ARAD. O delegaţie formată din cinci elevi (Alin Negrea, Loredana Mot, Camil Bocăniciu, Denisa Stana, Kevin Trabalka) și trei profesori (Eugen Bocăniciu, Diana Duca, Loredana Tănase) de la Colegiul Național „Vasile Goldiș” Arad a participat, recent, la ultima mobilitate din cadrul proiectului multilateral Comenius „First Real European School Cultural Olympics”, desfăşurat în cadrul Programului de învăţare pe tot parcursul vieţii şi finanţat de Comisia Europeană, care a avut loc în Tuusula, Finlanda.
„Reprezentanții școlii au purtat mesajul de prietenie al institutiei noastre înspre celelalte școli partenere în proiect, realizând, de această dată, o punte de comunicare prin intermediul muzicii – ne-a declarat coordonator proiectului, prof. Loredana Tănase. În acest scop, ţările partenere (Germania, Finlanda, Olanda, România şi Turcia) au avut de adunat informații despre tradițiile, despre porturile populare, despre muzica tradițională a fiecărei țări. Aceste informații au fost prezentate în cadrul unor workshop-uri realizate împreună cu ceilalți elevi din țările partenere.
Punctul central al întâlnirii a fost spectacolul oferit de fiecare țară implicată în proiect, momentul românesc bucurându-se de o foarte mare apreciere în rândul celor prezenți.
Pe durata mobilităţii, delegaţia arădeană a participat la diferite ore de curs (limba engleză, curs de gătit, curs de lucru manual, curs de muzică și ritm) şi a aflat lucruri inedite despre cultura din țara gazdă, fiind realizate excursii tematice la muzeele de Istorie Naturală și de Științe din Helsinki.
Calendarul desfăşurării activităţilor a mai cuprins şi întâlnirea cu unul dintre reprezentanții ministerului pe probleme de educație și cu delegatul din partea primăriei privind educația. De asemenea, am putut să desfășurăm activități în aer liber, în cadrul unei școli dedicate naturii și am participat la Concertul de Primăvară, realizat în fiecare an de școală gazdă, unde sunt recompensați cei mai merituoși elevi ai școlii.
Ca urmare a acestei întâlniri de proiect a fost realizată o mai bună cunoaştere şi înţelegere a sistemului de învăţământ, a civilizaţiei şi culturii din Finlanda, au fost dezvoltate competenţele de comunicare în limba engleză ale participanților, s-au legat prietenii și s-au dezvoltat aptitudini noi în ceea ce privește realizarea de workshop-uri tematice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!