ARAD. Au dat o ţeapă de un milion de euro şi au dispărut. Acum, procesul lor se află pe rolul Tribunalului Arad, soţii fiind judecaţi în lipsă pentru infracţiuni de evaziune fiscală. Puica Valentin şi Elena sunt daţi în urmărire naţională, însă, până acum, nu au fost găsiţi. Ultima înfăţişare în procesul lor de evaziune fiscală a avut loc joi, 19 septembrie, când instanţa a amânat cauza pentru 24 octombrie, pentru audierea martorilor. Procesul soţilor Puica a început pe 16 mai. De atunci au fost audiaţi martorii propuşi prin rechizitoriu, iar la termenul din 19 septembrie s-a amânat cauza pentru a fi audiaţi martorii solicitaţi în apărare. Alături de soţii Puica este judecat şi Ghiorghiu Marius, tot pentru evaziune fiscală.
Potrivit procurorilor care au anchetat acest caz, cei trei – soţii Puica împreună cu Ghiorghiu Marius – au conceput un plan prin care să înfiinţeze mai multe societăţi comerciale având ca administratori oamenii fără adăpost, cu 6-8 clase, cu nevoi financiare şi care să nu înţeleagă ce urmăreau inculpaţii.
Pe numele boschetarilor, cei trei au înfiinţat societăţi comerciale, promiţându-le oamenilor fără adăpost bani (800-1.500 de lei) în schimbul acestui lucru. Inculpaţii le spuneau oamenilor fără adăpost că firmele înfiinţate pe numele lor vor funcţiona perioade scurte de timp şi că nu vor avea nicio răspundere pentru activitatea acestora. Cei trei inculpaţi au achiziţionat cantităţi mari de mărfuri din spaţiul Comunităţii Europene, constând în produse alimentare pe care le-au distribuit pe teritoriul naţional prin intermediul a trei societăţi înfiinţate de ei.
Ouă de Paşte
Potrivit procurorilor, activităţile evazioniste ale celor trei au fost întrerupte în momentul în care din probele administrate a reieşit faptul că aceştia se pregăteau să plaseze pe piaţa naţională o cantitate mare de ouă expirate chiar înainte de Sărbătorile Pascale ale anului 2012. În acest scop, inculpaţii au angajat mai multe persoane ce ar fi trebuit să şteargă datele de expirare de pe ouăle de import şi ar fi urmat să le ştampileze cu date de valabilitate nereale. La finalul percheziţiei, ouăle au fost ridicate, fiind predate către DSV Arad pentru a fi distruse.
2009: alte ouă
În octombrie 2009, Jurnal Arădean scria despre cum fraţii Puica, Valentin şi Horaţiu, au vrut să introducă ilegal în ţară peste 266.000 de ouă. „Acţiunea” de atunci a fraţilor Puica a vizat introducerea ilegală în ţară a 266.400 ouă, în valoare de 18.500 lei. Potrivit informaţiilor furnizate de Garda Financiară Arad (GFA), la acea dată, în urma verificărilor efectuate la solicitatea echipei mixte de control din punctul de trecere a frontierei Nădlac, a fost oprit un autocamion înmatriculat în Arad, încărcat cu sute de mii de ouă. Marfa era destinată societăţii comerciale Marco Audio Company, din Timişoara, dar controalele au scos la iveală faptul că respectiva societate nu era autorizată din punct de vedere sanitar veterinar să efectueze transport, depozitare sau distribuţie de produse de orgine animală.
„În momentul în care camionul încărcat cu ouă a ajuns în Vamă, GFA avea deja informaţia cum că marfa ar aparţine de fapt fraţilor Horaţiu şi Valentin Puica. Mai mult, depozitul unde am găsit toate produsele sechestrate nu avea nicio autorizaţie de funcţionare”, a explicat Anton Pop, şef al Gărzii Financiare Arad, la vremea respectivă.
De-a lungul timpului, fraţii Puica au înfiinţat mai multe firme precum: Valorex, New Build, Fruct Serv Alim, Marco Audio Company, Fructe coapte, Fruit cool. Mai în toate cazurile, după câteva luni de activitate, firmele au fost cesionate unor terţe persoane, pe numele societăţilor figurând achiziţii intracomunitare fără act.
Citiți principiile noastre de moderare aici!