Străzile din Nădlac au devenit miercuri dimineaţa neîncăpătoare pentru sute de tractoare care s-au plimbat timp de câteva ore prin oraş. Motivul? Agricultorii din Nădlac, Pecica, Semlac, Şeitin şi Turnu s-au adunat toţi pentru a-şi face auzite vocile de către guvernanţi. O hotărâre de Guvern pune în pericol agricultura din vestul ţării şi aproape că trage obloanele peste micii fermieri din judeţul nostru.
HG 50 din ianuarie 2012 stabileşte noi impozite pentru utilajele agricole. Până acum, impozitul anual pentru un tractor era de 40 de lei, iar din acest an a crescut la 500 de lei, adică de aproape 13 ori mai mare. În ceea ce priveşte combinele, situaţia este dramatică: taxele au crescut de la 45 de lei pe an la 2.000 de lei, aproape de 50 de ori mai mari.
Fermierii prezenţi la protest s-au arătat neputincioşi în faţa impozitelor dictate de la Bucureşti. „De acum încolo, doar coloşii agricoli vor mai putea rezista. Dar nu şi noi lucrăm pământul? Nu plătim şi noi taxe la stat? Ne paşte falimentul în cel mai scurt timp”, a declarat unul dintre protestatari.
Un alt participant la manifestaţie spune că „înafara faptului că încercăm să protestăm paşnic, nu avem alte variante. Nu ne propunem şi nu vrem să creăm haos, dar creşterile de taxe sunt abuzive, iar cei care au întocmit hotărârea de Guvern cu pricina nu cunosc legea. Au spus că tractoarele sunt mijloace de transport rutiere, ceea ce este total fals. Utilajele agricole nu deservesc la transportul rutier, ci la muncile agricole”.
Chiar şi primarul Nădlacului, Vasile Ciceac, s-a alăturat protestatarilor şi le dă dreptate acestora în demersul lor de a încerca să sensibilizeze Guvernul. „Prin această hotărâre, într-adevăr, au fost mărite taxele şi impozitele. Nu mi se pare normal ca tu, ca legiuitor, să decizi asemenea măriri şi să incluzi tractoarele şi combinele în mijloace de transport rutier”, a declarat şi primarul.
Protestul s-a întins pe durata a aproximativ o oră, iar protestatarii care erau pe jos şi au mărşăluit pe străzile Nădlacului au fost însoţiţi de jandarmi şi poliţişti. Tractoarele care s-au plimbat pe şosele au îngreunat circulaţia, dar le-a fost interzis să intre pe DN 7, deoarece autorităţile riscau un blocaj grav în trafic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!