Dacă v-aţi săturat să ajungeţi la Spitalul Judeţean şi să trebuiască să vă cumpăraţi medicamente din banii voştri, dacă v-aţi săturat să întindeţi plicul către unii medici sau asistente, dacă v-aţi săturat să fiţi trataţi ca nişte duşmani, nu ca nişte pacienţi, aflaţi că Spitalul Judeţean Arad vrea să continue „jupuirea” pacienţilor şi să pună un nou bir pentru cei care ajung la unitatea medicală: taxe de parcare astronomice. Consilierilor judeţeni li s-a cerut, în şedinţa de joi, 29 iunie, votul pentru aprobarea taxelor de parcare aferente autoturismelor pacienţilor care ajung la Spitalul Judeţean Arad. Practic, în momentul în care o maşină intră în curtea unităţii medicale, începe numărătoare inversă. Dacă respectivul autoturism petrece doar 30 de minute în parcare, atunci nu se va plăti nimic. Dacă trece de 30 de minute, până la o oră, se vor plăti 5 lei. La două ore, taxa ajunge la 10 lei. În sfârşit, pentru o maşină care stă parcată trei ore sau peste în parcarea spitalului, taxa va fi de 30 de lei pe oră. Mai precis, la trei ore petrecute în parcare, la ieşire şoferul va trebui să achite 90 de lei. Dacă vorbim de patru sau cinci ore, fiecare oră petrecută în parcare va fi taxată cu 30 de lei. Dacă pacientul va pierde tichetul primit la intrarea în parcare, va trebui să achite o taxă de 180 de lei. „Cred că arădenii care se deplasează la spital nu mai au nevoie de încă o cheltuială în plus”, a spus consilierul judeţean PSD Petru Moţ, cel care a dat tonul unor discuţii care s-au întins pe durata a aproximativ jumătate de oră. Trebuie precizat, încă de la bun început, că atât taxele, cât şi regulamentul au fost întocmite de reprezentanţii unităţii medicale, care încearcă să rezolve problema haosului din curtea şi parcarea exterioară a Spitalului Judeţean. Însă acest haos pare că va fi rezolvat pe spatele bolnavilor. „Locuitorii din zonă, dar şi clienţii complexului comercial Jackson, îşi parchează maşinile în parcarea aflată pe strada Andrenyi Karoly, în faţa ambulatoriului spitalului. Iar cei care chiar au nevoie de locuri de parcare în preajma spitalului nu au unde să îşi lase maşinile”, a punctat Florina Ionescu, directorul Spitalului Judeţean Arad, cea care a susţinut acest regulament, precum şi taxele astronomice care vor fi plătite de arădenii care vor ajunge la unitatea medicală. „Acest proiect nu va rezolva problema în niciun fel. Vom cheltui o sumă de bani pentru acest sistem de parcare, dar soluţia nu este impunerea unor astfel de taxe”, a spus şi Răzvan Anghel, consilier judeţean de la USR. „Parcarea se va goli, încasări nu vor fi făcute, iar noi vom rămâne cu banii cheltuiţi”, a mai spus Anghel.
Mai mult, se pare că, potrivit calculelor făcute de Spitalul Judeţean, numai 20 de locuri din parcarea exterioară a unităţii medicale vor reveni pacienţilor. Restul vor fi folosite de angajaţii spitalului. „În parcare se va intra doar pe o singură intrare, pe la intrarea principală de pe Calea Victoriei. De aici, autoturismele vor trebui să traverseze curtea şi să ajungă în parcarea de la ambulatoriu, de pe strada Andrenyi Karoly”, a explicat directorul spitalului. Practic, curtea unităţii medicale va deveni o stradă de legătură între Calea Victoriei şi strada Andrenyi Karoly. Greu de crezut că, în acest mod, traficul în curte va fi decongestionat.
Pe de altă parte, Petru Moţ a ţinut să precizeze că noul regulament de parcare nu are la bază absolut nicio fundamentare, niciun studiu, nicio proiecţie de venituri şi cheltuieli, nu se bazează pe nimic. „Venim şi impunem nişte taxe şi atât. Când vrei să institui o taxă, trebuie să vezi şi impactul. Ce sume de bani se obţin? Ce sume de bani sunt cheltuite cu acest sistem? Este aberant ca, din burtă, să stabileşti că, după a treia oră de parcare, trebuie să plăteşti 30 de lei pentru fiecare oră”, a spus Moţ. Asta, după ce Florina Ionescu, întrebată fiind, nu a putut să precizeze nici care este numărul de maşini al angajaţilor spitalului, maşini care vor fi parcate în aceeaşi parcare, nici numărul de maşini al pacienţilor care ajung la unitatea medicală. Practic, cum a spus şi consilierul judeţean, au fost gândite nişte taxe astronomice, acestea au fost incluse într-un regulament, iar de aici… Dumnezeu cu mila.
Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, nu a intervenit prea mult pe subiect, rezumându-se la a declara faptul că „regulamentul este al spitalului, gândit şi întocmit de cei de acolo. Noi trebuie doar să aprobăm sau nu taxele stabilite de ei”.
Fără calcule
Un lucru este clar: stabilirea taxelor aberante de parcare în parcarea Spitalului Judeţean Arad nu are la bază absolut nicio statistică, ci doar o dorinţă de a scăpa de maşinile proprietarilor din zonă şi ale clienţilor de la Jackson. După finalizarea şedinţei de Consiliu Judeţean, am contactat-o pe Florina Ionescu şi am pus o întrebare simplă, dar care ar fi edificatoare în ceea ce priveşte „filozofia” acestui regulament de taxare. Aşadar, am întrebat managerul Spitalului Judeţean care este timpul mediu petrecut de un pacient în Unitatea de Primire Urgenţe. Asta, după ce ea a declarat în timpul şedinţei faptul că în cele 30 de minute de parcare gratuită, arădenii pot să îşi rezolve problemele medicale. Florina Ionescu nu a ştiut să ne spună nici măcar aproximativ cât stă un pacient în Urgenţe. Cu toate că ea nu are răspunsul, noi îl avem: ore întregi. Indiferent că se află într-o stare gravă sau nu foarte gravă, un pacient petrece ore întregi în UPU. Mult mai mult decât cele 30 de minute de parcare oferite „cadou” de înţelepţii Spitalului Judeţean. Încercând să ducă discuţia în altă direcţie, Ionescu ne-a spus că aparţinătorii pacienţilor pot veni să îi lase la Urgenţe, după care să caute un loc de parcare. Întrebată ce trebuie să facă un părinte care vine cu un copil la Urgenţe pentru a nu plăti o avere pe parcare, directorul unităţii medicale nu a mai avut răspuns. „Este un sistem perfectibil. O lună de zile, sistemul de parcare va fi în teste, vom încerca să vedem cum funcţionează, fără a fi aplicate taxe. După aceea, dacă vedem că sistemul nu funcţionează cum l-am gândit noi, putem să îl modificăm”, a spus Florina Ionescu. JA-A.G.
Angajaţii, gratuit
Personalul Spitalului Judeţean Arad nu trebuie să îşi facă probleme în ceea ce priveşte parcarea. Conducerea unităţii medicale a avut grijă ca toţi cei care vin cu maşina la serviciu să parcheze gratuit. Singurii care vor fi taxaţi la sânge vor fi pacienţii şi aparţinătorii lor.
Trimite articolul
Xse pare ca cine merge la spital sau isi duce o ruda acolo pt tratament sau internare-externare face o ” distractie” pt care trebuie sa dea desigur niste bani. Bravo ce sa mai zic. Cui ia venit oare aceasta ideie? Oare nu vor trebui apartinatorii sa plateasca si daca folosesc grupul sanitar cu vreo10-20 de roni intrarea? Ia vedeti dragi sefi ai spitalului poate e o ideie ”buna” si asta , nu? vai de noi.
O să taxeze fix…nimic, dacă va parca tot personalul de la Spital+policlinică. Să-i spună parcare de serviciu, că aia va fi!
-
Ori cum nu ai loc de masinile agajatilor
-
Aia și este. Personalul angajat din parcare sau agenții de paza(paznicii) tot cu asta au treaba, sa nu care cumva sa parcheze cineva care vine la spital cu o ruda bolnava. Au treaba doar ca parcarea sa fie libera ca trebuie sa aibe personalul loc de parcare, asta o spun ca și lucru sigur pentru ca în fiecare zi am de lucru acolo!
Carlo Cipola a enuntat prima lege a imbecilitatii,potrivit cu care numarul imbecililor in viata este mereu si intotdeauna subestimat de toata lumea .Nimic mai potrivit pentru situatila de mai sus,patronata desigur de CJ Arad,si adusa a indeplinire de sclavii din managementul spitalului.Totusi,mai ramane o nelamurire : care va fi soarta celor cu dizabilitati ce se prezinta la consultatii sau alte acte medicale ? Si aici intervine o alta lege a imbecilitatii,si anume probabilitatea ca un individ sa fie imbecil este independenta de orice alta insusire sau pregatire a acestuia.
Oameni buni, asa e in civilizatie ! Se plateste ! La Cluj, la spital, pentru 45 minute se platesc 20 de lei. De asta ce mai ziceti ? Probabil ziceti ca acolo e ok si e voie, doar la Arad nu e voie.
-
Sa mergi la Cluj când ai o urgenta medicala, ce sa îți dorim altceva?
-
la urgenta medicala chemi ambulanta dasteptule
-
Da, cuantumul e stabilit de spital, dar banii se varsa integral la Consiliul Judetean Arad.
-
Oriunde mergi la un spital sau clinica in romania și in strainatate nu mai vorbesc, se plăteşte!!!!! Aradul a foat învăţat să primească totul pe gratis!!! Nuuu se poate!!!!!
Nu va bate Dumnezeu oare? Cine merge sa parcheze acolo, oameni bolnavi sau apartinatori. Cum sa stai 30 de minute … 5 lei. Vedeti ca va bate Dumnezeu mai fariseilor. Cionca, tu care te dai mare crestin, ai capul pe umeri? De cand ai ajuns acaolo la CJ Arad esti tot mai bazat, cred ca 30 de lei pe ora nui inseamna nimic pentru tine. Pentru altii inseamna mancarea pe o zi. Chiar nu ti-e frica de Dumnezeu?
La spital este ca și cum ai merge la club, la distracție, în opinia “avizată” a acestor domni și doamne. Nu ar fi o problemă să existe taxe de parcare, dar nu sumele vehiculate în articol
Bai comentacilor! Ii stricati sarbatoarea de 7 ani in fruntea CJ lu Cionca!? Numa ce se lauda cu realizari o mie! Si voi …. pac, ca face numa prostii!
Ne aliniem si noi cu orasele mari.
Bine, nu cu salariile, infastructura sau lucrurile importante in general.
10 lei la poarta si se rezolva tot!!! Nu va stresati
deci SCJU…este al Consiliului ,,,,deci ,,,,vedeti pe cine votati ….
clownul a zis ….particip dar…nu ma bag
Pai ….o pus spitalu bani in asfaltu parcarii ….noi cei ce locuim pe A K ,,,unde parcam ???????????/ pe acoperis??????????iar ati rezolvat problema ….lulati un taxi si gata …da cei care avem 2 masini ce facem ????? ca Bibi o si demolat garaje ,,,????
noaptea mintiiiiiiiiiiiiii ….magarilor
vin alegerile ,iara ati gandit cu ,,,aplicatia !!!
Lasa ca meritati sa platiti cu varf si indesat sunteti niste gunoaie care ne chinuiti si stresati cu tot soiul de pretentii pentru copiii vostrii apoi conentati de pediatrie Doanne fereste
Da ce-i spitalu ăsta, cazinou să-şi toace lumea banii? Care-i cîştigul? Apropo, există cumva un maxi-taxi, un bus care are staţie la spital? Dacă tot aveţi mare grijă de arădeni…
Irelevant acest atac salbatic si menit instige la ura si violenta aupra spitalului, ba chiar dimpotriva o masura de bun simt, suficient cat sa lasi/vizitezi un pacient mai ales ca este GRATIS cat sa iti faci treaba,pana la urma este spital nu restaurant sau night club.
-
Serios? Eu am mers intr-o după-masă pe la 6 jumate cu dureri mari de coloana și ghici cât am stat: până la 11.pt ce sa plătesc parcare? Pt ca sunt ei incompetenți și m-au ținut atâtea ore în upu?
Nu este exagerat de scump dacă se mai lucrează puțin la timpii în baza cărora crește tariful. Adică, dacă mă prezint la policlinică cu programare și se respectă ora programării, o consultație nu poate să dureze mai mult de 2 ore (inclusiv dacă presupune un film) iar dacă luăm în calcul și faptul că nu avem programare în fiecare zi, ajungem la concluzia că nu este scump confortul de a găsi loc de parcare aproape de intrare.
P.S. chiar se mai dă șpagă la Spitalul Județean? Eu nu am mai dat șpagă la niciun cadru medical de prin 2018. Între timp acești oameni mi-au câștigat respectul. Chiar am avut parte de tratament corect în limita posibilităților din țara noastră.