Judeţul nostru a fost inclus pe o listă „neagră” care vizează zonele cu risc mare de defrişări. Ministerul Mediului, împreună cu o asociaţie care se ocupă de protecţia mediului, au realizat harta ruşinoasă. Nu suntem în top, dar ne aflăm acolo. Iar procentul de pădure care riscă să cadă sub drujbele celor care taie lemne ilegal nu este deloc mic. Potrivit statisticilor, în judeţul nostru, 7 la sută din pădure a fost inclusă în zona de cod roşu de tăieri ilegale. Potrivit celor care au întocmit această hartă, în aceste zone sunt cele mai multe păduri neadministrate sau supravegheate destul de slab, sunt zone în care zilnic dispar copaci tăiaţi ilegal. Un alt procent, de această dată de 5 la sută din totalul pădurilor aflate pe raza judeţului nostru, se află în zone cu cod galben de risc. Situaţia este aceeaşi ca şi la codul roşu, însă nu atât de gravă. Per total, 12 la sută din pădurea întregului judeţ poate cădea în mâinile celor care defrişează, celor care fac afaceri uriaşe cu lemne tăiate ilegal. Ne clasăm foarte departe de judeţele de top, cum fi Dâmboviţa, acolo unde un procent uriaş, de 84 la sută din totalul pădurilor, se află în zonă de risc.
Totuşi, stăm mult mai rău decât vecinii noştri din Timiş unde procentul de pădure aflată în zona de risc este de numai 5 la sută.
Ministerul intervine
Ţinând cont de statisticile sumbre, care ne-ar putea lăsa fără pădure în următorii ani, Ministerul Mediului şi-a propus să intervină la nivel naţional. Comisariatele de Regim Silvic şi Vânătoare vor fi transformate în Gărzi Forestiere, a anunţat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu. Potrivit unei propuneri de lege, comisarii acestor gărzi vor avea voie să apere copacii cu orice preţ, urmând să fie dotaţi cu pistoale cu bile şi bastoane cu electroşocuri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!