O delegaţie condusă de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a participat, în perioada 3-4 februarie a.c., la manifestările prilejuite cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Universităţii Regale Maghiare din Debrecen.
Importantul eveniment academic s-a desfăşurat în Aula Magna din cadrul Universităţii din Debrecen în prezenţa preşedintelui Ungariei, Pal Schmitt, a preşedintelui Parlamentului Ungar, Kövér László şi a mai multor reprezentanţi ai Academiei Ungare, fiind prezente peste 50 de universităţi din Ungaria şi de peste hotare.
În discursul oficial, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, a felicitat Universitatea din Debrecen pentru aniversarea centenară şi a subliniat buna colaborare materializată prin proiecte multiple existente între cele două universităţi şi eforturile pe plan internaţional, în diferite organisme cum sunt Asociaţia Universităţilor Europene, Conferinţa Rectorilor Danubieni, precum şi Spaţiul european al învăţământului şi cercetării ştiinţifice.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a avut o întâlnire cu colaboratorii apropiaţi de la Universitatea din Debrecen fiind analizate evoluţiile proiectelor aflate în derulare. „Universitatea din Debrecen a fost şi va rămâne în continuare un partener de nădejde a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, iar când spun „a fost” mă gândesc la buna cooperare concretizată în proiecte de cercetare comune, schimburi de cadre didactice şi studenţi, lucrări şi publicaţii ştiinţifice, precum şi la relaţiile de prietenie care s-au format de-a lungul anilor”, a declarat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”.
Proiectele comune derulate de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” şi Universitatea din Debrecen acoperă domenii largi ale cercetării ştiinţifice, iar tematicile abordate sunt de impact pentru cercetarea şi dezvoltarea zonei transfrontaliere româno-maghiare: „Cercetări privind dezvoltarea unor nanoparticule hepatoprotectoare de Silybum marianum cu biodisponibilitate crescută”, „Impactul calităţii capitalului uman asupra coeziunii economice şi sociale din zone de frontieră”, „Formare transfrontalieră pentru competitivitatea IMM-urilor în sectorul alimentar şi cel de mediu” Îmbunătăţirea conştientizării condiţiilor de mediu a fermierilor şi armonizarea măsurilor de agromediu în regiunea tranfrontalieră maghiară-română GREEN FARM”.
Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” şi Universitatea din Debrecen au organizat, la sfârşitul anului trecut, la Arad, un workshop de înaltă ţinută ştiinţifică: „Noi abordări ştiinţifice privind creşterea biodisponibilităţii produselor farmaceutice hepatoprotectoare obţinute din Silybum marianum” cu scopul diseminării rezultatelor ştiinţifice ale proiectului „Cercetări privind dezvoltarea unor nanoparticule hepatoprotectoare de Silybum marianum cu biodisponibilitate crescută”, HURO/0901/058/2.2.2.
Proiectul îşi propune cercetări complexe privind obţinerea unor produse farmaceutice naturale de origine vegetală obţinute din biocompuşi conţinuţi în seminţele de Silybum marianum care să dovedească o acţiune biologică mai puternică decât a preparatelor farmaceutice hepatoprotectoare existente pe piaţă. În cadrul proiectului, rolul specialiştilor din Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad este de a testa activitatea biologică a preparatelor de Silybum marianum obţinute de partenerii maghiari, profesori şi cercetători în cadrul Facultăţii de Chimie Aplicată de la Universitatea din Debrecen.
Citiți principiile noastre de moderare aici!