ARAD. Fără o valoare prestabilită nu putem vorbi de infracţiune, când este adusă în discuţie contrabanda cu ţigări. În data de 24 martie, Curtea Constituţională a României a stabilit că dispoziţiile unui articol din legea privind Codul Vamal sunt neconstituționale deoarece nu se prevede un plafon valoric care trebuie depășit pentru ca faptele să constituie infracțiuni. Articolul vizat de decizie incrimina colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia. Practic, odată cu această decizie a CCR, contrabanda cu ţigări ar putea fi dezincriminată. Iar, la nivelul judeţului Arad, aceasta este una dintre cele mai sesizate infracţiuni. Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad, pe parcursul anului trecut au fost înregistrate 149 de dosare penale privind contrabanda cu ţigări. Soarta acestor dosare este, oarecum, în aer după această decizie.
ARAD. La aproximativ trei săptămâni distanţă de la decizia Curţii Constituţionale, una dintre asociaţiile profesionale ale procurorilor a luat poziţie, anunţând că munca poliţiştilor şi a procurorilor, sumele enorme cheltuite pentru anchete, toate ar putea fi “duse de vânt”.
“Având în vedere că decizia Curții este din categoria celor de <admitere simplă>, prin care s-a constatat neconstituționalitatea, in integrum, a dispozițiilor articolului 270 alineat (3) din Legea 86/2006, aceasta ar putea produce, ca urmare a înlăturării normei din fondul legislativ activ, efecte precum cele ale unei veritabile legi de dezincriminare. În consecință, în toate dosarele care au ca obiect infracțiunea de contrabandă asimilată s-ar dispune soluții de clasare, respectiv achitare (în funcție de faza procesuală în care se află) și s-ar ajunge și la situația absurdă de restituire a bunurilor ilicite către subiecții activi. Toată logistica folosită de organele de urmărire penală în mii de anchete, sumele uriașe de bani cheltuite de statul român pentru a putea aduce în fața justiției grupări periculoase de crimă organizată vor fi suportate de statul român după soluțiile prin care membrii acestor grupări vor fi declarați nevinovați”, susţin cei de la Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor. Aceştia mai spun faptul că “România riscă să devină un veritabil <paradis infracțional vamal>, stimulând inclusiv făptuitorii din alte țări să își desfășoare, cu impunitate de la lege, activitățile de contrabandă pe teritoriul statului român, sub rezerva neincidenței ipotezei (puțin probabile) a <naivității> subiecților activi, care trebuie doar să se asigure că fiecare participant, în raport cu fiecare act determinat, nu depășește <pragul valoric> impus pe calea deciziei Curții Constituționale”.
Cer lege
Procurorii din cadrul AMASP susţin că o este nevoie de o intervenţie urgentă pentru ca România să nu devină paradisul traficanţilor de ţigări, în condiţiile în care contrabanda de ţigări este ca şi dezincriminată.
“AMASP reiterează necesitatea unei intervenții legislative urgente, astfel încât efectele deciziei Curţii Constituţionale (dificil de cuantificat, în acest moment, prin prisma cauzelor afectate) să nu se producă sau să fie reduse la minimumul necesar”, se mai arată în comunicarea asociaţiei profesionale.
Trimite articolul
XMai un pic cred ca le da și carte de munca la vanzatorii de tigari
-
Vor fi si eligibili sa solicite daune statului dupa ce au fost ,,hartuiti si persecutati”” de Politie Si li se vor restitui tigarile confiscate si banii ridicati, cu scuze publice =)))
Reprosurile se cuvin Parlamantului Ro, nu CCR, fiindca acestia au dat i lege neconstitutionala! A nu se merge pe fenta, deci..
-
Reproșurile revin oamenilor politici care au susținut judecătorii de la CCR.
Pentru mulți, v-ă mulțumesc!
Aha, înţăleg. Poliţia adună ” cotizație” de la săracii bijnițari ,ptr. ca să depună în balanţa adevărului a celor de la CCR.