ARAD. Păstrând tradiția din fiecare an, președintele UDMR Kelemen Hunor a venit la Arad pentru a-i comemora pe generalii căzuți pe 6 octombrie 1949. Cu ocazia vizitei de la Arad, vicepremierul Hunor a susținut și o conferință de presă, alături de președintele UDMR Arad, deputatul Farago Peter. Subiectele cele mai importante dezbătute de Kelemen Hunor la Arad au vizat criza energetică, majorarea pensiilor, dar și eventualitatea creșterii impozitelor locale. Însă, Hunor a vorbit și despre importanța libertății unui popor, atât în contextul comemorării de pe 6 octombrie, cât și făcând trimitere la situația din Rusia.
Impozitele, în curtea primăriilor
Unul dintre cele mai fierbinți subiecte ale momentului îl constituie posibila majorare a impozitelor locale. Kelemen Hunor a declarat că „momentan, proiectul Codului Fiscal se află în Parlament”. „A fost introdusă grila notarială pentru a calcula impozitul pe locuințe. Autoritățile locale, primarii în primul rând, ne-au rugat să amânăm intrarea în vigoare de la 1 ianuarie a acestui articol, pentru că nu au capacitatea tehnică de a cupla sistemul de impozitare cu grilele notariale. Acum, fie amânăm aplicarea articolului, fie așteptăm o soluție de la Ministerul de Finanțe. Consiliul Local va decide creșterea impozitelor. Este o decizie la nivel local. Există o marjă pentru fiecare autoritate locală de unde până unde poate să majoreze impozitelor, dar până la urmă CL va decide ce plafon și ce impozite va aplica”, a punctat Hunor.
Vicepremierul a mai subliniat că veniturile din impozite rămân la nivel local și „autoritatea locală, dacă are nevoie de bani în plus, va crește impozitele și le va investi pentru fiecare cetățean. Banii nu se duc la București. Asta înseamnă autonomie locală. Există o responsabilitate la nivel local”.
Criza energetică și economiile
Un alt subiect abordat de Kelemn Hunor a vizat criza energetică și economiile ce pot fi făcute. „Fiecare instituție guvernamentală va prezenta premierului, în următoarele săptămâni, un plan de reducere a cheltuielilor cu energia, o analiza a consumului din această iarnă. Dar, fiecare om are capacitatea de a economisi fără a fi ceva impus sau obligatoriu. Ce poți face? Înființezi o poliție a energiei? O recomandare și o responsabilizare a fiecărui consumator este suficientă. În Uniunea Europeană există soluții diferite, din Spania până în Grecia, și există capacitate financiară de a interveni”, a transmis de la Arad președintele UDMR.
1 ianuarie și spațiul Schengen
Nu în ultimul rând, Kelemn Hunor a vorbit și despre aderarea României la spațiul Schengen: „De ceva vreme spun că ceea ce i s-a întâmplat României este inacceptabil. În 2011 eram în guvern când am primit raportul din partea Comisiei, unde scria că România îndeplinește toate condițiile tehnice pentru a intra în spațiul Schengen. Dar permanent au fost unii care au blocat intrarea noastră pe alte considerente. Nimeni nu spunea că nu îndeplinim condițiile tehnice, ceea ce era inacceptabil. Acum urmează încă o evaluare. Sigur că noi îndeplinim criteriile tehnice și pentru a intra în spațiul Schengen nu există alte criterii, doar cele tehnice. România de la 1 ianuarie, împreună cu Bulgaria și Croația, pe transport terestru și naval, intră în spațiul Schengen și mai apoi și pe transport aerian. Aceasta cred că va fi decizia”.
Trimite articolul
X“6 Octombrie 1949”?
Poate ați vrut să spuneți 1849.
Ar fi cazul ca parlamentul sa aiba in vedere schimbarea pragului de intrare in parlament de la 5 % la 10% Da!
-
Sunt de acord
-
tuti 10 le matii
Tuluz nu ești probabil cel care cerșești in gara Mare.
Tot timpul întreb si spui ca ești ocupat.