Dacă anul trecut a fost mai degrabă parada portului popular german, de această dată a fost Kerwei în toată puterea cuvântului, fiind cuprins în program elementul principal, ridicarea pomului. O operaţiune extrem de spectaculoasă şi temerară în acelaşi timp, care i-a ţinut pe spectatori cu sufletul la gură aproape două ore. Un copac de peste 20 de metri înălţime a fost ridicat de la orizontală la verticală şi „plantat” într-o groapă de doi metri adâncime. A fost nevoie de eforturile reunite a circa 50 de bărbaţi, dotaţi cu scări, frânghii şi tot felul de ustensile, coordonaţi de către singurul neamţ din Vladimirescu specialist în această periculoasă manevră. După ce copacul a fost temeinic înfipt în pământ, un „alpinist” a urcat până aproape de vârf, pentru a înfăşura în jurul trunchiului o împletitură de verdeaţă şi flori, lungă de peste 25 de metri. Fiecare etapă consumată a fost salutată cu aplauze şi reprize de muzică de fanfară. Un spectacol reuşit, plin de suspans.
Paradă, protocoale, bal
Manifestarea a debutat prin „defilarea” celor 120 de perechi, din mai multe comune ale judeţului, dar şi din Timiş, pe traseul Casa de Cultură- Primărie- biserica romano catolică, unde a fost oficiat serviciul religios. A urmat „plantarea” copacului, în „Kervei platz”, după care, la Primărie, viceconsulul german de la Timişoara, prezent împreună cu soţia sa, a fost distins de către preşedintele Universităţii de Vest Vasile Goldiş, Aurel Ardelean, cu „Placheta de aur”, pentru sprijinul acordat Universităţii în dezvoltarea relaţiilor cu universităţi din Germania, respectiv Rottenburg şi consorţiul Tubingen- Hochenheim. Totodată, preşedintele Aurel Ardelean i-a acordat primarului Ioan Crişan „Globul de cristal” pentru multiculturalitate.
După ce primarul le-a mulţumit tinerilor purtători de costume tradiţionale pentru eforturile făcute şi pentru cele pe care urma să le facă, aceştia s-au întors la punctul de plecare, casa de cultură, pe scena căreia au fost prezentate, cu lux de amănunte, costumele. A urmat vizita la gospodăria primarului, prin „vizită” înţelegându-se tot ceea ce presupune „omenirea” musafirilor, în aşteptarea balului de seară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!