ARAD. La Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” a avut loc, luni seara, lansarea expoziției „Anne Frank. O istorie pentru prezent”, prezentată de Asociația Tikvah Oradea.
În deschiderea evenimentului, în sala Concordia, prof. Florin Didilescu, directorul a Bibliotecii Județene, aprecia că putem vedea „o expoziție extrem de consistentă, bine așezată pe panouri care vorbesc despre destinul unui om într-o epocă ce nu am dori să se repete”.
Președintele Comunității Evreilor din Arad, ing. Ionel Schlesinger, arăta că „drama Annei Frank este cunoscută în toată lumea dar această dramă s-a repetat la milioane și milioane de oameni că nici nu putem percepe grozăvia acelor vremuri. Cred că din această expoziție tinerii de astăzi au ce învăța”.
„Filmul și expoziția sunt mai elocvente decât ceea ce pot eu să spun – și-a început prezentarea Emilia Teszler, președintele Asociației Tikvah Oradea. Cu aceste informații ne adresăm tinerilor, care trebuie să înțeleagă că nu este bine să fii spectator la astfel de tragedii, pentru că spectatorii pasivi dau legimitate atrocităților”.
Scurta viață a Annei Frank
În continuare participanții au fost invitați să vizioneze filmul „The Short Life of Anne Frank”. Un documentar foarte bine realizat, care, pe fundalul evenimentelor din cel de-al Doilea Război Mondial, „presărat” și cu fragmente din „Jurnalul” Annei Frank, prezintă viața tragică a acesteia.
De teama deportării în lagăr, Anne Frank, împreună cu familia ei şi alţi evrei, a stat ascunsă, timp de doi ani (6 iulie 1942–4 august 1944), într-o anexă a sediului firmei tatălui său din Amsterdam (ocupat de germani). Aici a ţinut un jurnal (Pe 12 iunie 1942, cu ocazia zilei de naștere de 13 ani, Anne a primit un jurnal. În el, făcea confidențe unei prietene imaginare, Kitty). La 4 august 1944, când sfârșitul războiului părea aproape, familia ei şi ceilalţi şapte locatari ai anexei au fost arestaţi şi deportaţi la Auschwitz. Cu excepţia lui Otto Frank, toți vor muri (Anne şi sora ei se sting de tifos în martie 1945).
Jurnalul Annei Frank a fost publicat, mai târziu, de către tatăl ei și este considerat un document istoric al holocaustului.
„Dăruiește!”
Înainte de vizionarea filmului și vizitarea expoziției, participanții au ascultat unui fragment cutemurător din eseul „Dăruiește!”, scris de Anne Frank.
Citiți principiile noastre de moderare aici!