ARAD. Au vrut să aibă o evidenţă a eficienţei instanţelor de judecată din ţară, aşa că au înfiinţat un program în acest sens. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) are acum un „top” al instanţelor eficiente din ţară. Judecătoria Arad se află pe locul patru. CSM a avut în vedere cinci criterii de performanţă la nivel naţional în funcţie de care sa calculeze eficienţa activităţii instanţelor. Este vorba despre rata de soluţionare, vechimea dosarelor în stoc, ponderea dosarelor închise într-un an, durata medie de soluţionare, hotărâri redactate peste termen. Preşedintele Judecătoriei Arad, Flavius Bradin, a declarat pentru Jurnal Arădean/Aradon că „dintre cei cinci indicatori, la trei dintre ei, Aradul e pe primul loc, la unul dintre ei pe locul doi”.
Rata de soluţionare
Există totuşi un criteriu, cel al ratei de soluţionare a dosarelor, la care Judecătoria Arad nu este fruntaşă. Acest criteriu are scopul de a mobiliza instanţele care au dosare vechi şi stocuri de dosare vechi, ceea ce nu e cazul instanţelor arădene. „Stocurile pe care le avem sunt fireşti şi ţin de durata normală de soluţionare a unei cauze”, a explicat Flavius Bradin. Judecătoria Arad are doar 26 dosare mai vechi de un an şi jumătate.
Activitatea Judecătoriei
În primele nouă luni ale acestui an, la Secţia Penală a Judecătoriei Arad au fost soluţionate 2.472 dosare (faţă de 2014 când au fost soluţionate 2.239 dosare), în timp ce la Secţia Civilă s-au soluţionat 9.300 dosare (faţă de 14.083 dosare, în 2014). Judecătoria Arad a încuviinţat arestarea preventivă în 37 dosare (faţă de 24), percheziţii în 28 dosare (faţă de 11) şi interceptări în 67 cauze (faţă de 33). La Secţia Penală au fost 9 dosare de evaziune fiscală pe rol (faţă de 3), 11 de vătămare corporală din culpă (faţă de 8), 14 de tâlhărie (faţă de 3). În ceea ce priveşte infracţiunile de vătămare corporală şi vătămare corporală gravă, Judecătoria a avut zero dosare de soluţionat. La Secţia Civilă au fost soluţionate 439 cauze de divorţ (faţă de 347 în 2014), au fost încuviinţate 23 ordine de protecţie (faţă de 7) şi au fost soluţionate 1.724 contravenţii (faţă de 1.421). În ceea ce priveşte investirea cu formulă executorie, Judecătoria Arad a avut de soluţionat 1.993 astfel de dosare faţă de zero dosare în 2014, în timp ce dosarele de încuviinţare executare silită au scăzut: 53 speţe faţă de 7.088 în 2014.
Dosare pe cap de judecător
Judecătorii Secţiei Penale au avut o medie de 443 dosare pe cap de judecător de soluţionat (faţă de 411 în 2014), în timp ce magistraţii de la Secţia Civilă au avut de soluţionat o medie de 582 dosare pe cap de judecător (faţă de 809).
„Încărcătura, raportat la 2014 şi raportat la 2015, aparent este în scădere, în sensul că în anii precedenţi existau cererile atât de investire, cât şi de încuviinţare a executării silite, dar care Judecătoria este obligată să le înregistreze pe rol şi să le soluţioneze. Practic, ele reprezentau o încărcătură la volumul de activitate, dar complexitatea lor e extrem de mică. Comparativ cu anul trecut, dacă scădem investirile şi încuviinţările din dosarele de anul trecut şi investirile de anul acesta – pentru că anul acesta avem doar investiri – vedem că de fapt avem o uşoară creştere până în cinci la sută. Ca medie naţională, 35 la sută din volumul de activitate al Judecătoriilor îl reprezintă astfel de cereri de investiri sau de încuviinţări”, a declarat preşedintele Judecătoriei Arad, Flavius Bradin.
În cadrul Secţiei Civile a Judecătoriei Arad funcţionează 23 complete de judecători – dintre care 2 complete sunt de judecători stagiari -, iar în cadrul Secţiei Penale funcţionează 7 complete de judecători.
Citiți principiile noastre de moderare aici!