Sub acoperișul acesteia, trei generații de creatori au produs și continuă să producă obiecte și evenimente artistice de factură ludică, în format vizual, cinetic și acustic.
Și iată că din decembrie 2012, kinema ikon are nesperata șansă ca după 45 de ani de lucrări estetice experimentale, să fie beneficiarul unui spațiu expozițional permanent la Muzeul de Artă din Arad.
„Ceea ce se poate vedea, auzi și interacționa în acest paralelipiped de 57 de metri pătrați, seamănă formal cu conceptul și practica așa-ziselor cabinete de curiozități renascentiste cunoscute sub numele de Wunderkammer, denumire pe care am adoptat-o/adaptat-o pentru un proiect KI care este în construcție ca work-in-progress – spun organizatorii.
Așadar, pe de o parte modelul Wunderkammer în care erau etalate obiecte bizare, combinate în mod asemănător cu o Instalaţie din vremurile moderne, împreună cu manipularea unor dispozitive optico-acustice cu efecte fantasmagorice, incluzînd proiecții cu camera obscura și lanterna magica.
Pe de altă parte oferim proiectul expozițional kinema ikon în care se regăsesc obiecte materiale, lucrări de grafică, fotografie și colaje îmbinate sub forma de expresie a unei Instalaţii. Toate acestea sunt corelate cu dispozitive de proiecţie a unor lucrări experimentale în diverse formate, mai vechi sau mai noi, inclusiv digitale, ceea ce presupune că obiectele materiale intră în relații complementare cu obiectele imateriale numite imagini, oferindu-i publicului un meta-obiect analogico-digital pe care un spectator bine temperat îl receptează sub semnul paradoxal și combinatoriu al himerei. Oricum, proiectul va continua cu o serie de evenimente, având marca ki, produse de către creatorii noii generații, pe matricea wunderkammeriană a expoziției pe care tocmai o parcurgeți cu privirea”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!