ARAD. Conform unor propuneri formulate de Grupul de lucru interinstituţional format din reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Ministerului Public şi Consiliului Superior al Magistraturii, aprobat de CSM, judecătoriile din Chişineu Criş şi Gurahonţ, precum şi Parchetele de pe lângă acestea ar putea fi desfiinţate. În schimb, acelaşi Grup de lucru propune mărirea razelor teritoriale ale judecătoriilor din Lipova și Ineu. Nu mai departe de noiembrie 2012, Tribunalul Arad a inaugurat mutarea sediului Judecătoriei Chişineu Criş într-o locaţie nouă, pusă la dispoziţie de autorităţile locale. Ultimul cuvânt, se spune, nu aparţine, însă, acestui Grup de lucru interinstituţional. Dar bătălia se dă acum.
Demersuri pentru menţinerea Judecătoriilor
„De la nivelul Curţii de Apel Timişoara se fac demersuri pentru revederea acestor propuneri, considerându-se că desfiinţarea Judecătoriei Chişineu Criş şi Judecătoriei Gurahonţ nu este oportună cu atât mai mult cu cât Judecătoria Chişineu Criş funcţionează într-un sediu recent modernizat, după standarde europene”, a declarat consilierul Diana Dărăban, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Arad. Ca şi volum de activitate, în 2012, la Judecătoria Chişineu Criş s-au judecat în total 2.033 de dosare. E drept că, faţă de anul 2011, instanţa a înregistrat o scădere de 79 de dosare, lucru care poate să însemne, se spune, faptul că infracţionalitatea a scăzut. În ceea ce priveşte Judecătoria Gurahonţ, volumul total de dosare în 2012 a crescut cu 149 faţă de anul 2011, înregistrându-se 1.542 de dosare anul trecut.
Proiect de lege
Grupul de lucru interinstituţional a propus măsura în urma unei analize, iar raportul cu concluziile acesteia a fost aprobat în şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 4 iunie, fiind trimis ministrului Justiţiei pentru iniţierea unui proiect de lege. Grupul a motivat propunerea acestor măsuri prin eficientizarea activităţii instanţelor şi parchetelor, în condiţiile restricţiilor bugetare cu care se confruntă România, având în vedere şi trendul asemănător din ţările Uniunii Europene, raţionalizarea instanţelor şi parchetelor prin desfiinţare sau rearondare de localităţi fiind un mijloc de realizare a acestor scopuri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!