S-a scris mult despre magistratul Lavinia Nicoleta Coţofană de la Judecătoria Arad. Totul după ce judecătoarea a decis să candideze pentru ocuparea unui post la Consiliul Superior al Magistraturii şi a căutat, cumva, ca presa să afle. Şi a aflat. A aflat că judecătoarea, fost ofiţer SRI, a adunat o avere impresionantă pentru vârsta sa: case – una de 180 metri pătrați, alta de 235 metri pătrați, în oraşul Curtici, apartamente în Bucureşti, garsoniere în Arad şi Bucureşti, terenuri în Curtici, dar şi în Arad, Bucureşti şi comuna Singureni, din judeţul Giurgiu. Judecătoarea deţine şi o impresionantă colecţie de bijuterii – un ceas marca Rolex, în valoare de 29.000 de euro, un inel cu platină şi diamante în valoare de 70.000 de euro, un ceas de aur marca Doxa – colecţie 1943, în valoare de 25.000 de euro, cercei cu diamante de 2 karate de 12.000 de euro, colier cu diamante în valoare de 7.000 de euro, brăţară cu diamante de 4.400 de euro. Depozite bancare: aproximativ 60.000 de euro şi 600.000 de lei, sunt trecute atât pe numele judecătoarei, cât şi al fiicelor acesteia. Toate terenurile, clădirile şi bijuteriile (şi nu numai) au fost scrise în declaraţia de avere a Laviniei Nicoleta Coţofană în luna iunie 2015.
Declaraţia
Apoi a urmat acea declaraţie făcută de magistrat în care spunea că „femeile frumoase şi inteligente primesc şi cadouri. Mi-au făcut cadouri bărbaţii, apoi soţul meu”. Apoi Inspecţia Judiciară a confirmat pentru Jurnal Arădean şi Aradon că judecătorul este cercetat pentru unele dintre cele mai grave abateri pe care le poate comite un magistrat: exercitarea funcţiei cu rea credinţă şi exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă, mai exact „nerespectarea secretului deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a altor informaţii de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei, cu excepţia celor de interes public, în condiţiile legii, exercitarea funcţiei cu rea credinţă şi exercitarea funcţiei cu gravă neglinjenţă”. Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea faţă de Coţofană cu patru zile înainte ca aceasta să îşi anunţe candidatura la Consiliul Superior al Magistraturii. Apoi acţiunea disciplinară a ajuns pe masa CSM.
Retragerea
Între timp, judecătoarea şi-a anunţat retragerea din cursa pentru CSM, acuzând „linșajul mediatic la care am fost supusă în ultimele zile, linșaj care nu are nici o bază factuală reală”. A urmat scandalul dintre Coţofană şi Judecătoria Arad, scandal în care judecătoarea îi acuza pe mai marii instituţiei că o „filează” şi că s-a instalat o cameră de supraveghere pe holul Judecătoriei Arad, îndreptată spre biroul ei. Judecătoria Arad a menţionat, într-un comunicat de presă, că acea cameră a fost instalată pe holul instituţiei anterior sosirii ei la instanţă şi că menirea acesteia este să supravegheze „accesul în cele 17 birouri în care îşi desfăşoară activitatea 18 judecători şi 13 grefieri, inclusiv accesul în birourile preşedintelui, vicepreşedintelui, preşedintelui secţiei penale şi grefierului şef din cadrul instanţei noastre. Imaginile surprinse de această cameră, precum şi de celelalte 19 camere de supraveghere amplasate în zonele care supraveghează accesul publicului în instanţă, sunt transmise în timp real efectivului de jandarmi care asigură paza instanţei”. În noiembrie 2016, CSM a decis să o excludă pe judecătoarea Coţofană din magistratură.
Despre judecătorul Lăzărescu
Apoi au ieşit la iveală faptele judecătorului Lăzărescu de la Tribunalul Arad. Prima dată, magistratul a lovit mai multe autoturisme, fiind la volanul maşinii sub influenţa alcoolului. A doua zi, judecătorul s-a urcat din nou în maşină şi a mai lovit alte două maşini. Deşi Poliţia i-a reţinut certificatul de înmatriculare al maşinii pentru că nu avea asigurare valabilă, Lăzărescu nu a ţinut cont de acest lucru (n.r. – faptă penală) şi s-a urcat la volan, provocând, aşa cum am scris, un nou incident rutier. De aici, judecătorul a ajuns la Secţia de Psihiatrie, în grija medicului Delia Podea. Parchetul Curţii de Apel Timişoara a anunţat – în urma celor două incidente în care a fost implicat judecătorul arădean – că s-a început urmărirea penală faţă de faptă. Apoi s-a făcut linişte. Asta pentru că Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara a decis să claseze dosarul Lăzărescu pe motiv că strada General Traian Moşoiu, pe porţiunea de drum pe care a avut loc primul incident rutier provocat de judecător, nu este drum public. Presa locală a relatat despre toate aceste incidente, însă nu s-a întâmplat nimic. Judecătorul judeca în continuare, deşi fusese internat la Secţie de Psihiatrie.
Cazul Podea
Externat de la Secţia de Psihiatrie Arad şi ajuns să judece din nou, Lăzărescu s-a trezit pe masă cu dosarul medicului Deliei Podea, exact cea sub supravegherea căreia s-a aflat pe perioada internării. Judecătorul nu a formulat cerere de abţinere, aşa cum ni s-a spus că ar fi fost recomandat, ci a judecat cauza şi a decis eliberarea Deliei Podea din arest. A fost nevoie ca întreg cazul Lăzărescu să ajungă în presa naţională pentru ca instituţiile abilitate să ia vreo măsură. Şi au luat. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara a redeschis dosarul lui Lăzărescu, cel care fusese clasat şi a reluat urmărirea penală. Consiliul Superior al Magistraturii urmează să ia o decizie în ceea ce priveşte faptele judecătorului Lăzărescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!