ARAD. Pandemie, pandemie, pandemie. Asta este tot ce auzim în ultimul an de zile, aceasta este scuza perfectă a autorităţilor. Angajaţii de la stat sunt incapabili şi neprofesionişti? Este din cauza pandemiei. Specialiştii pe fonduri europene de la stat nu sunt în stare să citească şi să înţeleagă o linie de finanţare? Tot pandemia e de vină. Se cheltuiesc bani europeni fără nicio bază legală, iar achiziţiile nu respectă caietele de sarcini întocmite chiar de către instituţiile de stat? Din nou, pandemia e de vină.
Ultimele astfel de scuze vin de la Spitalul Judeţean Arad, care trebuie să dea înapoi peste 270.000 de lei, bani europeni, pe care i-au folosit pe lângă lege. Controalele efectuate de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene la proiectul „Îmbunătățirea capacității unităților medicale din județul Arad în contextul pandemiei COVID-19”, implementat anul trecut de către Spitalul Judeţean Arad, au scos la iveală faptul că peste 270.000 de lei au fost cheltuiţi nelegal de către unitatea medicală. Iar acum banii trebuie restituiţi ministerului. Care au fost neregulile identificate? Achiziţiile efectuate de unitatea medicală din Arad nu au respectat caietele de sarcini. Să ne facem mai bine înţeleşi: Spitalul Judeţean a solicitat anumite echipamente, descriindu-le clar în caietul de sarcini. Ulterior, au fost cumpărate echipamente care nu respectau chiar cerinţele stabilite de spital. Cine a fost de vină pentru achiziţiile care nu respectau caietul de sarcini? Pandemia, bineînţeles. „Din datele furnizate de conducerea spitalului rezultă că, la momentul desfășurării procedurii de achiziție, ofertele depuse nu corespundeau cu cerințele caietului de sarcini în integralitate. Din cauza situației pandemice, la momentul respectiv achiziția echipamentelor medicale era o necesitate stringentă, astfel comisia de evaluare a decis acceptarea unui echipament cu specificații tehnice conforme cu procedurile medicale specifice tratării pacienților Covid, declarând conformă cea mai bună ofertă, aspect dovedit de punerea imediată în funcțiune și utilizatea injectomatelor până în prezent”, spun reprezentanţii Consiliului Judeţean Arad, instituţie în subordinea căreia se află spitalul. Drept urmare, controlul de la Ministerul Fondurilor Europene a decis să aplice o corecţie de 25 la sută din achiziţia de injectomate, reprezentând suma de 10.204 lei.
Alte nereguli
Nu doar achiziţia injectomatelor a fost cu probleme. Reprezentanţii ministerului mai spun că o altă achiziţie, mult mai mare, nu a fost făcută pe lege. Este vorba despre dotarea fostului spital de campanie de la Expo. În cadrul proiectului european menţionat mai sus, Spitalul Judeţean a cumpărat două pulturi de supraveghere, dar şi pardosea linoleum, suma totală cheltuită pentru acestea fiind de 260.428 de lei. Aceste cheltuieli au fost considerate neeligibile de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, aşa că banii vor trebui returnaţi.
Consiliul Judeţean Arad va aloca Spitalului Judeţean suma totală de 270.632 de lei, urmând ca unitatea medicală să îi redirecţioneze spre minister.
Trimite articolul
XPăi nu spitalul să dea, ci cei din cauza cărora este această situație.
-
corect
Mai mentionati si miile de bucati de izolete cumparate cu cate 17.000 euro/bucata si nefolosite deloc de la cumparare pana acum. Unii si-au umplut buzunarele din pandemia asta, iar urla acum ca nevaccinatii sunt de vina ca oamenii mor. Cand defapt interesele financiare ale unora sunt de vina. Nu uitati de Hexi Pharma… Tot timpul altul se scoate vinovat, dar cine face avere din asta dispare din atentia oamenilor…
Romanul nu-i sanatos daca nu fura, fenteaza, inseala sau triseaza.
Hai ma ca exagerati ; cum adica domle !!! chiar cei din sistemul medical sa faca asa ceva ??? nu se poate , aia sunt cei mai morali oameni de pe planeta , nu cred o iota din tot articolul 😂😂😂 … aia mai bine se lasa pe ei decat sa vada ca pacientul nu e tratat corect ….. si vine un nesimtit de asta si face intregul popor needucat , spalat pe creier sau mai stiu eu ce aberatii scoate rahatul ala de Ichim , sau cum mm lui il cheama …pai nesimtitii de alde el te lasa sa mori pe masa de operatie daca nu ii satisfaci cerintele , si vine gunoiu sa dea lectii altora
-
Daca erai an ultimii ani internat la spital ai schimba parerea.Am fost anul acesta internat cu apendicita 4zile si pe factura a costat 8.567.53Lei specificand o gramada de medicamente pe care nu lam primit,oare la care clinica particulara a ajuns?
Din ce ni se prezinta este limpede ca este vorba despre materiale si aparatura necesara bolnavilor Covid. Cind ” ardea casa ” aparatura era necesara. ce sa fi facut si spitalul, sa respecte legea cu riscul de a ramane fara aparatura, in moment de criza, sau sa-i forteze un pic limitele ? . Nu mi se pare laudabila hotararea Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, aşa că banii vor trebui returnaţi. Nu vorbim de bani “furati”, de comisioane, ci de a avea la dispozitie ce trebuie…cund trebuie. Asa-i la noi….de la unii nu se recupereaza niciodata …prejudiciile, de la Spitale …rapid devenim supercorecti.