Poliţia Animalelor este un serviciu înființat în urmă cu doi ani, în cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), iar la Arad are doi inspectori. Aceștia au sarcina de a verifica periodic ferme, crescătorii, abatoare, circuri sau adăposturile canine, urmărind dacă sunt respectate condiţiile privind bunăstarea animalelor. În timp ce verificările la cele două adăposturi canine din județ (Arad și Miniș) sau la ferme nu au scos în evidență probleme majore, au curs amenzile în cazul arădenilor care și-au maltratat animalele din gospodării. Aceștia au fost reclamați în special de către vecini, iar inspectorii DSVSA au aplicat amenzi usturătoare. Anul acesta, până în 26 septembrie, au fost mai multe cazuri la care s-a intervenit decât în tot anul 2015.
Chiar luni, inspectorii au mers pe teren pentru a ridica un biet maidanez rănit, care a fost observat în spatele sediului Consiliului Județean Arad. E greu însă de crezut că va fi găsit vinovatul, dar cel puțin patrupedul va ajunge în grija unor medici veterinari.
Anul trecut, 13 arădeni au încasat amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei, pentru că și-au abandonat animalele sau le-au maltratat. Amenzile însumează 36.500 de lei, ceea ce înseamnă că valoarea medie a amenzii este de 2.800 de lei.
Directorul DSVSA Arad, Viorel Agud, ne-a declarat că în majoritatea cazurilor a fost vorba de animale de companie maltratate de către stăpâni, mai ales câini și pisici care au fost chinuiți prin violență fizică sau prin înfometare. În două cazuri, vinovații s-au ales cu dosare penale pentru rele tratamente aplicate animalelor.
În acest an, au fost aplicate deja 14 amenzi, cu o valoare totală de 49.100 de lei, iar un arădean a scăpat cu avertisment.
Între cazurile grave se numără și descoperirea a cinci cai abandonați, aflați în pragul morții. ”Cu ajutorul unui medic veterinar colaborator, caii au fost preluați și îngrijiți, iar acum sunt refăcuți total”, a declarat Agud.
Prevederi legale
Hotărârea de Guvern 1415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor a fost modificată în 2014, fiind înființată Poliția Animalelor. Astfel, cele mai grave încălcări ale legislaţiei privind protecţia animalelor (Legea 205/2004), adică uciderea şi schingiuirea animalelor sau folosirea lor la lupte, pot fi pedepsite cu închisoare de la trei luni la un an, în aceste cazuri inspectorii urmând să sesizeze organele de urmărire penală.
Până la 5.000 de lei
Pentru nerespectarea condiţiilor de creştere, adăpostire, hrănire sau asistenţă medicală a animalelor prevăzute de aceeaşi lege, inspectorii pot aplica amenzi de la 1.000 la 5.000 de lei.
Trimite articolul
XLocuiesc pe str.Henri Coandă,nr 26.Vecini mei de la numărul 25 și 24 au în total vreo 12-14 cîini.Acești cîini latră NONSTOP zi și noapte.Nu mai pot să dorm de lătratul cîinilor.Ce e de făcut? Cînd moare vreun cîine,îl îngroapă în fundul curți.Cîini urinează peste tot și își fac și toate nevoile pe unde apucă.Pute în zona asta de nu mai poți să respiri.Iam rugat să ia măsuri și vecini mi-au sugerat să mă mut.Am amuțit cînd am auzit.Și totuși vă rog spuneți ce-i de făcut?.Au ieșit și în stradă,iar oameni nu mai puteau circula pe aici.