Au trecut şase ani de zile de când Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), prin Direcţia Regională Drumuri şi Poduri Timişoara (DRDP) a început să plătească despăgubiri către proprietarii de terenuri care au fost expropriaţi pentru construcţia autostrăzii Arad-Timişoara. Prin Hotărârea de Guvern 212/2009 DRDP a declanşat procedura de expropriere pe teritoriul administrativ al comunei Şagu. Doar că pe parcelele care fac parte din sola A 355 au apărut probleme. Şi nu în 2009, ci după mulţi ani de zile. Informaţia ne-a fost transmisă de un locuitor al comunei Şagu care s-a trezit că este chemat în instanţă de CNADNR, procesul având ca şi obiect anularea unor hotărâri de expropriere şi rectificarea unor suprafeţe. Cum s-a ajuns în această situaţie? Răspunsul ne-a fost dat de către directorul DRDP Timişoara, Horaţiu Simion. „DRDP Timişoara a realizat, prin contractori de specialitate, exproprierea imobilelor afectate de construcţia autostrăzii Arad – Timişoara, în baza documentaţiilor cadastrale puse la dispoziţie de către CNADNR. Pe teritoriul administrativ al comunei Şagu a fost declanşată procedura de expropriere în baza HG 212/2009, fiind despăgubite inclusiv parcelele care fac parte din sola A355 (în discuţie: poziţiile 187 – 199 din Anexa 2 la HG), conform planului de situaţie avizat de OCPI Arad. Despăgubirea pentru aceste imobile a fost stabilită în conformitate cu rapoartele de evaluare puse la dispoziţie de către CNADNR, iar borderourile de plată/consemnare au fost înaintate pentru decontare în cursul anului 2009”, explică directorul de la Drumuri.
Însă, la un moment dat, Judecătoria Arad a intervenit, poate chiar fără să vrea, în procesul de exproprieri. Cum aşa? A dat o sentinţă prin care a schimbat proprietarii terenurilor de pe autostradă. „Prin sentinţa civilă nr. 679/20.07.2009, Judecătoria Arad a dispus modificarea unor titluri de proprietate emise pe teritoriul administrativ Şagu în ceea ce priveşte anumite parcele din sola A 355, ceea ce a condus la modificarea planului parcelar al solei şi, implicit, la o situaţie diferită faţă de cea avută în vedere la momentul exproprierii. Menţionăm că expropriatorul nu a fost parte în acest dosar şi nu şi-a putut exprima punctul de vedere”, ne mai spune Horaţiu Simion. Expropriatorul de care pomeneşte directorul a fost chiar CNADNR. Deşi a plătit bani grei pentru terenul de pe autostradă, compania nu a fost citată în proces.
Noi despăgubiri
Ce s-a întâmplat mai departe? Bineînţeles că noii proprietari au cerut şi ei bani de la CNADNR. „Urmare a modificării planului parcelar, a fost deschisă o acţiune în instanţă de către domnul Dragoş Ioan Emil şi doamna Dragoş Nicoleta Adina, prin care să se constate că din proprietatea lor (parcelele A 355/5/1 şi /2 şi /3 Şagu) a fost ocupată de lucrarea de utilitate publică o suprafaţă mai mare decât cea despăgubită”, a declarat Horaţiu Simion. DRDP a cerut instanţei respingerea acţiunii pe motiv că Judecătoria Arad a împroprietărit nişte oameni cu terenuri care, practic, nu mai existau. „Am cerut instanţei respingerea acţiunii, motivând, în esenţă, că modificarea planului parcelar şi a titlurilor de proprietate ulterior emiterii HG 212/2009 presupune o împroprietărire a persoanelor fizice cu suprafeţe deja expropriate. Însă instanţa de judecată a admis definitiv şi irevocabil acţiunea reclamanţilor”, explică directorul DRDP. Ceea ce se traduce liber prin faptul că judecătorii i-au obligat pe cei de la CNADNR să plătească încă o dată despăgubiri pentru o suprafaţă de teren pentru care au fost plătite deja despăgubiri.
Contraatac
Văzându-se în această situaţie, DRDP a contraatacat. Juriştii direcţiei au deschis o acţiune în instanţă pentru a recupera sumele plătite prima oară cu titlu de despăgubiri. „În aceste condiţii, pentru a nu se plăti despăgubiri de două ori pentru aceeaşi suprafaţă de teren, a fost deschisă o acţiune împotriva persoanelor despăgubite în anul 2009, pentru recuperarea sumelor necuvenite”, ne spune directorul DRDP. Aşa că, acum, la şase ani distanţă de la primele exproprieri, direcţia se judecă pentru noi cereri de expropriere.
O mulţime de pârâţi
Pe lista „neagră” a DRDP se află o mulţime de pârâţi. 30 de persoane fizice sunt chemate în instanţă pentru rectificarea suprafeţelor expropriate. Pe lângă acestea, la judecată au mai fost chemate Primăria Şagu, Comisia Locală de Fond Funciar Şagu şi Consiliul Local al comunei Şagu. Probabil că procesul va fi unul de lungă durată, însă cei de la DRDP sunt foarte hotărâţi să nu plătească de două ori pentru acelaşi teren. Şi chiar au dreptate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!