Am repetat de multe ori şi o mai spunem încă o dată: suntem un judeţ de oameni bolnavi. Iar asta nu o susţinem noi, ci o susţin cifrele instituţiilor abilitate. Primăria Arad a anunţat organizarea unei dezbateri publice care are ca şi subiect planul de dezvoltare a sănătăţii la nivelul municipiului Arad. Iar anunţul dezbaterii este însoţit şi de planul propriu-zis, de planul care poate fi amendat. Dar nu despre birocraţie şi discuţii vrem noi să vorbim, ci despre o realitate cruntă. Dacă este să ne luăm după cifrele prezentate de municipalitate, aproximativ jumătate din populaţia judeţului este bolnavă, suferă de o boală netransmisibilă. Să le luăm pe rând.
Potrivit recensământului efectuat în anul 2011, judeţul Arad are o populaţie totală de 430.629 de persoane. Potrivit datelor de la Primăria Arad, tot în judeţul nostru sunt înregistrate 200.346 de persoane care suferă de diferite boli netransmisibile. Dintre acestea, cele mai multe, 62.130, suferă de boli hipertensive. Apoi urmează cardiopatia ischemică, de care suferă 32.301 arădeni, diabetul zaharat, cu 24.868 de persoane, tumori maligne (cancer) cu 13.372 de pacienţi, obezitate, de care suferă 12.824 de arădeni şi boli pulmonare cronice, cu 10.252 de suferinzi. Restul până la 200.346 suferă de boli cerebrovasculare, ulceroase, mentale, ciroză sau altele.
Există posibilitatea ca numărul real de arădeni să fie mai mic de 200.346. Asta în condiţiile în care o persoană suferă şi de diabet, şi de obezitate, de exemplu. Pentru că statistica a fost realizată pe numărul de boli înregistrate, nu pe numărul de pacienţi. Cu toate acestea, aproape jumătate din populaţia judeţului are o boală. Iar afecţiunile enumerate mai sus sunt dintre cele mai grave. Să nu uităm că datele la nivel naţional ne plasează pe locul doi în ţară la cazurile de cancer, după municipiul Bucureşti (care are peste două milioane de locuitori). Şi tot pe locul doi, după Bucureşti, suntem şi în ceea ce priveşte numărul de cazuri noi de cancer descoperite în fiecare an.
În judeţul Arad, bolile care omoară cei mai mulţi oameni sunt cele cardio-vasculare, urmate de tumorile maligne. Iar acest lucru se oglindeşte perfect în statisticile prezentate de Primărie, respectiv bolile hipertensive, cardiopatia ischemică şi cancerul. Municipalitatea şi-a propus să identifice un plan de măsuri, să aplice o strategie pentru ca numărul pacienţilor care suferă de afecţiuni posibil mortale să scadă. Pentru moment, este vorba despre un simplu proiect. Noi sperăm că se va merge mai departe şi, într-un fel sau altul, va fi lansată o campanie de prevenire a afecţiunilor care ne pun punct vieţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!