ARAD. Traficanţii de ţigări de pe ruta Dubai, în număr de şase, au fost trimişi în judecată de procurori. De când au fost arestaţi preventiv, adică la începutul lunii ianuarie 2015, trei dintre cei şase traficanţi au reuşit să obţină, de la judecătorii Tribunalului Timiş, înlocuirea arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu pentru 30 de zile. Se întâmpla în martie, iar cei vizaţi erau R.S., R.M. şi A.C. La începutul lunii aprilie, însă, în urma contestaţiei înaintată de DIICOT Arad la Curtea de Apel Timişoara, judecătorii de aici au decis ca cei trei să se reîntoarcă în arest preventiv. În acest moment, din cei şase inculpaţi care formau grupul, cinci sunt după gratii, cel de-al şaselea (L.P.Ş.) reuşind să obţină înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura preventivă a controlului judiciar. Inculpaţii au fost trimişi acum în judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă, complicitate la contrabandă etc.
Infracţiunile
Potrivit Tribunalului Arad, în urma rechizitoriului întocmit de DIICOT Timişoara, „B.A. a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea a două infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat; folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri ori la alte cantităţi decât cele prezentate în vamă; deţinere, fără drept, a timbrelor, banderolelor ori formularelor tipizate, utilizate în domeniul fiscal, cu regim special şi trafic de produse sau substanţe toxice; R.S., zis „Copilu” a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă; L.P.Ş. a fost trimis în judecată sub control judiciar pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la contrabandă; R.M. a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la contrabandă; M.P.M. a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la contrabandă; A.C. a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la contrabandă”.
Povestea ţigărilor aduse din Dubai
În 12 ianuarie, procurorii DIICOT Timişoara au descins în opt locaţii din Arad după ce au descoperit o gruparea care a adus 450 de baxuri de ţigări de contrabandă marca Marble din Dubai. Preţul ţigărilor, au spus procurorii, au fost negociat de grupare la 90 de euro pentru un bax. După ce acest aspecte au fost lămurite, baxurile cu ţigări au fost încărcate într-un container, printre alte mărfuri legale, containerul ajungând pe un vapor.
„Există suspiciunea că, în data de 26.08.2014, unul dintre liderii grupării s-a deplasat în Emiratul Dubai, unde a purtat negocieri cu sursa de aprovizionare din zonă, convenind livrarea unei cantităţi de circa 400 baxuri de ţigarete la preţul de 90 euro/bax. Marfa achiziţionată a fost transportată pe cale maritimă în Portul Constanţa, sub aparenţa unor importuri legale de mărfuri, în speţă <oale de inox>. Cantitatea de ţigări trebuia, iniţial, să fie expediată pe numele unei societăţi comerciale din Dubai/Emiratele Arabe Unite, societate folosită ca paravan de filiera internaţională şi în alte operaţiuni similare. Societatea respectivă a intrat însă în atenţia autorităţilor de implementare a legii din Europa ca fiind implicată în traficul ilegal cu ţigări, după ce, în cursul lunii septembrie 2014, în portul Felixtowe, autorităţile britanice au identificat un container care avea ca expeditor aceeaşi societate comercială şi destinatar firma britanică R.D Ltd, iar în urma controlului au descoperit că acesta era încărcat cu ţigări de contrabandă (9.000.000 ţigarete). Pe cale de consecinţă, membrii grupării s-au reorientat şi au decis ca baxurile de ţigări să fie expediate prin intermediul altei societăţi paravan, mărfurile fiind introduse în ţară în acest mod”, s-a arătat într-un comunicat al DIICOT remis la acea dată.
Din portul Constanţa, baxurile de ţigări au fost preluate de un camion şi aduse la Arad unde au fost ascunse într-un depozit. Doar că cel care s-a ocupat de închirierea depozitului i-a anunţat pe alţi traficanţi despre cele 450 de baxuri de ţigări şi a încercat să le fure cu aceştia din urmă. În acel moment au fost prinşi de mascaţi, iar ţigările au fost confiscate.
Procurorii au precizat atunci că banii pentru achiziţia ţigărilor, efectuarea formalităţilor vamale şi transportul mărfii erau achitate chiar de către grupare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!