Arad. S-a aprobat hotărârea privind documentaţia de urbanism Plan Urbanistic Zonal și Regulament Local de Urbanism aferent Construire hipermagazin şi amenajările aferente, Arad, Calea Radnei nr. 128, 128-A, un proiect iniţiat de S.C. Imovest Clean S.A. Consilierii au votat mai exact, luni de dimineaţă, pentru ridicarea unui supermarket Kaufland în locul stadionului Telecom din Micălaca, cu foarte mici modificări faţă de propunerea iniţială, în pofida discuţiilor destul de aplicate pe subiect.
Consilierii i-au impus dezvoltatorului imobiliar care va ridica aici în locul stadionului de fotbal un magazin alimentar să crească procentul de spaţiu verde de la 5% din suprafaţa vizată la 10% şi să planteze mai mulţi copaci în parcarea care va fi amenajată pentru supermarket. Insuficienţa spaţiului verde a fost, în fapt, una dintre chestiunile dezbătute în şedinţa CLM de luni. O altă problemă atinsă de consilieri dar care nu şi-a găsit rezolvarea printr-un amendament sau o recomandare a fost circulaţia din cartier care va fi, cu siguranţă, bulversată de construirea şi apoi funcţionarea noului magazin. Poate că aleşii nu locuiesc în cartierul cu pricina, iar problema nu a părut una stringentă.
Totuşi discuţiile pe temă au fost ample. Consilierul PSD, Gheorghe Săplăcan, a amintit de problemele pe care le-a creat Kaufland în zona Banu Mărăcine şi de plângerile constante legate de modul în care reprezentanţii supermarketului încalcă programul de aprovizionare sfidându-i pe locuitorii liniştitei zone.
Săplăcan a precizat că nu va fi de acord cu acest nou proiect care are în centru magazinul cu pricina. Viceprimarul Bognar Levente s-a arătat însă de acord cu magazinul (de unde îşi face chiar cumpărăturile) dar nu şi cu spaţiul verde pe care aceştia l-au proiectat pentru zona aferentă. Vicele s-a arătat nemulţumit că pe spaţiul pe care se va ridica supermarketul Kaufland s-a proiectat o suprafaţă de doar 5% din total pentru spaţiul verde, adică minimum impus de lege, în condiţiile în care, tot pe lege, persoanele fizice sunt obligate să păstreze pentru zona verde o suprafaţă de 20% din total.
„Am pus în discuţie, în comisie, să crească suprafaţa de spaţiu verde fapt care vine în favoarea cetăţenilor”, a detaliat Bognar Levente. Tot viceprimarul a atins şi problema spinoasă a circulaţiei din zonă, ridicând întrebări legate de soluţiile găsite de proiectant pentru circulaţia din zonă şi accesul spre magazin, astfel încât acesta să vină în folosul locuitorilor zonei. Pe subiect a intervenit şi liberalul Florin Galiş, care a precizat că în comisia din care face parte s-au făcut recomandări proiectantului pentru găsirea unor căi suplimentare de acces spre magazin şi blocurile învecinate, astfel încât circulaţia din zonă să fie „suportabilă”.
Totul e pe lege
Chiar dacă va fi haos în circulaţie iar spaţiu verde o să-l vedem cu lupa, am fost informaţi că proiectul supus votului aleşilor este pe lege, aşa că prea multe nu sunt de făcut. Informarea a venit tocmai de la arhitectul şef al Aradului, Radu Drăgan, care a precizat faptul că acest plan urbanistic zonal a fost dezbătut de luni de zile în comisia tehnică de urbanism, că au fost prezentate mai multe soluţii de trafic, care toate au fost negociate, şi că cea aleasă în urma dezbaterilor a fost aprobată şi de comisia de sistematizare a circulaţiei. Radu Drăgan le-a mai indicat aleşilor faptul că amplasarea supermarketului şi a căilor de acces au fost discutate cu vecinii şi că soluţia finală a fost aprobată şi de aceştia.
Ba mai mult, s-a primit aviz şi de la cei ce se ocupă de mediu, semn că procentul de doar 5% de spaţiu verde e pe placul autorităţilor din domeniu. Cu alte cuvinte, chiar dacă sunt proteste şi nemulţumiri şi chiar dacă acestea vor creşte odată cu ridicarea magazinului, nu mai sunt prea multe de făcut, căci pe lege firma care va realiza supermarketul are toate avizele şi autorizaţiile necesare. „Nu aş vrea să vă influenţez votul, dar vreau să vă indic faptul că toate avizele au fost obţinute”, a concluzionat Drăgan.
Singura propunere acceptată
Totuşi, ceva ar fi putut fi (cât de cât) făcut în viziunea arhitectului şef şi s-a şi făcut. Drăgan le-a indicat consilierilor că pot solicita prin intermediul unui amendament creşterea suprafeţei spaţiului verde (iar la autorizaţia de construcţie să se ţină cont de ce s-a propus şi votat), fapt care a fost pus imediat în aplicare de viceprimar. Levente Bognar a propus ca spaţiul verde aici să crească de la 5 la 10% iar în parcare să fie plantaţi mai mulţi copaci, amendament care a fost votat de toţi consilierii. Cu această mică intervenţie în proiect, hotărârea a trecut de aleşi cu doar două abţineri (venite de la consilierii Ionel Ciupe şi Gheorghe Săplăcan).
Ministerul nu are nici o treabă
Vom mai avea un stadion, sau măcar loc de joacă în zona fostului stadion Telecom? Dacă ne luăm după promisiuni, da. Cel puţin aşa ne garantează arhitectul şef al Aradului, Radu Drăgan, care spune că dezvoltatorul imobiliar a promis că va realiza un mic stadion acolo, iar eu „am constatat că au mai făcut astfel de promisiuni de care s-au ţinut de cuvânt”. Că nu ne-au rămas decât promisiunile, e aproape sigur, în condiţiile în care tot de la Radu Drăgan am aflat că Ministerul Tineretului şi Sportului şi-a declinat orice competenţă pe acest subiect, precizând că nu are nici un bun imobil în zona unde până nu de mult funcţiona stadionul lor (Telecomul).
Nu ne mai rămâne decât să sperăm că, înainte de a se ridica supermarketul, se vor pune totuşi la punct detaliile privind circulaţia şi că se va ţine cont şi de dorinţele cetăţenilor din zonă nu doar de cele ale proprietarilor terenului. Pentru că altfel va trebui din nou să reparăm (pe banii noştri, ai arădenilor) greşelile acceptate în viteză de executivul local şi votate cu ochii pe jumătate închişi de aleşi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!