Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost prezent, sâmbătă, în Arad, pentru a participa la comemorările organizate în fiecare an, la 6 octombrie, de comunitatea maghiară în memoria a 13 generali executați în 1849.
”Se împlinesc 169 de ani de când cei 13 generali au fost executați. Este o zi de comemorare pentru comunitatea noastră și de fiecare dată venim din respect față de cei care și-au jertfit viața pentru libertate. Mă bucur că după foarte, foarte mulți ani, după multe decenii, la Arad se poate comemora această zi deja în mod foarte relaxat, liniștit. Anul viitor se vor împlini 15 ani de când Statuia Libertății, după foarte mulți ani, se află în spațiul public, într-o zonă vizitată. Asta înseamnă că se poate trăi în normalitate și se poate ajunge la un respect reciproc în această zonă a Europei și a țării. Sigur, nu putem spune acest lucru pentru fiecare subiect, pentru fiecare zi, pentru fiecare moment din viața noastră, dar eu cred că un mesaj de la Arad se poate da în această direcție”, a spus liderul UDMR.
Susține parteneriatele civile
Prezent într-o conferință de presă la UDMR Arad, Kelemen Hunor a făcut declarații pe marginea mai multor subiecte de actualitate. Unul dintre ele se referă la referendum, politicianul arătând că ”este un subiect care din păcate nu a putut fi dezbătut rațional în această perioadă”, iar de la început ”au fost amestecate două instituții fundamentale care trebuiau tratate separat, căsătoria pe de o parte, și familia pe de altă parte”.
Kelemen Hunor a declarat susține legalizarea parteneriatelor civile: ”Opțiunile diferite, inclusiv privind viața de familie sau orientările sexuale, trebuie respectate (…) Referendumul trebuie urmat de o dezbatere în Parlament privind parteneriatul civil. Așa cum aproape toată lumea a promis, toată lumea a cerut, eu sunt convins că se poate reglementa și trebuie reglementată acea instituție a parteneriatului civil, prin care cei care nu doresc sau nu pot să încheie căsătoria să aibă instituția reglementată prin lege, prin care vor trăi împreună. Așa cum au reglementat foarte, foarte multe țări acest parteneriat civil în Europa, inclusiv Ungaria, într-un mod extrem de echilibrat și corect, cred că trebuie să facă și România. Acest pas trebuie făcut, după care, eu sper, această stare de tensiune din societate va dispărea”.
Despre criticile din PE
Întrebat de jurnaliști care este poziția sa față de criticile aduse României în Parlamentul European, președintele UDMR a spus că nu toate sunt justificate. ”Unele critici sunt justificate, altele nu. Așa cum am spus, intervenția jandarmilor la protestele din august, acolo criticile sunt îndreptățite. În celelalte aspecte, lucrurile sunt mult mai nuanțate și în principiu eu nu sunt de acord cu modul de
abordare cu care Parlamentul European ne-a obișnuit în ultima perioadă când e vorba de statele din estul Europei, din fostele țări comuniste. Polonia, Ungaria apoi România, deci nu este o modalitate de a rezolva problemele Uniunii Europene. Ar trebui găsită cea mai bună soluție, nu pumnul în gură, nu atacarea frontală a unora”, a spus liderul UDMR,
Referitor la îngrijorările exprimate în PE cu privire la modificările aduse legilor Justiției, Kelemen Hunor a spus că din punctul său de vedere nu sunt justificate: ”Nu văd că independența Justiției în acest moment ar fi în pericol în România. Suntem departe de a fi adevărată o astfel de afirmație, că intră Justiția în subordinea politicului, dar îmbunătățiri se pot face”.
Legea offshore
Liderul UDMR s-a referit și la Legea offshore, care a creat tensiuni în coaliția de guvernare. ”Pe mine m-a deranjat faptul că lucrurile s-au schimbat de la o zi la alta fără niște explicații, fără argumente raționale, financiare (…) Dacă la Senat anumite chestiuni erau OK, acum trei săptămâni, acum două săptămâni, legate de taxele suplimentare și legate de recuperarea investițiilor, ce s-a schimbat în două săptămâni de la Senat la Cameră, că a trebuit să umblăm… nu era vorba de o nuanțare mică, ci de o schimbare substanțială în ceea ce privește deductibilitățile și taxele suplimentare”.
Kelemen Hunor a adăugat că Legea offshore este foarte importantă pe termen lung, atât pentru România cât și pentru o bună parte din Uniunea Europeană: ”România va putea asigura o independență egernetică de Rusia nu numai pentru țara noastră, dar și pentru Ungaria, Austria și o bună parte din zona Europei Centrale, de aceea este și această bătălie uriașă pe resursele din Marea Neagră”.
RoExit?
Președintele UDMR și-a exprimat punctul de vedere și cu privire la dezbaterile apărute în mediul online despre un așa-numit RoExit, arătând că este o manipulare creată în jurul referendumului: ”Aș vota și noaptea și ziua și în somn și treaz împotriva unui RoExit. Din păcate, în jurul discuțiilor despre referendum a fost multă manipulare și eu consider că această idee intră tot în zona de manipulare a referendumului. România ar intra în faliment foarte repede dacă ar ieși din Uniunea Europeană, din punct de vedere economic. Din punct de vedere politic, ar intra foarte repede în altă zonă, pe care o consider extrem de periculoasă, la periferia Europei și NATO. Orice schimbare de direcție ar însemna o pierdere uriașă”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!