ARAD. Grădina Botanică Universitară „Pavel Covaci” Macea din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, a editat cel de-al 21-lea „Index seminum” – 2012, (catalog de seminţe) în care sunt cuprinse toate speciile vegetale de la care s-au recoltat seminţe în ultimul sezon de vegetaţie.
Ultimul număr al Catalogului de seminţe editat de Grădina Botanică din Macea, cuprinde 1278 de specii, din care 74 Gymnospermae (răşinoase) şi restul Angiospermae (foioase). Speciile aparţin la 114 familii dintre care cel mai bine reprezentate sunt: Asteraceae (110 specii), Cupresaceae (39), Fabaceae (81), Lamiaceae (58), Oleaceae (35), Rosaceae (256) şi Sapindaceae (44).
Lector univ. dr. ing. Ioan Don, director executiv, al Grădinii Botanice Universitare „Pavel Covaci” Macea, ne-a declarat că, „scopul principal al grădinii este de a îmbogăţi permanent colecţiile de plante, dar şi procurarea de material vegetal necesar unor cercetări în domeniu botanic, fitoterapeutic, etc. De remarcat este faptul că aici se află una din cele mai bogate colecţii de plante lemnoase din ţară, fapt evidenţiat atât în literatura recentă de specialitate, cât şi în cataloagele de seminţe editate în ultimii ani. Grădina Botanică Universitară „Pavel Covaci” de la Macea are în prezent o colecţie de 3750 specii vegetale, iar întreaga activitate este coordonată de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele UVVG, director general al grădinii, specialist în biologie, preşedintele al Societăţii de Ştiinţe Biologie din România”.
Grădina are relaţii de colaborare, respectiv de schimb reciproc de seminţe, cu peste 200 de instituţii similare (grădini botanice, arboretumuri, colecţii ştiinţifice de plante) din ţară (19 instituţii) şi de peste hotare (Anglia – 6, Franţa – 16, Germania – 29, Spania – 11, SUA – 11, Ungaria – 10, etc.).
Grădina Botanică Universitară „Pavel Covaci” Macea este membră fondatoare a Asociaţiei Grădinilor Botanice din România (AGBR) cu sediul în Bucureşti şi membră a Botanic Gardens Conservation International (BGCI) cu sediul în Anglia.
Colecţie de seminţe
„În acest an, în cadrul Grădinii Botanice, respectiv a Muzeului Botanic, se va înfiinţa o Colecţie de seminţe, aparţinând speciilor din flora spontană şi cultivată din Vestul României, investiţie care se va realiza din fonduri europene”, a subliniat lector univ. dr. ing. Ioan Don, director executiv al Grădinii Botanice Universitare „Pavel Covaci” Macea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!