Procesul s-a judecat la Judecătoria Arad, iar miercuri, 16 decembrie, magistraţii au pronunţat sentinţa: „condamnă la 1 an închisoare pe inculpatul Alda Gheorghe, director executiv al APIA – Centrul Judeţean Arad, pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese. Suspendă condiţionat executarea pedepsei principale şi accesorii pe un termen de încercare de 3 ani”. Sentinţa Judecătoriei nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
De unde i se trage directorului APIA conflictul de interese? Ei bine, potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) „la data de 17 martie 2010, Alda Gheorghe, în calitate de director coordonator al Centrului Județean APIA Arad, a semnat pentru aprobarea deciziei de acordare a plăților în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață – campania 2009, decizie în urma căreia societatea (în cadrul căreia soția sa deține calitatea de asociat) a primit de la APIA Arad plăți în sumă de 210.078,16 Lei (49.805,16 euro). Totodată – mai arată ANI – în luna martie 2010 și decembrie 2012, Alda Gheorghe, în calitatea sa de director executiv APIA Arad, a intervenit în procesarea cererilor de plată ale firmei S.C. COM ABM S.R.L., prin aprobarea listelor de plată în anii de campanie 2009 și 2012. Astfel, acesta a încălcat dispozițiile art. 301 din Codul Penal al României, potrivit căruia <<Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său […] se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică>>”.
Dividendele soţiei
În comunicatul celor de la ANI se mai arată că: „În declarația de avere aferentă anului fiscal 2010, Alda Gheorghe a declarat la <Capitolul VII – Venituri din alte surse> faptul că soția sa a obținut de la S.C. COM ABM S.R.L. venituri din dividende în sumă de 250.000 de lei, fapt neconform cu realitatea, întrucât aceasta obținuse de la societatea comercială, în anul fiscal 2010, venituri din dobânzi în sumă de 350.000 lei, rezultând faptul că Alda Gheorghe a declarat greșit atât sursa venitului obținut de către soția sa, cât și cuantumul acestuia. În declarația de avere aferentă anului fiscal 2012, Alda Gheorghe a declarat la <Capitolul VII – Venituri din alte surse>, faptul că soția sa a obținut de la S.C. COM ABM S.R.L. venituri din dividende în sumă de 100.000 lei și, de la S.C. EUROCATAL S.R.L., venituri din dividende în sumă de 200.000 lei, fapt neconform cu realitatea, întrucât soția acestuia a obținut, în anul fiscal 2012, venituri din dividende doar de la S.C. EUROCATAL S.R.L. Astfel, au rezultat indicii privind săvârșirea de către acesta a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută și pedepsită de art. 326 din Codul Penal al României, conform căruia <Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute la art. 175, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă>”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!