ARAD. Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad reclamă că jumătate dintre angajaţii instituţiei sunt cercetaţi penal în urma activităţilor şi deciziilor luate în pandemie, cum ar fi semnarea unor contracte de servicii în afara bazei legale, dar care ar fi fost necesare pentru combaterea răspândirii noului coronavirus.
Directorul DSP Arad, Horea Timiş, a declarat că „toţi angajaţii cu atribuţii de conducere şi cu putere de decizie din instituţie sunt cu dosare penale”, ceea ce înseamnă jumătate dintre angajaţii DSP, adică aproape 30 de persoane.
„Noi suntem tot într-o anchetă. De la începutul pandemiei, am fost asaltaţi de tot felul de plângeri, să fim chemaţi noi, medicii, la tot felul de anchete, începând cu primul deces de COVID-19 din Arad. Ulterior, pe alte motive: modalitatea de efectuare a anchetelor epidemiologice, pe baza raportului Curţii de Conturi, din cauza transportului persoanelor de la frontieră, a achiziţiilor făcute în stare de urgenţă”, a spus Timiş, care a precizat că în toate cazurile este vorba de autosesizarea procurorilor şi poliţiştilor.
Timiş a explicat că, în special în starea de urgenţă, au fost cazuri în care s-au luat decizii fără a exista cadrul legal, „dar care au salvat situaţia”.
„De exemplu, conform legii, eu nu am voie să depăşesc bugetul de venituri şi cheltuieli de anul trecut, asta deşi în stare de urgenţă sau stare de alertă capacitatea financiară a DSP a crescut, având în vedere că am început să facem contra-cost teste PCR, încasăm bani şi facem achiziţii. Automat se modifică veniturile şi cheltuielile faţă de anul trecut. Dacă încalci această limită, e caz penal, am înţeles. Eu trebuie să stau şi să aştept să se modifice legile ţării sau să merg mai departe ţinând cont de contextul pandemic şi nevoia de intervenţie rapidă a medicilor şi specialiştilor DSP”, a spus Horea Timiş.
El a punctat că „în toate cazurile în care s-a încălcat legea, nimeni nu a luat bani de la DSP să ducă acasă”.
„Pe timpul stării de urgenţă au fost foarte multe decizii-limită, iar una este legată de contractul pentru transportul de la frontieră al celor reveniţi în ţară. Direcţiile de sănătate nu aveau bază legală să încheie contracte pentru transport, dar după şedinţa de Guvern privind starea de urgenţă, când la frontieră s-au adunat cred că 1.200 de oameni care trecuseră graniţa pe jos, s-a luat o decizie cu privire la ce facem cu acei oameni. Adică s-a decis să îi ducem cu maşinile în judeţele de domiciliu, ca să nu îi lăsăm să tranziteze de capul lor şi să ducă infecţia peste tot. Atunci ne-am întrebat cine contractează, şi cum totul pe COVID-19 era pe Ministerul Sănătăţii, s-a decis să fie Ministerul Sănătăţii. Am fost sunaţi, eu şi prefectul, de către secretarul general al Ministerului Sănătăţii, care a dispus să luăm toate măsurile necesare să eliberăm vama. La Prefectura Arad am căutat care operatori din judeţ au capacitatea de a dispune în câteva ore de un număr impresionant de maşini pentru a prelua oamenii. În secunda doi am încheiat contract pe DSP, să putem duce maşinile la frontieră, în baza solicitărilor Comandamentului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care stabilea numărul necesar de autocare”, a explicat directorul DSP Arad.
El a arătat că, după încheierea contractului pe transport, „toţi au constatat că nu există cadru legal”.
„Ca atare, am vorbit cu primul-ministru, într-o videoconferinţă. Practic, la presiunea Aradului a apărut cadrul legal, e drept, la circa trei săptămâni după ce DSP Arad semnase contractul. Noi am încheiat un contract fără să avem un buget aprobat de minister, ceea ce evident că este ilegal, iar Curtea de Conturi a sesizat corect acest lucru”, a spus Timiş.
El a adăugat că „aceste anchete au pus presiuni uriaşe pe angajaţii DSP şi ai altor instituţii publice, iar funcţionarii nu mai vor să iasă din litera legii, din cauza fricii”.
„Trebuie să se înţeleagă că s-a acţionat în afara cadrului legal doar acolo unde a fost nevoie de o intervenţie rapidă a autorităţilor pentru a limita răspândirea infecţiei sau pentru a salva anumite situaţii”, afirmă Horea Timiş.
Şeful DSP Arad a mai arătat că există şi situaţii în care medici şi asistenţi trimişi la frontieră, unde se făceau controalele epidemiologice, au depus plângeri pentru abuz în serviciu.
„Noi am delegat personal medical din cadrul Primăriei Arad la frontieră fără acordul lor, din nevoia urgentă de medici şi asistenţi la anchetele epidemiologice. Ei bine, ne-au reclamat şi pe noi şi pe angajator, adică Primăria Arad. Mai mult, suntem puşi în situaţia de a nu le putea respecta contractul de muncă, din cauza numărului mare de ore suplimentare pe care sunt nevoiţi să le facă şi pentru care ar trebui să beneficieze de zile libere. Pai dacă le-am da aceste zile libere, la volumul mare de ore lucrate, peste cadrul legal, e drept, noi astăzi nu am mai avea cu cine să lucrăm”, a spus Timiş.
El consideră că pe măsură ce toate activităţile vor fi verificate, vor apărea noi dosare penale.
„Ne aşteptăm să fim cercetaţi şi pentru testele PCR pe care le-am făcut în afara definiţiei de caz. La nivel judeţean am decis să facem teste în cămine de bătrâni sau alte instituţii cu risc, pentru a găsi la timp bolnavii şi a limita răspândirea infecţiei. Am făcut asta chiar dacă am ştiu că nu ne încadrăm pe lege, dar altfel riscam să scăpăm de sub control răspândirea virusului tocmai în centre în care se află persoane cu multe vulnerabilităţi”, a spus Horea Timiş.
„Concluzia este că România nu are un cadru legal adaptat situaţiilor de urgenţă”, a încheiat şeful DSP Arad.
În unele anchete deschise de procurori, o parte dintre angajaţii DSP Arad au fost deja audiaţi.
SURSA: AGERPRES
Trimite articolul
XAsa este, intodeauna fraierii executanti pica, cei care au presat sa iasa bine in presa si dat ordinele la nivel politic stau bine mersi ascunsi
nu sunt ei usa de biserica, dar nici legile nu au fost adaptate situatiei. dovada ca platim peste 600 de putori cu 15.000 de lei pe luna fiecare. nu merita pusi la munca silnica/sclavie? mai recuperam din pierderi. De ce sa stea in puscarie, sa consume alti bani???
“contracte incheiate inafara cadrului legal” si cu de la sine putere si la proprie initiativa sau la instigarea unor sefuti de la B !! Pai ,UNDE-I LEGE NU-I TOCMEALA’ , DLE hORIA TIMIS ! , nu ai auzit de asa ceva niciodata?? Pai nu voi erati cei cu gura mare care strigati “PENALII” ,DUPA CEI DE LA PSD ?? Aaaa,ca “nu ati luat banii acasa”?? asta urmeaza sa se stabileasca de catre procurori si politisti, nu, dle Horia Timis?? Sau acuma nu mai aveti incredere in Justitie??
AAaa ati mers la granita sa-i aduceti acasa pe votantii vostri diaporezi??? Ati mers sa-i intampinati la granita si i-ati mai pus pe medici sim pe asistenti sa presteze ore suplimentare la greu ,fara sa-i platiti sau fara sa-i compensati cu timp l.iber corespunzator ?? pai cum asa?? credeti dle Horia Timis ca drepturile lor slariale sau de repaus sunt un lux??? Apropo, intrebati-l pe sefii dvs ,Orban si Johannis dle Horia Timis , de ce n-au cerut Parlamentului o lege prin care sa inchida temporar granitele fata de diasporezii care bulzeau , adica sa le restranga libera circulatie , pe temeiul Art 53 din Constitutia Ro si Art 15 din Cedo??
De ce va temeti dle Horia Timis de ancheta?? Sau e bine cand doar pesedistii sunt anchetati ,iar voi, nu ?? Judecati drept ,dle Horia Timis ! Sper ca nu doriti sa faceti “atac la Justitie” !! parca si asa era retorica partidului care v-a propulsat in functie, dle Horia Timis
Interesant este tarifele care sau dat pe transport poate ca pe procurori ii impresioneaza tarifele in anumite cazuri acuma daca sant duble fata de normal asta e ……. doar e urgenta dar daca sant de 4….6….10 ori mai mari atunci aveti o problema tinind cont ca in aceea vreme multe fabrici erau inchise iar mijloacele te transport dabea asteptau o comanda ca pe o gura de aer ……….. zic si eu poate gresesc.
V-ați și băgat mâinile până la umăr în banul public, ăsta este adevărul. Cum naiba o săptămână de spitalizare pentru o persoană asimptomatică să coste peste 2000 euro ? Ce i-ați făcut în spital ? 1 buc. test PCR și trei pastile de paracetamol deși nici alea nu se impuneau. Nu mai vorbim de achiziții date prin atribuire directă, pe sprânceană și la prețuri super-umflate. Ar trebui să dea cu subsemnatul foarte mulți începând de la Palatul Victoria în jos
Păi să îi ancheteze! Dacă tac și nu îi sifonează pe șefii care i – au forțat SĂ SEMNEZE ACTE ILEGALE ATUNCI SĂ STEA EI LA PUȘCĂRIE!
Si care e problema acestui sefut de la dsp ? Daca se va constata ca persoanele cercetate nu au comis ilegalitati,vor fi absolvite de orice acuzatie;in schimb,daca au atentat la borcanul cu miere,cum lasa sa se inteleaga plingaretul.nu-i vad bine !
Legile din Romania sunt buni să te ștergi pe fund cu ele.
( Vezi L E G E A PENSIEI votată in 2019 )
Stiti voi foarte bine ce abuzuri ati facut…Ce achizitii si la ce preturi si de la ce firme de casa…Acum strigati ca nu ati avut cadru legal,ca era in interesul societatii…Macar de ar face justitia dreptate dar ma indoiesc,si parca vad ca toti vor primi NUP…
Sobolani cu crucea rosie in frunte se plimba ng de starea vremi😜Cind era soare si va adia vintul iar din gura lui Iohanis iesea numai saliva monetara pentru eroi in halate😂acum va plingeti vulpilor! Cite famili au suspinat dupa cei dragi iar pe voi va durea in p.. a. Sa spart gasca de sobolani era si timpul, tusiti acum cu singe.
Eu nu inteleg de ce mai platim contributie la sanatate cand nu putem beneficia in aceste vremuri de orice investigatie, spitalizare etc.pt orice alta boala decât acest amarat de COVID ?
Din pacate pt voi, asta e legea! Sistemul, prin oamenii sai trebuiau sa prevada aceste scenarii, sa efectueze simulari, sa propuna modifucari legislative….dar no, scaunu cald, leafa vine…nici curu nu ne doare! Acuma trageti ponoasele! Greaua mostenire se numeste, in limbaj de lemn!
Este voie sa inchiriezi pentru cazare covid si migranti casa proprie? asta este afacere, nu gluma. Doresc sa se vada pensiunile care au fost alese sa cazeze la sume enorme carantinatii. Este o pensiune care este lipita de casa persinala si proprietarii ai inchiriat si pensiunea si camerele casei particulare. Cum este posibil? cum sunt sifonati banii si cum s-au impozitat venitirile pe casa personala. Si la reclamatia facuta lavDSP s-a raspuns la misto. Oare functionarii DSP care au facut ancheta vor fi si ei anchetati acum? Oare si cei ce au ales bagarea la carantinare in case particulare vor fi anchetati? Deci sa nu mai planga Timis ca magariile au fost cat Turnul Eiffel
-
E X A C T
30 de posturi de conducere = jumatate din anagajati, adica 1 sef si 1 subaltern sau 1 subaltern si 10 sefi peste.. super ierarhie ce sa zic
Ce tara…ce conducere …iak…
Atentie ! Vela e cu ochii pe voi.
Prea multe probleme de cand a venoi Horea Timis,cred ca trebuie schimbat si asa nu e din judet
Aradani la conducere de ce nu se pune Ministerul Tataru cred ca a folosit lozinca'”cei mai buni din….
Aradani votati-va aradani aveti si voi oameni
-
A mai trecut o fufa tandra si blonda Laura se numea sorbea oricit din madular nu conta de pe ce patura politica vine intrusul. Pacifica orice doar sa ramana janghina pe scaun.
-
Mare timpit esti mai sefut Pit si frustat..du-te sa iti iei medicamentele
-
Pitagora de la Intim cretin mai esti si doare in toate madularele tale
-
cand se cere respectarea legilor se numesc presiuni?pt asa declaratie horea timis ar trebui sa isi dea demisia!
Cum adică angajații nu mai ies din litera legii din cauza fricii ? Pai sa respecți legea e ceva normal.
DSP- Arad e degeaba, la ce anchete epidemiologice “din birou” executa la cazurile de Covid depistate, ar trebui schimbati si pusi la matura. Nu in functie de raspundere. Cand ai cazuri in unitati cu miii de oameni si faci ancheta epidemiologica “pe genunchi in birou” doar ca sa fii acoperit de hartii, ignorand forcarele, meriti sa fii cercetat penal, mai ales cand esti intr-o functie pubilca ce se cupa exact de acele focare. Va bateti joc de munca voastra pe bani publici, sunteti DEGEABA, domnilor de la DSP. degeaba va plangeti la presa si platiti sa apara articolele voastre la gazeta, sunteti niste angajati de 2 lei speriati atunci cand trebe sa munceasca . Sunteti obisnuiti ca pt banii pe care ii luati sa plimbati o hartie dintr-un birou in altu si din cand in cand sa mai controlati cate un butic de cartier. Cand apare o treaba serioasa pt care sunteti platiti – va faceti ca munciti. Adevaru e ca nu va intereseaza de focare, de covid etc, doar sa apara in statistici cate hartii ati completat la indigo si atat. Pt hartii la indigo exista copiatoare.
Mituieste și Arabul de la LASER SYSTEM atât la DSP cât și Casa de Asigurări de Sănătate. În fiecare an deschide câte un spital. Arad.. Oradea… Bistrița. Trebuie să își țină amantele