„Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de președinte al României. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România”, a spus Klaus Iohannis într-o conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni.
„Este un demers inutil pentru că, oricum, peste puține luni plec din funcție, după alegerea noului președinte. Este un demers nefondat, pentru că niciodată nu am încălcat Constituția. Și este un demers păgubos, pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câștigă. Peste puține zile, în Parlamentul României se va vota suspendarea mea și România va intra în criză, pentru că se declanșează referendumul de demitere a președintelui. Acest întreg demers va avea efecte în plan intern și va avea efecte, din păcate, și în plan extern”, a spus președintele.
„Unii vor fi de acord, alții nu vor fi de acord. Toată discuția va fi una axată doar pe negativ. Întreaga societate va fi bulversată. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidențiale care vor veni. Nu se va discuta despre cum va merge România mai departe. Candidații nici măcar nu vor putea să își prezinte ideile în acest amalgam negativ. În plan extern, efectele vor fi de durată și foarte negative. Nu va înțelege absolut nimeni dintre partenerii noștri de ce România își demite președintele, după ce de fapt a început deja procedura pentru alegerea noului președinte. Nu va înțelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers, când președintele în funcție va pleca oricum. Mai pe românește, vom fi efectiv de râsul lumii”, a mai spus Klaus Iohannis.
„Este o decizie a președintelui pe care nu o comentez eu. Nu cred că avem motive să dramatizăm. E o decizie pe care a luat-o președintele. Avem proceduri constituționale. Președintele Senatului preia postul de președinte interimar. Guvernul rămâne stabil. Toate celelalte lucruri se desfășoară normal. Cred că este o situație preferabilă declanșării unui proces de suspendare, care ar fi adus o temă falsă pe agendă, mergând până la un referendum. Deci cred că decizia președintelui a fost una înțeleaptă și sigur că procedăm în consecință”, a afirmat Antonescu, la Parlament.
Decizia istorică luată de Klaus Iohannis a produs reacții și printre liderii politici din Arad. Gheorghe Falcă, președintele PNL Arad, a transmis:
„Chiar dacă a făcut și greșeli de-a lungul vremii (în zece ani în fruntea țării probabil că este inevitabil), consider că gestul de azi al lui Klaus Iohannis, acela de a demisiona, este unul corect și îl felicit! Îi mulțumesc, ca oricărui fost șef de stat, pentru faptele bune și îi doresc sănătate. Acum, prin președintele interimar Ilie Bolojan, trebuie să luptăm pentru viitor, pentru consolidarea democrației, pentru combaterea extremismului și pentru parcursul nostru european – SINGURUL care aduce bunăstare și siguranță românilor”.
Iustin Cionca, prim-vicepreședintele PNL Arad, a avut, însă, o reacție mult mai complexă:
„Klaus Iohannis a demisionat. Succes lui Ilie Bolojan, în această perioadă în care exercită mandatul de președinte. Pentru ceea ce a făcut bine ca președinte, mulțumim domnului Iohannis. Ceea ce ar fi trebuit făcut diferit, sper să avem înțelepciunea și ocazia să facem. Klaus Iohannis a fost președinte într-o perioadă grea. De aceea, pentru unii români mandatele sale nu au fost populare. Dar, dincolo de dificultăți și de neajunsuri, unele reale, altele oglindă a unui radicalism tot mai militant și vocal, România a avut și un parcurs bun, economic, social, din punct de vedere al investițiilor din fonduri europene, al stabilității și al siguranței publice. Am intrat în Schengen, după o muncă de mulți ani; suntem o țară atractivă, cu o majoritate dedicată valorilor europene, cu un șomaj scăzut, o țară în care drepturile omului și vocile critice sunt respectate, iar instituțiile funcționează. Am încredere că următorul președinte al României va continua să mențină țara într-o zonă a echilibrului necesar pentru dezvoltarea României, a familiilor românești, a fiecărui român. Iar mandatul provizoriu al domnului Ilie Bolojan poate fi o fundație, un angajament în acest sens, astăzi, când mai mult ca oricând în ultimii ani, suntem predestinați să reușim prin noi înșine”.
Mihai Fifor, președintele PSD Arad, a punctat:
„Salut gestul lui Klaus Iohannis de a demisiona din funcție. O decizie tardivă, dar, mai bine mai târziu decât niciodată. Astfel se încheie un deceniu negru pentru România, zece ani în care țara a avut un președinte absent atunci când era nevoie de implicare, dar extrem de vocal atunci când era vorba de dezbinare și învrăjbire socială. Klaus Iohannis a fost simbolul pasivității, al deciziilor amânate și al oportunităților ratate. Însă, atunci când nu a ales tăcerea și izolarea, a fost principalul promotor al conflictului, al etichetărilor și al fragmentării societății. În loc să fie un factor de echilibru și unitate, a împărțit românii în buni și răi, a alimentat tensiunile și a transformat funcția prezidențială într-o tribună a resentimentelor politice.
Această demisie nu poate șterge un deceniu de erori, dar pune punct unei perioade în care România a fost lipsită de o adevărată conducere la cel mai înalt nivel. Țara noastră are nevoie acum de un președinte pro-european, pro-NATO, care să unească, nu să dezbine, care să acționeze, nu să asiste pasiv la declin. Iohannis a ales să plece târziu, dar România trebuie să meargă înainte, învățând lecția acestor zece ani: un președinte nu are voie să fie nici absent, nici un factor de conflict”.
Adrian Wiener, liderul USR Arad, s-a rezumat la numai câteva cuvinte, după demisia lui Iohannis:
„…în plin sezon de schi, cum altfel?”.
Citește și:
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că demisionează din funcţie
Marcel Ciolacu despre demisia lui Iohannis: Nu am știut de acest anunț
Trimite articolul
XDupa mult trambitata demisie a lui Ciolacu urmata de revenirea lui in forta, nu mai cred nimic pana nu vad.
Inca se mai pot intampla multe dar ramanem increzatori ca Dumnezeu ne va izbandi de sjugile satanei si ne va salva.
Dumnezeu sa binecuvanteze Romania si sa avem impreuna un viitor suveran de aur!
-
Asa ca vitelul de aur de la Sinai?
Acuma că au rămas fără USAID la Anonimul arădean o să-i spunem SEMEN iar lui Expertologul CUM.
-
Văd că te preocupă prea mult cum să-i numești pe alții, în timp ce propria dumitale familie râde de dumneata de fiecare dată când deschizi gura
-
Mai au ceva fonduri. Acuma nu sunt sigur, luna asta sau inca una fara asta. Dupa aia gata, somaj. nici nu conteaza, mie mi a placut mai ales de ”intelectualul” de tuluzăr🤡🤡🤡pacaliciul.oricum nu i baga nimeni in seama si erau haiosi. As propune sa facem o cheta sa-i platim sa mai activeze p-aici🤣🤣🤣
Marele faraon. Duuu-te mai inapoi la catedra, dar cate dosare penale are care sunt clasificate, fuuu… Maidegraba in puscarie se duce profesor daca le declasifica. Pana acuma, cred ca cel mai naspa presedinte a fost. Cred ca si Dragnea puscariasul era mai bun ca el. Surdo-mut, calatorii pe banii nostri, vile de lux, aroganta cat incape. Mai tineti aminre cum se facea de ras in Africa cu beduinii? :)))) Mor… Cum sarea aia in apa, in semn de respect. Si ce a rezolvat ficusul? Radeau si in Bruxelles de el.