Nu mai puţin de 11 copii de toate vârstele au fost daţi în plasament, de la începutul anului până acum, de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad. Alte patru cereri de plasament au fost respinse din diverse motive. E vorba de copii care provin din familii dezorganizate, copii cărora părinţii au… uitat să le mai poarte de grijă. Prin plasament, ei au ajuns în seama rudelor (până la gradul IV) sau a unor familii de care s-au apropiat ori a unor persoane străine care au reuşit să stabilească o legătură cu copiii respectivi.
În şase din cele 11 cazuri din acest an, plasamentul s-a făcut prin decizia Comisiei pentru Protecţia Copilului, iar în celelalte cinci – prin decizia instanţei judecătoreşti.
Alte patru dosare de plasament se află, în acest moment, pe rolul Tribunalului Arad. „Plasamentul copilului se face prin instanţă în cazurile în care părinţii nu şi-au dat acordul pentru instituirea măsurii de plasament sau sunt de negăsit” – explică Angelica Stana, purtător de cuvânt al DGASPC Arad. E vorba de situaţii în care părinţii sunt decedaţi, necunoscuţi sau decăzuţi din exerciţiul drepturilor părinteşti, dar şi de cei care îşi neglijează sau abuzează copiii.
Plasamentul constituie o măsură de protecţie specială şi se încheie numai dacă este în interesul superior al copilului. Plasamentul are caracter temporar dar, de obicei, copilul rămâne în plasamnet până la împlinirea a 18 ani sau până la finalizarea studiilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!