ARAD. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost prezent în Arad, marţi, pentru a participa la comemorările din Parcul Reconcilierii Româno-Ungare dedicate celor 13 generali ucişi la sfârşitul Revoluţiei de la 1848 – 1849. Înainte de aceste manifestări, a făcut unele declaraţii politice la sediul UDMR Arad.
Kelemen Hunor a transmis că este împotriva propunerii de amânare a alegerilor parlamentare: „Despre amânarea alegerilor, că tot se discută în aceste zile: nu, un nu hotărât. (…) Pot fi amânate, aşa cum scrie în Constituţie, doar prin diferite situaţii de urgenţă, de război, calamitate naturală şi aşa mai departe, cel mult trei luni de zile. Care e diferenţa între 6 decembrie sau 6 martie? Cine crede că situaţia epidemiei va fi mai bună în ianuarie – februarie decât în noiembrie şi decembrie? Nu există astfel de argumente, noi nu am susţinut şi nu susţinem să fie amânate alegerile parlamentare”.
Kelemen Hunor a precizat că UDMR a susţinut legea prin care s-a stabilit că Parlamentul decide data alegerilor, însă a spus că aceasta nu este în vigoare iar data a fost deja stabilită de Guvern. „Am fost de acord cu acea lege, chiar am fost iniţiatori, prin care am stabilit că data alegerilor parlamentare se stabileşte de Parlament. Cum a considerat şi Curtea Constituţională, este o lege constituţională, dar lucrurile aici se opresc. Asta e pentru viitor, fiindcă nu este deja în vigoare. Data alegerilor a fost stabilită şi trebuie să rămână aşa”, a declarat liderul UDMR.
Ar guverna pentru „stabilitate”
UDMR ar fi dispusă să guverneze după alegeri, în numele „stabilităţii politice”. „De opt ani de zile suntem într-o criză politică şi instabilitate politică permanentă. Acest lucru se poate demonstra cu o singură frază: opt ani, zece guverne. Ce se poate realiza cu zece guverne în opt ani de zile? Nici măcar să faci nişte proiecte cap-coadă nu poţi, şi nu am vorbit de punerea în practică a acestor proiecte. De aceea eu cred că pasul următor trebuie să fie o stabilitate politică, fiindcă avem posibilităţi enorme dacă ne gândim la fondurile europene (….), dar care nu vor putea fi cheltuite eficient. Fără stabilitate politică nu se poate, s-a demonstrat că în opt ani cu zece guverne nu am reuşit să cheltuim din programele operaţionale de infrastructură mare nici jumătate. Dacă nu ai proiecte, UE nu va veni şi nu va face proiecte în locul tău”, a declarat liderul UDMR.
El a adăugat că în măsura în care stabilitatea politică va depinde de UDMR, atunci „va exista”. „Din punctul nostru de vedere, o majoritate de centru-dreapta ar fi de dorit, dar trebuie să aşteptăm rezultatul alegerilor, până atunci nu putem să spunem mai mult”, a mai spus Kelemen Hunor.
Speranţe pentru parlamentare
Maghiarii se declară mulţumiţi de rezultatele alegerilor locale şi speră să obţină un scor, la cele parlamentare, cel puţin la fel ca cel din 2016.
„Dacă noi, în 2016, cu 195 primării câştigate am obţinut aproape 7% la alegerile parlamentare, sunt optimist că după acest rezultat de la alegerile locale, cu 199 primării câştigate, vom avea un rezultat similar la alegerile parlamentare. (…) Sunt optimist, dar ştiu că avem enorm de lucru, enorm de mult de mers în teritoriu şi trebuie să prezentăm un program credibil despre modernizarea României, despre tot ce înseamnă modernizare, economie, transparenţă şi despre comunitatea maghiară şi păstrarea identităţii comunităţii noastre”, a spus, la Arad, liderul UDMR.
Trimite articolul
Xomu, se contrazice singurel ba zice ca e de acord ca parlamentul stabileste data alegerilor ba ca a decis guvernul si asa ramane . Mai bine ar vota parlamentul ca fundatiile si asociatiile sa nu poate accede in parlamentul ROMANIEI nefiind partide politice.
Da!
Pt cetățean roman, mai citește articolul cu atenție, e scris în românește, ești tare tolerant ca cetățean european! Adică Oltean!
-
ba ca zice bine cetateanu de data asta
Eu nu am nimic cu nici o nationalitate conlocuitoare dar nu imi place dubla masura de nici un fel si cand vine vorba de UDMR ceva nu e in regula. In Parlament sunt 21 din UDMR pe cand in Grupul minoritatilor nationale(GMN) sunt 17… eu unul nu cred ca in Romania sunt cu vreo 20% mai multi unguri decat toate celelalte minoritati la un loc, sunt mai multi decat celelalte nationalitati luate separat deci trebuiau sa aiba sa zicem 3 locuri in GMN si cu asta basta ca nici nu mai seamana a gluma afirmatia ca “in Romania se fac alegeri sa vada UDMR cu cine guverneaza”. M-am cam saturat de textele lor.
-
Big fat like👍👍👍
Sa ma pis pe ei de bozgori !
-
Si ei pe tine de sovin retard
-
Cuget ! cand ai vazut ultima data gaura de origine ? stai bland atata timp cat esti ok .
-
E clar: porcul de Hunor a batut palma cu sasalaul tampit!