ARAD. Lui Florin Ion Moţ, primarul Zărandului, i-a trecut glonţul pe la ureche. Dar, deşi judecătorii au hotărât că şpăgarul va primi o pedeapsă cu suspendare, Moţ nu se poate culca pe o ureche şi nu poate sta liniştit: libertatea lui e încă în pericol. Pe rolul instanţelor de judecată apar noi procese în care Florin Ion Moţ este parte, iar, de cele mai multe ori, el este pârâtul. Unul dintre dosare, însă, ne-a atras atenţia. Este vorba despre o plângere împotriva rezoluţiei procurorilor de netrimitere în judecată. Pentru a afla faptele de care primarul a fost acuzat, am mers pe firul incidentului şi am aflat că, şi de această dată, tot pământul este cel care l-ar putea trimite pe Moţ după gratii. Mai precis vinderea pământului. De mai multe ori.
În urma unei plângeri penale, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au demarat cercetarea pentru a vedea dacă primarul se face vinovat de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Pe surse, am aflat că plângerea a fost depusă de un cumpărător de bună credinţă care a vrut să achiziţioneze teren în Zărand.
Cumpărătorul cu pricina a încheiat un precontract de vânzare-cumpărare cu aşa-zişii proprietari, a achitat suma pentru achiziţionarea pământului, dar, când a dorit să îşi întabuleze noua proprietate, s-a lovit de o realitate cruntă: persoanele care vânduseră terenul nu aveau în proprietate nici măcar o palmă de pământ. Şi acesta este momentul care a dovedit implicarea lui Florin Ion Moţ în „afacere”.
Potrivit surselor noastre, aşa-zişii vânzători erau, de fapt, nişte persoane mai slabe de înger care, pentru câţiva lei, au acceptat ca numele lor să fie trecute pe nişte adeverinţe eliberate de Primăria Zărand şi semnate de… primarul Moţ.
Aceste adeverinţe dovedeau, chipurile, faptul că oamenii respectivi deţineau teren pe raza comunei. În baza acestor adeverinţe a fost încheiată şi promisiunea de vânzare-cumpărare şi tot în baza acestor adeverinţe a fost plătită suma de… 900.000 de euro reprezentând contravaloarea pământului. Doar că, în momentul în care „noul” proprietar a vrut să întabuleze terenul, a fost şocat să afle că a plătit suma respectivă absolut gratuit, pământul aparţinând altcuiva, nu celor care au prezentat adeverinţele eliberate de primărie. Deşi nu s-a stabilit exact care a fost drumul banilor, toţi cei implicaţi în acest dosar arată cu degetul înspre primar. El ar fi încasat aproape un milion de euro fără a oferi nimic la schimb.
L-au „spălat”
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au făcut ce au făcut şi l-au scos aproape nevinovat pe Florin Ion Moţ. Asta deşi, potrivit surselor noastre, dovezile îl incriminau clar. Numai dacă ne gândim la faptul că Moţ a semnat nişte adeverinţe care dovedeau existenţa terenului în proprietatea unor persoane, când, de fapt, nu era aşa, primarul Zărandului ar fi putut fi tras la răspundere. Însă procurorii arădeni au scos din joc abuzul în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, precum şi înşelăciunea cu consecinţe deosebit de grave.
Rezoluţia procurorilor nu a fost pe placul persoanei păgubite. Aşa că aceasta a fost atacată la Judecătoria Chişineu-Criş, la care este arondată teritorial comuna Zărand. Magistraţii de aici au admis cererea şi au retrimis dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Chişineu-Criş. Judecătorii spun clar faptul că „trimite cauza în vederea redeschiderii şi extinderii urmăririi penale împotriva intimatului/învinuit Moţ Ion Florin inclusiv sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de art.246 Cod penal, art.215 alin.1, 2, 3 Cod penal”. Articolele de lege se referă clar la faptul că va fi reluată urmărirea penală pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu şi pentru înşelăciune. Cum prejudiciul este, însă, destul de mare, respectiv 900.000 de euro, dosarul va ajunge din nou pe mâna procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad. Rămâne de văzut dacă anchetatorii îşi vor schimba rezoluţia sau îl vor ţine în continuare pe Moţ drept nevinovat.
Are deja condamnare
Primarul Florin Ion Moţ are deja o condamnare la închisoare cu executare. În urma unui flagrant organizat de DNA, Moţ a fost prins în flagrant în timp ce primea 10.000 de euro şpagă. Tribunalul Bihor l-a condamnat pe primar la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare, însă Curtea de Apel Oradea l-a „albit” bine pe Moţ, reducându-i pedeapsa la 2 ani de închisoare. În plus, ca şpăgarul să nu-şi piardă puterea din Zărand, judecătorii de la Oradea au decis să suspende orice pedeapsă suplimentară. Ca atare, Florin Ion Moţ este, poate, singurul primar din România care a fost condamnat definitiv, dar are încă voie să fie primar!!!
Citiți principiile noastre de moderare aici!