Primarul comunei Beliu, Pavel Ţica, şi-a făcut un scop – nobil, zice dumnealui – din a crea tinerilor, începând de la cei de vârsta grădiniţei şi până la cei care au atins vârsta majoratului, condiţii de instruire, de educaţie dintre cele mai bune. În septembrie, a fost inaugurată o grădiniţă cu program normal. O investiţie de 200.000 de euro, prin fonduri PHARE. E o bijuterie, într-adevăr! Tot anul trecut, a fost finalizată construcţia Şcolii de arte şi meserii, cu cinci săli de clasă, ateliere etc., care se adaugă corpurilor de clădire existente. A costat 270.000 euro, proveniţi tot din fonduri PHARE. De la anul, şcoala se va transforma în liceu tehnologic, cu profil de prelucrarea lemnului.
Valorificarea şanselor
„Am profitat de toate şansele existente, pentru a întocmi proiecte care să beneficieze de fonduri europene ori guvernamentale. Pentru că, altfel, ne-ar fi fost imposibil să ne dezvoltăm în ritm susţinut”, explică primarul Ţica, nu fără a puncta faptul că şi din bugetul primăriei s-au făcut destule lucrări. Bunăoară, din banii alocaţi de consiliul local au fost reabilitate căminele culturale din Beliu, Tăgădău, Vasile Goldiş. Însă, vestea cea mare, pentru locuitorii comunei, a sosit cu mai puţin de două săptămâni în urmă: la Compania Naţională de Investiţii a fost semnată lista sinteză, pe care Beliu se regăseşte cu o sală de sport în valoare de un milion de euro. Sala va putea găzdui jocuri de handbal, volei, baschet, tenis de câmp şi va beneficia de o tribună cu 150 de locuri. Construcţia va începe în semestrul următor.
În luptă cu criza
Aşadar, se pot face lucruri importante şi în condiţii de criză. Cu stăruinţă, cu preocupare, cu inventivitate, totul pentru a ridica standardul de viaţă şi pentru a-i motiva pe oameni, pe cei tineri mai ales, să rămână în comună. Se lucrează la drumuri – respectiv, la modernizarea drumului comunal Bochia-Secaci. Continuă lucrările la barajul cu acumulare nepermanentă din Secaci, unde pârâul Mideş provoca mereu inundaţii. Sunt alocate trei milioane, pentru acest an. „Ne place să visăm frumos, zice primarul, aşa că avem în gând să facem şi un sat de vacanţă, la acel baraj”. Dar cel mai de anvergură este proiectul integrat, pe Măsura 322, care a fost acceptat de Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, iar Centrul Regional de Plăţi pentru Agricultură Timişoara l-a declarat eligibil. De fapt, e vorba de patru proiecte, cuprinse într-unul singur: 11 kilometri de canalizare menajeră şi staţie de epurare, la Beliu; modernizarea a patru km de străzi; extinderea reţelei de apă; reabilitarea căminului cultural Beliu. Valoarea acestor lucrări va însuma 2,5 milioane de euro.
Agendă
Comuna Beliu are 3.300 de locuitori * Principala ocupaţie este agricultura * Pe raza comunei au apărut două firme italiene: una de mobilă, alta de confecţii * Beliu dispune şi de două ocoale silvice * Consiliul local Beliu lucrează la un proiect de hotărâre prin care să scoată la licitaţie 8 ha de teren, cu destinaţia „zonă industrială”.
T.M.
Citiți principiile noastre de moderare aici!