Primul lucru care îţi opreşte privirea când te apropii de centrul comunei Buteni este frumoasa şi monumentala clădire a bisericii ortodoxe de la a cărei târnosire se împlinesc în această lună, 80 de ani.
Ctitoria noii biserici se datorează ambiţiosului protopop ortodox Florian Roxin, un iscusit cărturar şi om de acţiune, un înflăcărat patriot, fiind în fruntea delegaţiei Buteniului la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918.
El a acţionat ca un iscusit pedagog şi a procedat metodic la realizarea acestei opere. În primul rând, în toate predicile sale, în toate cuvântările sale, în şedinţele corporaţiunilor parohiale, în discuţiile pastorale individuale cu credincioşii, având ca mentor spiritual pe marele patriot Vasile Goldiş, căutând să creeze o atmosferă favorabilă şi convingeri în rândul poporului că este necesară realizarea Bisericii Catedrale.
Protopopul Florian Roxin a reuşit să învingă curentul devaforabil construcţiei bisericii, curent creat şi susţinut de minorităţile locale şi de cultele neoprotestante, alimentate de notarul ungur Antonie Bartho.
După schimbarea guvernului lui Iuliu Maniu şi înlocuirea acestuia cu guvernul generalului Averescu, Vasile Goldiş ajunge ministru al Cultelor, iar protopopul Roxin devine senator. Se rezolvă, astfel, obţinerea locului dorit, cât şi un ajutor de un milion de lei (o sumă foarte mare la vremea aceea), acordat de guvern Parohiei Ortodoxe Buteni cu scopul zidirii bisericii.
La 28 august 1927 este pusă şi sfinţită piatra fundamentală de către episcopul dr. Grigore Comşa.
Lucrările au fost executate, într-un ritm rapid, de către antreprenorul şi arhitectul Conrad Richter în antepriză proprie.
Actul sfinţirii bisericii s-a săvârşit în ziua de duminică 10 noiembrie 1929 de P.S. Sa Părintele Episcop Dr. Grigore G. Comşa, înconjurat de consilierii eparhiali Mihai Păcăţeanu, dr. Gheorghe Ciuhandu, arhimandritul Policarp Moruşca, stareţ al mănăstirii Hodoş – Bodrog, alţi consilieri eparhiali sosiţi duminică dimineaţa împreună cu marele luptător pentru unirea Ardealului cu Patria Mamă, cel care la Adunarea de la Alba Iulia a citit Declaraţia de unire, profesorul Vasile Goldiş.
În predica rostită de părintele protopop al Protopopiatului Buteni, Florian Roxin, la ultima slujbă divină în biserica veche, în după-amiaza zilei de sâmbătă, aduce mulţumiri lui Dumnezeu pentru bucuria sufletească de a trăi aceste mişcătoare clipe şi Prea Sfinţiei Sale Episcop Dr. Grigorie Comşa pentru întregul sprijin moral şi spiritual, fiind alături până la sfârşit. „Aceleaşi calde mulţumiri şi recunoştinţă domnului ministru al Cultelor, Vasile Goldiş, crescut în duhul bisericii ortodoxe şi al flăcării iubirii de neam, care ne-a ajutat, ne-a susţinut pe toate planurile şi a fost unul din pilonii de bază ai noii biserici catedrale”.
Cei peste 10.000 de participanţi la această înaltă atmosferă spirituală au simţit că Biserica lor este aceea despre care spune Sfântul Apostol Pavel lui Timotei: „Biserica Dumnezeului celui viu este stâlp şi întărire a adevărului” ( 1 din Timotei: 3,15).
V.M.
Citiți principiile noastre de moderare aici!