ARAD. Microplantele au apărut în urmă cu câțiva ani și în România, pe de o parte în restaurante mai mici dar cu produse gourmet, iar pe de altă parte chiar și în super-marketuri, fie vândute ca muguri sau la ghiveci. Sunt o încântare pentru decorul bucătăriilor, dar dincolo de impactul vizual, microplantele au și beneficii pentru sănătate. În încercarea de a le cunoaște mai bine, de a vedea ce se ascunde în spatele plăntuțelor din mini-sere sau ghivece, Delia Roman a intrat în lumea germenilor, vlăstarilor și a creat „Hrana Vieții”.
De la pasiune la cunoaștere
„În unele restaurante, am remarcat poate și noi acele mici plăntuțe multicolore, de diverse forme și mărimi, ce ne întregesc farfuriile și ne încântă vizual. De o vreme, au început încet, încet să apară și pe rafturile unor magazine mari. Însă, câți dintre noi știm exact ce reprezintă acestea? Și mai ales, cât de benefice sunt pentru organism? De aici am pornit, din dorința de a afla cât mai multe despre microplante și nu numai”, ne spune Delia.
Mai departe, Delia Roman a început să studieze nu doar microplantele dar și dezvoltarea lor prin germeni și vlăstari. „Germenii sunt semințe germinate doar cu ajutorul apei. Vlăstarii sau lăstarii, în schimb, sunt semințe germinate, care fiind stropite cu apă sau puse în puțin pământ, cresc în dimensiune, până chiar la 10 cm și dau naștere unor plăntuțe cu un conținut ridicat de vitamine și minerale. Vlăstarii reprezintă o hrană densă, pură, din care se consumă doar planta verde, ce are de regulă 2 frunzulițe. Din germeni putem consuma atât sămânța cât și micile plăntuțe”, ne explică Delia.
Acceptând provocarea pe care a găsit-o în dezvoltarea de microplante, germeni și vlăstari, Delia Roman a început să dezvolte o inițiativă locală. „Ne-am obișnuit să credem că o alimentație sănătoasă, chiar vegană, este scumpă. Însă, poate nu e chiar așa. De curând, o inițiativă locală de creștere a unor microplante a prins viață. Ce a început în 2017 drept o activitate de familie, putem spune, produce astăzi pentru largul consum varietăți de vlăstari și unturi vegetale, toate produse naturale, neprocesate în niciun fel, fără adaosuri de zahăr, sare sau alți conservanți. Sună aproape imposibil? Nu chiar. Motivați fiind de interesul pentru cunoaștere, dar mai ales de dorința, în primă fază, de a ne
crește propria hrană naturală, am ales acest minunat și punând bazele a ceea ce se numește „Hrana vieții”. Cultivând mici plăntuțe pentru uz propriu, din dorința de a aborda o alimentație corectă, au descoperit beneficiile nenumărate ale acestora. Bogăția de vitamine, nutrienți și minerale pe care aceste mici alimente le conțin nu poate fi nicidecum comparată cu plantele mature. Și astfel, în 2019, cu un sprijin financiar european prin intermediul programului Start Up Plus, s-a născut Hrana Vieții, un brand local de produse vegane, 100% naturale”, punctează Delia Roman.
Cum vine „Hrana Vieții” în sprijinul arădenilor? Prin producerea și livrarea de vlăstari (floarea soarelui, broccoli și ridichi) precum și diverse creme vegetale. Planurilor sunt însă mari și se dorește extinderea paletei de produse verzi și hrănitoare, în funcție și de cererea pieței.
De la vlăstari la unturi vegetale
Și pentru că domeniul alimentației din microplante și semințe este unul extrem de vast și în continuă descoperire, Delia Roman a ajuns să dezvolte și o serie de unturi vegetale, de la untul de arahide, la cel de migdale, alune de pădure și alte combinații, toate naturale, bazate doar pe nuci și semințe. O provocare cu fiecare nou produs, o descoperire a variantelor sănătoase de hrană.
multiple încercări.
„Văzând efectele vizibile ale consumului de vlăstari asupra organismului, și nu doar într-o stare de bine, ci și în capacitatea lor de a trata sau preveni anumite afecțiuni, am mers mai departe și am descoperit nucile. Am dedicat timp pentru cercetare, fiind în mare parte o persoană auto-didactă. Am învățat din mers, am experimentat, am testat și re-testat anumite compoziții până când am ajuns la forma de rețete de creme vegetale pe care le și comercializăm acum. Pe atunci ne gândeam deja cum am putea să transformăm totul și într-o mică afacere. A fost un proces îndelungat, minuțios dar cu o anumită disciplină și dorind să oferim produse de calitate viitorilor noștri clienți, să le oferim o impresie bună de la început și să ni se alăture în acest demers de abordare a unui stil de viață sănătos, am reușit. Azi, ne educăm continuu, învățând să creștem tot mai bine plăntuțele și pregătind rețete cât mai diversificate pe bază de nuci și semințe hrănitoare”, ne spune Delia.
De ce hrană vie?
„Hrana vieții” este start-ul arădean care vine să aducă mai aproape de viața fiecărui arădean o altă modalitate de a ne raporta la sănătate, hrană și nu în ultimul rând gust. Despre beneficiile hranei vii, Delia explică: „Fiecare tip de vlăstar are beneficii reale asupra organismului. În funcție de consum, de nevoile organismului, vlăstarii ajută în mod clar, dovedit prin studii, la susținerea sănătății organismului. Vlăstarii sunt cel mai bine consumați în stare naturală, fără a fi gătiți, pentru că astfel își păstrează cele mai multe proprietăți nutriționale. Putem să îi consumăm tot timpul anului, fiind ușor asimilabili de organism”.
*Vlăstarii de floarea soarelui reprezintă o sursă completă de proteine (și cea mai mare dintre toate tipurile de vlăstari). Consumul regulat al acestor vlăstari ajută la menținerea sistemului imunitar, dezvoltarea armonioasă a sistemului muscular, dar și a celui neurologic. Studiile susțin, în egală măsură, că vlăstarii de floarea soarelui pot avea efecte mult mai benefice în tratamentul diabetului decât medicamentele obișnuite.
*Vlăstarii de ridichi au un puternic efect antiseptic, contribuind în egală măsură la echilibrul hormonal și îmbunătățind vizibil afecțiunile respiratorii sau funcționarea tractului urinar, a vezicii urinare precum și a rinichilor.
*Vlăstarii de boroccoli, bogați în fibre și puternici luptători împotriva cancerului ajută cu aportul de enzime, flavonoide sau antioxidanți. Conțin vitaminele C, E și A, și oferă în egală măsură calm și rezolvare în cazul inflamațiilor. Reprezentând enzime pură, au efecte puternice asupra menținerii sau creșterii imunității oferind un mare plus de energie și vigoare organismului. Pun umărul, în solidar, la menținerea sănătății ochilor prin conținutul de luteină și încetinesc procesul de îmbătrânire. Terapeutici din „naștere”, vlăstarii vii de broccoli ajută totodată sistemul cardiovascular și purifică sângele.
Un stil de viață sănătos
„Prin inițiativa noastră dorim să încurajăm cât mai multă lume să se îndrepte spre un stil de viață sănătos, prin abordarea unui regim alimentar echilibrat și hrănitor. Aceste minunate surse de hrană m-au captivat încă de la început și le-am încorporat foarte ușor în dieta mea de zi cu zi. De un verde aprins, vlăstarii sunt una dintre cele mai bogate surse de nutrienți. Sunt perfecți în diverse salate de germeni și vlăstari sau asezonați pe felii de pâine cu varii creme, sos guacamole sau chiar unt de diverse nuci. Pot fi combinați foarte ușor, după bunul plac și astfel ne putem construi, fiecare dintre noi, premisele unei vieți sănătoase”, ne mai transmite Delia Roman, membru fondator „Hrana vieții”.
Detaliile despre toate produsele dezvoltate sub eticheta „Hrana Vieții” sunt disponibile pe pagina start-up-ului – www.hranavietii.ro, accesând pagina de Facebook: Hrana Vieții – Microplante și creme vegetale sau apelând nr. de tel.: 0730-570-393.
Trimite articolul
XDeosebit de util pentru a folosi.