ARAD. Retrocedarea întregului sat Nadăş nu a rămas fără ecou. După ce mass-media locale şi naţionale au mediatizat transformarea sătenilor în veritabili iobagi ai mileniului trei, cazul a ajuns în atenţia senatorului Valer Marian. Acesta a făcut o interpelare către Ministerul Justiţiei, povestind situaţia Nadăşului din anul 2006 încoace, de când familia Colţeu a solicitat şi primit în instanţă dreptul de proprietate pentru peste 8.700 de hectare de teren. După nenumărate procese şi lupte prin sălile de judecată, sătenii au ajuns la capătul puterilor, mai ales când Tribunalul Arad a respins recursul în revizuire a sentinţei din anul 2006. După ce au anunţat că, dacă CEDO este singura lor şansă, vor merge şi acolo, nădăşenii au trimis la Senat un memoriu în care se autointitulează săteni fără sat şi cer ajutor de la senatori, în special de la Valer Marian.
În interpelarea adresată Ministerului Justiţiei senatorul solicită Consiliului Superior al Magistraturii controale în teren, controale care să vizeze modul în care au fost date sentinţele favorabile familiei Colţeu. Asta în timp ce, pe alt front, şi Prefectura Arad încearcă să anuleze sentinţa emisă de Judecătoria Ineu în anul 2006. În acest sens, a fost depusă o cerere de revizuire a sentinţei respective, cerere care se va judeca pe 28 octombrie.
În interpelarea adresată Ministerului Justiției, senatorul Valer Marian anunță o anchetă care să vizeze toate sentințele date în procesele de retrocedare a Nadășului, în special sentința din 2006 emisă de Judecătoria Ineu care a împroprietărit, efectiv, familia Colțeu cu peste 8.700 de hectare de teren arabil, pășune și pădure. „Având în vedere că în România postdecembristă a fost înregistrată o premieră juridică prin retrocedarea integrală a unei localităţi şi că modul de soluţionare a cauzelor în cazul Nadăş comportă multe discuţii, generând suspiciuni de corupţie, vă solicit, domnule ministru, având în vedere şi calitatea dumneavoastră de membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii, să solicitaţi efectuarea unei anchete de către Inspecţia Judiciară a CSM asupra modului de soluţionare a cauzelor aferente de către Judecătoria Ineu şi Tribunalul Arad”, spune senatorul.
Vorbește de falsuri
În interpelarea adresată Ministerului Justiției, senatorul Valer Marian vorbește despre posibile fapte de corupție care au influențat sentințele date în favoarea familiei Colțeu. „Suspectând falsitatea actelor testamentare de care s-au prevalat soţii Colţeu, precum şi conduita magistraţilor care au soluţionat cu celeritate şi în favoarea soţilor Colţeu contenciosul de la Nadăş, dintre care Floriţă Boloş a fost arestată ulterior pentru luare de mită în altă cauză, mai mulţi cetăţeni din localitatea Nadăş au depus plângeri la Direcţia Naţională Anticorupţie”, se arată în interpelarea senatorului.
Și comportament
Mai mult, nici comportamentul magistraților cu cele două părți implicate în proces, respectiv familia Colțeu și sătenii din Nadăș, nu i s-a părut normal lui Valer Marian. „Locuitorii din Nadăş au fost bulversaţi de faptul că, la termenul de judecată din 4.09.2013, preşedintele completului de judecată de la Tribunalul Arad, judecătorul Horea Oprean, i-a dat afară pe o parte din cei 130 de consăteni prezenţi în sala de judecată, cu vârste între 30-80 ani, reproşându-le de ce au venit atâţia că nu sunt la cinematograf. În schimb, nu a avut obiecţii la adresa avocatului soţilor Colţeu, Nicolae Crăciun (fost judecător la Curtea de Apel Bucureşti şi secretar de stat la Ministerul Administraţiei şi Internelor), care i-a etichetat în mod repetat pe revizuenţii din Nadăş «analfabeţi», «nespălaţi», «ciobani şi porcari clandestini», «porcari sau ciobani care bântuie prin păduri»”, spune senatorul.
Și la DNA
Sătenii din Nadăș au depus mai multe plângeri și la DNA, acuzând fapte de corupție care au influențat sentințele magistraților. Ca atare, Valer Marian cere ministrului Justiției să verifice inclusiv stadiul de soluționare a plângerilor respective.
Citiți principiile noastre de moderare aici!