ARAD. Facultatea de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” a sărbătorit, în data 24 octombrie a.c., 20 de ani de existenţă, ocazie cu care s-au desfășurat mai multe manifestări dedicate „Zilei Facultății”.
La manifestări au participat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, prof. univ. dr. Adrian Ivan, de la Universitatea „Babeş-Bolyai”, în calitate de visitig profesor, prof. univ. dr. Marius Grec, decanul Facultății de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative, cadre didactice, studenți, masteranzi și elevi de la liceele arădene.
În cadrul manifestărilor a avut loc o multiplă lansare de carte, din domeniile Ştiinţele comunicării şi Ştiinţe politice la care a participat, ca invitat de onoare, prof. univ. dr. Adrian Ivan, de la Universitatea „Babeş-Bolyai”; un eveniment – „O carieră pentru viața ta! Oportunități de carieră prin consiliere și orientare profesională”; și un concurs cu premii, pe teme de istorie naţională la care au participat elevi din liceele arădene.
Prof. univ. dr. Adrian Liviu Ivan, de la Universitatea „Babeş-Bolyai”, a precizat: „Am revenit la Arad, la Universitatea de Vest «Vasile Goldiş» într-un moment de dezbatere privind viitorul studiului pe relaţiile internaţionale la această universitate dar şi într-un moment în care universităţile au nevoie de o nouă formulă, de o nouă dezbatere. Am lansat un nou ciclu de conferinţe legat de minorităţile naţionale şi etnice în securitatea europeană. Aceasta se întâmplă într-un moment destul de delicat, pentru că există astăzi un conflict încă deschis în Ucraina, care este legat în mare parte de o dispută între două comunităţi: ucraineană şi rusofonă. Majoritatea conflictelor – şi «îngheţate» şi deschise – sunt generate de conflictul permanent între majoritate şi minoritate sau între minorităţi. Ciclul meu de conferinţe are în vedere tocmai acest lucru, de a lămuri de unde a apărut această problemă, care este statutul minorităţilor astăzi în Uniunea Europeană şi în relaţiile internaţionale şi în ce măsură noi avem soluţii în statele UE şi în NATO vis-a-vis de această problemă. În acelaşi timp sunt aici pentru a lansa o carte-manual, o carte dedicată studenţilor în relaţiile internaţionale de la Universitatea de Vest «Vasile Goldiş» intitulată «Introducere în istoria relaţiilor internaţionale». În aceelaşi timp doresc să mulţumesc încă o dată d-lui preşedinte Aurel Ardelean pentru invitaţia care mi-a fost făcută de a continua ciclul de conferinţe la Universitatea «Vasile Goldiş ». Aşa cum am făcut şi anul trecut eu sunt în calitate de visiting professor al acestei Universităţi şi vreau să vă spun că mă simt foarte bine aici, mă simt acasă şi, dacă pot, voi sprijini cu toată puterea mea intelectuală clădirea unei instituţii de învăţământ superior viabilă şi performantă în acelaşi timp”.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector fondator şi preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad, a subliniat: „A fost o zi deosebită pentru Facultatea de Ştiinţe Umaniste întrucât este ziua acestei facultăţi, este «Ziua Porţilor Deschise », în care conducerea acesteia, comunitatea academică de aici – una dintre facultăţile esenţiale ale Universităţii noastre – va face un bilanţ asupra activităţii desfăşurate în anul trecut şi perspectivele cooperării cu liceele, cu alte instituţii în anul academic care l-am deschis recent. Prezenţa d-lui profesor asociat Ivan de la Universitatea din Cluj este o cinste pentru noi, ne bucurăm că ciclul de conferinţe pe care l-a inaugurat în anul precedent poate fi continuat în acest an pentru că întotdeauna excelenţa sa vine cu aspecte noi de politici internaţionale, fiind unul dintre cei mai mari specialişti români în probleme actuale de politici şi relaţii internaţionale. Totodată ne bucurăm că avem posibilitatea să oferim studenţilor o astfel de conferinţă care va pune bazele unor noi orientări în politica internaţională şi naţională a ţării noastre. Felicit această Facultate pentru rezultatele obţinute şi îi dorim mult succes în activitatea de atragere a studenţilor şi cea pe care o desfăşoară în rândul comunităţii noastre academice”.
Prof. univ. dr. Marius Grec, decanul Facultății de Umaniste, Politice şi Administrative, a declarat: „Anul acesta universitar Facultatea de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative împlineşte 20 de ani de existenţă. Sub acest generic: «20 de ani de învăţământ umanist la Arad» am început să desfăşurăm o serie întreagă de manifestări încă din anul trecut şi vom continua pe tot parcursul acestui an. Astăzi sărbătorim împreună cu cadrele didactice, cu studenţii, cu elevii, cu întreaga comunitate a universităţii noastre «Ziua Facultăţii», iar cu acest prilej am organizat un ciclu de manifestări, o dublă lansare de carte a colegilor noştri Cristian Măduţa şi Ioan Stelian Boia – primul autor scriind în domeniul ştiinţelor comunicării iar cel de al doilea în domeniul relaţiilor internaţionale. De asemenea, continuăm colaborarea cu prof. Adrian Ivan de la Universitatea «Babeş-Bolyai» din Cluj, care a susţinut o conferinţă interesantă despre probleme actuale ale relaţiilor internaţionale, atât de tensionate după cum se poate constata în ultima vreme. Totodată s-au organizat mai multe workshop-uri la care participă studenţi şi elevi din liceele arădene, cu o tematică foarte generoasă şi anume o problemă foarte importantă pentru tineri – orientarea în carieră. La finalul acestor manifestări am organizat un concurs pe teme de istorie la care participă echipaje de elevi din clasele terminale de la cele mai importante licee din Arad, pentru că, să nu uităm, Aradul este una dintre capitalele Marii Uniri, alături de Alba Iulia”.
La 20 de ani de existenta
Pentru Facultatea de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative din cadrul UVVG.
Trimite articolul
XCele mai citite știri
Mapamond
Austria s-a oferit din nou ca posibilă locaţie pentru găzduirea de negocieri de pace vizând încetarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, scrie marţi dpa.
România
Funcţionarii publici care au beneficiat de majorarea salarială de până la 50% pentru orele efectuate în cadrul proiectelor finanţate din fonduri europene nerambursabile nu pot primi şi majorarea salariului de bază cu 15% pentru complexitatea muncii, a decis Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Mapamond
Şeful Comitetului Militar al NATO, amiralul olandez Rob Bauer, a îndemnat luni companiile să fie pregătite pentru un scenariu de război şi să îşi adapteze în consecinţă liniile de producţie şi distribuţie pentru a fi mai puţin vulnerabile la eventualul şantaj din partea unor ţări precum Rusia şi China, potrivit Agerpes.
1
Evenimente
Ziua Națională a României va fi marcată, la Arad, printr-o serie de ceremonii ce se vor desfășura la Cimitirul „Eternitatea”, în Parcul „Mihai Eminescu” și în Piața Catedralei.
UT Arad
Arădenii dau peste FC Botoșani cu o zi înainte de Ajunul Crăciunului. Când ajung moldovenii acasă?
Local
425 de arădeni au primit cărți de identitate și cărți de identitate provizorii în weekendul alegerilor prezidențiale.
Local
Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, în urma deciziei de demisie a conducerii centrale, iar liberalii arădeni consideră că „PNL este pe mâini bune”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!