Avem sute de școli în Arad, dar n-are cine să vegheze nici la siguranța copiilor și nici la siguranța cadrelor didactice și nici măcar la integritatea imobilelor care adăpostesc școlile! Polițiștii, jandarmii și polițiștii locali și-au împărțit sarcina de a veghea la ordinea și liniștea din școli, însă doar 201 unități de învățământ au norocul ca oamenii legii să aibă grijă de elevi și profesori. De ce trebuie ca polițiștii, jandarmii și polițiștii locali să supravegheze școlile? Pentru că în județul Arad, numărul total al unităților de învățământ asigurate cu pază este de doar 57, din care 37 în mediul urban și 20 în mediul rural și pentru că numărul total al școlilor dotate cu sisteme video este de 122 din care 44 în mediul urban și 78 în mediul rural. Pe lângă acestea mai adaugăm faptul că la nivelul județului Arad există 237 de unități de învățământ care nu dispun nici de pază umană și nici de sisteme tehnice de supraveghere video, cele mai multe fiind amplasate în mediul rural. Vorbim de 228 de unități de învățământ.
De asemenea, opt școli din județul Arad nici măcar nu sunt prevăzute cu gard împrejmuitor. iar din totalul unităților de învățământ, 11 sunt amplasate într-o zonă iluminată necorespunzător, iar 9 sunt în zone izolate. Pentru că în lipsa unui gard împrejmuitor sau a unui sistem de supraveghere video, sarcina de a supraveghea ceea ce se întâmplă în și pe lângă unitățile de învățământ trebuie să revină oamenilor legii.
Revenind la cele 201 școli asupra cărora veghează Poliția, jandarmii și Poliția Locală trebuie să spunem că oamenii legii și-au împărțit responsabilitatea asigurării climatului de ordine și siguranță publică. Astfel, „în grija” polițiștilor revin 190 de unități de învățământ, jandarmii au „în pază” 16 școli (10 în municipiu și 6 în județ), în timp ce Poliția Locală „veghează” la siguranța elevilor în 4 unități de învățământ. 223 de forțe de ordine (Poliție, Jandarmerie și Poliția Locală) au acționat, în medie, zilnic, în perioada anului școlar 2016/2017 pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și cadrelor didactice, însă ponderea a fost deținută de Poliție care a realizat zilnic, în medie, 91 de patrule în zonele adiacente instituțiilor de învățământ.
18 infracțiuni
În anul școlar 2016/2017, în unitățile de învățământ și în zona adiacentă acestora, au fost comise 18 infracțiuni (17 în interior – 13 în licee și 4 în școli generale) și una în zona adiacentă (școală generală), față de 30 infracțiuni în anul școlar 2015/2016 (28 în interior – 14 în licee și 14 în școli generală) și două în zona adiacentă (1 școală generală și 1 liceu). Din cele 18 infracțiuni, 15 au fost comis în mediul urban și 3 în mediul rural față de anul școlar precedent când s-au comis 24 în mediul urban și 6 în mediul rural. Cine sunt autorii și cine sunt victimele furturilor? Astfel, 11 dintre infracțiuni au fost cu autori cunoscuți (17 în anul școlar precedent) și 7 cu autori necunoscuți (13 în anul școlar precedent). Cu privire la cele 11 fapte cu autori necunoscuți, 8 autori au fost elevi, iar în ceea ce privește victimele infracțiunilor săvârșite, 16 au fost elevi. Ce infracțiuni au loc în școlile din Arad? Furturi, loviri și alte violențe și consum ilicit de droguri.
Cauze și concluzii
Care sunt cauzele care determină comiterea de infracțiuni în școli? Lipsa de supraveghere sau supravegherea superficială a elevilor de către cadrele didactice; legăturile slabe între familie și unitățile școlare; măsurile cu eficiență redusă de pază și control acces la unitățile de învățământ, precum și pregătirea deficitară a agenților de pază; neasigurarea condițiilor pentru păstrarea bunurilor ce aparțin elevilor pe timpul pauzelor sau pe timpul unor activități ce se desfășoară în alte locații decât sala de curs; restrângerea posturilor de pază în unitățile școlare, în special în mediul rural, motiv pentru care ordinea în școală este menținută de alte persoane prin cumul de funcții sau elevi de serviciu și permisivitatea cu privire la deținerea și folosirea telefoanelor mobile pe perioada participării la cursuri, ținând cont că majoritatea furturilor sesizate sunt de telefoane mobile. Nu am ajuns noi la aceste cauze, ci Inspectoratul de Poliție Județean Arad. Într-o informare privind infracțiunile comise în mediul școlar preuniversitar, în județul Arad, în anul școlar 2016/2017, mai marii instituției au ajuns la aceste cauze care conduc la săvârșirea de infracțiuni. IPJ Arad are însă și câteva concluzii. Acestea scot în evidență că „infracționalitatea sesizată a scăzut cu 40 la sută față de perioada similară a anului precedent” și că „se înregistrează o scădere cu 9 fapte comise în mediul urban și cu 3 fapte comise în mediul rural”, că „faptele comise în școli au un caracter spontan și sunt de o gravitate redusă, fără forme specifice de organizare” și că „este necesară continuarea intensivă a activităților comune realizate de polițiști, cadre didactice și autorități locale petnru asigurarea climatului de siguranță publică în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ”.
Sute de școli și zeci de mii de elevi
460 de unități de învățământ preuniversitar, din care 250 de grădinițe, 164 școli generale și 46 de licee, colegii, școli profesionale funcționează în județul Arad. Numărul elevilor înscriși în anul de învățământ preuniversitar 2016/2017 a fost de 37. 411 în mediul urban și 17.221 în mediul rural.
Citiți principiile noastre de moderare aici!