Șvabii sântăneni se vor întoarce în localitatea natală, la finalul acestei săptămâni, cu ocazia sărbătorii hramului bisericii – tradiționalul Kirchweihfest. Vineri, pe 2 august, aceștia vor pleca în pelerinaj la Basilica Maria Radna din Lipova, atunci desfășurându-se acolo pelerinajul credincioșilor germani din zona de vest a țării. Sâmbătă, 3 august, șvabii sântăneni vor respecta tradiția și vor pleca – doar băieții – îmbrăcați în port popular, la invitat. Aceștia vor lansa invitații către autoritățile locale, preotul din localitate și azilul de bătrâni, la sărbătoarea ce va avea loc a doua zi. Seara, de la ora 19, școala germană din localitate va găzdui un program artistic oferit de Fanfara Lambert Steiner Sântana.
Sărbătoarea propriu-zisă
Duminică, de la ora 11, va avea loc slujba festivă, la Biserica Romano-Catolică Sfânta Ana din Sântana, iar la ora 17 va avea loc și defilarea perechilor de dansatori, respectiv dansul în jurul pomului de Kirchweih, în Parcul Katharina Ackermann din Sântana. Acompaniamentul muzical va fi asigurat de Fanfara din Recaș. Seara se încheie la pizzeria din localitate, cu un bal la care va participa trupa Tornado din Ungaria.
Istoria bisericii
Evenimentul este organizat de comunitatea locală din Sântana, Heimatortsgemeinschaft Sanktanna, cu sprijinul autorităților locale. Biserica din localitate împlinește, anul acesta, 151 de ani de existență, fiind sfințită în anul 1858. Orga bisericii a fost construită în anul 1885 de către firma Seidel-Werke din Oradea, iar altarul bisericii a fost refăcut în 1920, fiind construit din marmură de Carrara. Construită în stil neoromanic, după planurile arhitectului bănățean Leopold Schutz, biserica are o lungime de 52 de metri, lățime de 26 și o înălțime a turnului de aproape 53 de metri. Înălțimea interioară este de 26 de metri. Din păcate, biserica sântăneană nu mai are preot paroh, administrator parohial fiind preotul paroh de Pâncota, Ioan Ciurar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!