ARAD. Cam atât a durat „mariajul” dintre Consiliul Judeţean Arad (CJA) şi societatea Confort SA, condusă de controversatul om de afaceri Georgică Cornu. După cum preconizam în luna august, relaţia dintre cele două părţi stătea pe un butoi de pulbere, după ce firma de construcţii a eliberat mai multe facturi pentru lucrări suplimentare care nu au fost anunţate de către consultant către CJA. Iar butoiul a explodat recent, pe 7 octombrie, când, deşi Confort trebuia să finalizeze lucrările la mega-proiectul de deşeuri, acestea s-au dovedit a fi mult întârziate. Iar autoritatea judeţeană nu mai dă dovadă de clemenţă, cum a dat în alte cazuri, şi anunţă că va organiza o altă licitaţie pentru a găsi o firmă dispusă să preia lucrările de unde le-a lăsat Confort.
„Menţionăm că Asociaţia SC Confort SA şi SC Vel Service SA, în calitate de contractant, a suspendat executarea lucrărilor cu data de 03.07.2012 fără să-şi execute obligaţiile contractuale asumate”, iar „suspendarea (…) este nelegală”, susţin reprezentanţii CJA.
Mai mult, cei de la Judeţ îi somează pe constructori să predea „toate bunurile solicitate, toate documentaţiile contractului şi alte documente de proiectare întocmite în calitatea sa de contractant sau care au fost întocmite pentru sine în această calitate şi de a lua toate măsurile pentru a proteja proprietatea şi siguranţa lucrărilor”.
Dacă aruncăm un ochi pe stadiul lucrărilor realizate până în prezent de către Confort, ţinând cont că în 7 octombrie trebuiau să fie gata toate, procentele de finalizare sunt derizorii. Doar patru depozite de deşeuri neconforme au fost închise la nivelul întregului judeţ, la alte şase mai fiind mult de lucru. În ceea ce priveşte staţiile de transfer, sortare şi compostare, situaţia este şi mai gravă: la staţia de compost Arad s-au executat lucrări structură în proporţie de circa 90%, utilităţi realizate în proporţie de 90% şi s-au livrat utilaje în proporţie de 33%.
La Mocrea, lucrările au ajuns la 75 la sută, în timp ce achiziţia de utilaje este de numai 29 la sută. La Chişineu Criş, utilităţile au fost rezolvate doar în proporţie de 50 la sută, iar trei sferturi din utilaje au fost achiziţionate. La Sebiş, nu s-a reuşit nici măcar atât: mai este mult de lucru la clădiri, utilităţile au fost rezolvate în proporţie de 38 la sută, iar, dintre utilaje, doar 24 la sută au fost procurate. În sfârşit, la Bârzava, procentele pentru aceleaşi lucrări şi achiziţii ca cele enumerate mai sus sunt cuprinse între 14 şi 76 la sută.
Alţi bani
După ce au intrat în contact cu realitatea din teren, reprezentanţii CJA vin cu soluţia (lor): vor să dea o căruţă de bani pentru expertize.
„Se impune realizarea unei expertize tehnico-economice cu următoarele obiective: evaluarea cu exactitate a restului de executat, atât în ceea ce privesc lucrările ce urmează a fi executate, cât și valoare acestora, pentru începerea unei noi proceduri de licitație, şi
evaluarea calității lucrărilor executate în vederea stabilirii eventualelor remedieri pentru începerea unei proceduri noi de licitație”, spun cei de la Judeţ. Iar pentru aceste expertize vor plăti aproximativ 84.000 de lei. După care va urma o nouă perioadă de stopare a lucrărilor până la organizarea licitaţiilor.
În insolvenţă
Ca ştire de ultimă oră, Confort SA a intrat în insolvenţă la propria cerere după ce s-a confruntat cu un blocaj financiar. „Am intrat în incapacitate de plată pentru că nu am încasat bani pe lucrările executate”, a anunţat Georgică Cornu. Paradoxal, o firmă din Arad, respectiv Expert SPRL, a fost desemnată de către Tribunalul Timiş să fie administratorul judiciar provizoriu al Confort SA.
alin.gherasim@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!