Reprezentanţii Tribunalului Arad, instanţă care, alături de judecătoriile din subordine, a decis să protesteze faţă de modificarea legii pensiilor magistraţilor, au făcut publice şi motivele care au stat la baza deciziei respective. În cadrul unui comunicat de presă semnat de preşedintele Tribunalului, Virgiliu Flavius Bradin, ni se explică faptul că viitoarea lege ar urma să încalce statutul judecătorului. Drept urmare, în data de 19 iunie, a fost convocată Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Arad. „La Adunarea Generală au fost prezenţi 28 de judecători din totalul de 32 de judecători aflaţi în funcţie, adunarea fiind legal constituită. Domnul judecător Bradin Virgiliu Flavius, preşedintele Tribunalului Arad, în deschiderea şedinţei arată că scopul convocării este reprezentat de exprimarea unui punct de vedere cu privire la propunerile de modificare a condiţiilor de pensionare ale magistraţilor şi dezbaterea asupra impactului acestor prezumtive modificări legislative asupra statutului judecătorilor şi, în concret, asupra bunei desfăşurări a activităţii instanţei, sub aspectul asigurării resurselor umane corespunzătoare. În cadrul dezbaterilor, Adunarea Generală a judecătorilor de la Tribunalul Arad a avut în vedere, în special, următoarele aspecte de principiu: cerinţa de predictibilitate reclamă ca reglementarea în materia pensiilor de serviciu să răspundă în continuare aşteptărilor legitime ale destinatarilor ei, ce îşi desfăşoară activitatea în sistemul judiciar, în condiţiile unui cadru normativ care, de mai bine de 25 de ani, recunoaşte acest drept. Aşadar, orice modificare a condiţiilor de pensionare nu poate interveni intempestiv, ci doar etapizat, pe o perioadă de timp rezonabilă, într-un interval care să nu difere fundamental de aşteptărilor beneficiarilor, întemeiate în mod legitim pe cadrul normativ în vigoare. Contrar unei astfel de concepţii fireşti, prin unele amendamente aduse la proiectul de lege aflat în dezbatere parlamentară se propune o soluţie normativă care nu reprezintă în fapt o etapizare, ci o modificare intempestivă a condiţiilor de pensionare ce ar avea ca efect faptul că persoanele care nu îndeplinesc aceste condiţii la momentul intrării în vigoare a legii nu le vor realiza nici treptat, ci doar la sfârşitul perioadei de pretinsă etapizare, deşi la nivel declarativ se acreditează ideea unei aplicări etapizate”, se arată în documentele Tribunalului Arad.
Exemplu concret
Cei de la Tribunalul Arad vin şi cu un exemplu concret care dovedeşte, spun ei, faptul că nu se poate pune problema de o etapizare a pensionărilor din magistratură: „în concret, pentru toţi magistraţii născuţi ulterior datei de 31 decembrie 1975, reglementarea propusă modifică brusc şi substanţial condiţiile de pensionare, fără a beneficia de nicio perioadă de etapizare, chiar şi în situaţiile în care aceştia au o vechime considerabilă în magistratură. Astfel, unei persoane născute la 1 ianuarie 1976, cu o vechime de 25 de ani în magistratură, îi va creşte brusc vârsta de pensionare cu 12 ani, în timp ce o persoană născută cu doar o zi înainte va putea să se pensioneze de îndată ce a îndeplinit condiţia de vechime de 25 de ani în magistratură, ceea ce generează o situaţia de profundă discriminare. Prin urmare, este absolut necesară regândirea modalităţii de etapizare propuse, prin stabilirea unor intervale raţionale de aplicare a noilor prevederi, astfel încât creşterea vârstei de pensionare cu 12 ani să se realizeze treptat, pe o perioadă mult mai lungă de timp decât cea propusă, fără a afecta speranţa legitimă a beneficiarilor şi fără a crea astfel de discriminări. Văzând că există posibilitatea intrării în magistratură a celor cu o vechime de cel puţin 5 ani în alte profesii, pentru ca această formă de recrutare să rămână atractivă în condiţiile creşterii vârstei de pensionare, credem că vechimea de 5 ani trebuie recunoscută neetapizat”.
Magistraţii spun că nu au fost luaţi în seamă de cei care au întocmit proiectul de modificare a pensiilor de serviciu şi, drept urmare, au decis să protesteze.
Reamintim că marţi, 20 iunie, în urma Adunării Generale a Judecătorilor din Tribunalul Arad, magistraţii au anunţat că nu vor mai judeca decât cauzele urgente aflate pe rol, în timp ce celelalte vor fi amânate, fără ca judecătorii să se aplece asupra lor. Din totalul de 28 de judecători prezenţi la discuţii, 25 au votat pentru demararea protestului, unul a votat împotrivă, iar doi s-au abţinut.
La Adunarea Generală au fost prezenţi 28 de judecători din totalul de 32 de judecători aflaţi în funcţie, Flavius Bradin
Trimite articolul
XSe impune impozitarea salariilor enorme cu minimum 60%, la cele ce depășesc 5.000 lei /lună, pensionarea la 65. de ani -imediat.
Dupa opinia judecatorilor multe intreprunderi si fabrici din jud.Arad s-au desfintat singure
Cum spunea colegul lor mai inteligent, Cristi Danilet – adevarata presiune s-ar putea pune nu prin amanarea dosarelor sau oprirea activitatii, ci prin grabirea proceselor!