ARAD. Soluţia ar putea veni de la judecătorii pensionari. Aceştia ar putea fi rechemaţi în sălile de judecată. Anunţul a fost făcut la Arad, cu ocazia prezentării bilanţului Tribunalului Arad, de către judecătorul Daniel Grădinaru, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii.
Grădinaru spune că valul de pensionări din ultima vreme a dus la o penurie de judecători, iar premisele sunt dintre cele mai proaste. Şi asta pentru că, timp de trei ani de zile, Institutul Naţional al Magistraturii nu va mai scoate procurori şi judecători de pe băncile şcolii. Asta, după ce Curtea Constituţională a decis că organizarea concursurilor de admitere la INM este neconstituţională.
„Sperăm ca, din acest an, INM să poată organiza din nou concursuri”, a spus preşedintele CSM.
Acesta a vorbit şi despre modalitatea în care judecătorii vor cumula pensia cu salariu.
„Potrivit unei propuneri pe care am trimis-o Ministerului Justiţiei şi care a fost inclusă într-o viitoare lege a magistraţilor, propunem ca judecătorii pensionari care se întorc în activitate să primească 15 la sută din pensie, plus salariul”, a spus Daniel Grădinaru.
Prezent la discuţie, judecătorul Mircea Creţu, preşedintele Curţii de Apel Timişoara, spune că această cumulare nu va însemna un venit mai mare pentru magistraţi.
„Judecătorii nu vor câştiga mai mult prin cumularea pensiei cu salariul. Chiar va exista o scădere a venitului, de 200-300 de lei pe lună”, spune Creţu.
Cum îi atragem?
Cine sunt pensionarii care sunt vizaţi de această reîncadrare?
„În principal, magistraţii care iubesc meseria de judecător şi care, după pensionare, şi-au dat seama că ar dori să continue în sistemul de justiţie. Prea multe argumente pentru a-i aduce înapoi pe judecători nu sunt. Venituri mai mari nu vor avea, asta e clar. Mizăm pe faptul că au o vocaţie pentru meserie, că le lipseşte munca”, a spus preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii.
Potrivit datelor deţinute de Tribunalul Arad, pe lângă faptul că avem un deficit de cinci judecători, numărul acesta ar putea creşte. Până la finalul anului, încă trei magistraţi de la instanţa arădeană vor îndeplini condiţiile de pensionare, a anunţat Flavius Bradin, preşedintele Tribunalului Arad. Dacă aceştia vor rămâne în sistem sau vor decide să se pensioneze, rămâne de văzut.
Trimite articolul
XO masura buna,cum numai la noi se poate. Intai ii pensionezei,apoi ii reincadrezi…In plus,sper ca vor cumula pensia cu salariul,si li se va da si un spor,de fidelitate sau atasament fata de profesie,nu-i asa ?? Insa bani de pensii nu avem.
cum nu vor avea bani in plus?
doar se cumuleaza pensia cu salariul.
chiar asa? doctori nu avem ca pleaca !
acum judecatori nu avem?
pai daca au dreptul sa se pensioneze la 45 ani.
de ce sa nu o faca? si dupa aia sa se angajeze napoi.
si dupa aia sa spuna ca vor dreptate.
Pentru Numele Lui Dumnezeu, digitalizati darea solutiilor , introduceti programe informatice care sa dea solutiile, vom face astfel, multe economii la buget,in plus nu va mai depinde nimeni de penuria de judecatori! Se cheltuie o gramada mare de bani de la buget cu salaroaiele si pensiile de nababi ale acestora! Informatizati, informatizati, informatizati acest sistem anacronic ,nedrept ,foarte costisitor si plin de anomalii!
-
Îți dai seama ce ceri?
Noaptea minții in țara asta,
M si noi cu salariu minim ce facem ?
Clar vrei sa îl reangajeze încă trei care trebuie sa fie pe lângă el cu un venit de Exercițiu in funcțiune.
Ii reangajeze dar starea acestora având in vedere cumulul trebuie sa fie încă trei in Exercițiu de funcțiune.
La 50000 de mii lei cumulată pensia cu salariul, , 200, 300 lei mare necaz.