Mai întâi au votat trecerea din domeniul privat al Municipiului Arad în domeniul public al acestuia a imobilelor-terenuri pe care sunt amplasate unele puncte termice achiziționate de Municipiul Arad de la CET Hidrocarburi. E vorba de terenurile de la următoarele adrese: Intravilan Faleza Sud (440 mp), str. Patria nr.13 (119 mp), str. Pionierilor nr.31-33 (352 mp), Intravilan str. Rodnei (2.576 mp), P-ța Gării nr.13 (61 mp), Intravilan str. N.A.Dragomir (1.000 mp), str. Călărași nr.3 (308 mp), str. Udrea nr.24 (284 mp), str. Muncii nr. 1/A (352 mp).
După ce punctele termice au fost aprobate fără nicio problemă în Consiliul Local Municipal, aleşii au trecut la chestiuni mai… delicate legate, de asemenea, de CET. Cum ar fi subvenţiile acordate de Primărie sau pierderile înregistrate în sistem.
Lupaş: „un moment critic”
Înainte de momentul votului, însă, a luat cuvântul consilierul independent Marin Lupaş. El a cerut ca „cineva să facă o sinteză a situaţiei exacte a celor doi operatori (CET şi CET Hidrocarburi-n.r.). Mai ales că situaţia este foarte critică şi suntem la un pas de faliment la CET-producţie. Mai mult, firma de insolvenţă care este acolo se pare că a întreprins nimic în condiţiile în care ar fi trebuit să fie un program de relansare a acestei societăţi. În ceea ce priveşte CET Hidrocarburi, costurile pe gigacalorie sunt foarte mari. Ar fi normal să ştim care e situaţia: Dacă e în insolvenţă, va fi în stare CET să producă energie? CET Hidrocarburi are capacitatea din punct de vedere tehnic de a duce acest an? Trebuie date nişte explicaţii!” – a punctat Marin Lupaş.
I s-a răspuns că aceste lucruri ar fi trebuit discutate în cadrul şedinţei Comisiilor, premergătoare şedinţei CLM. Alesul independent a insistat că este „un moment critic” şi trebuie dezbătut mai mult pe această temă, însă nu a fost luat în serios.
Cât costă gigacaloria?
Ulterior intervenţiei lui Marin Lupaş, consilierii locali au aprobat în unanimitate prețul pentru producerea energiei termice (exclusiv prețul energiei termice produsă în cogenerare) și tarifele pentru activitățile de transport și distribuție a energiei termice.
Practic, s-a acordat aviz de principiu pentru stabilirea nivelului prețului total de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrată populației, la valoarea de 458,79 lei/Gcal (inclusiv TVA), compus din următoarele elemente: prețul mediu de producere a energiei termice (214,77 lei/Gcal, inclusiv TVA), tariful local pentru transportul energiei termice destinată populației (75,10 lei/Gcal, inclusiv TVA) şi tariful local pentru distribuția energiei termice destinată populației (168,92 lei/Gcal, inclusiv TVA).
Aleşii au mai decis menținerea prețului de facturare a energiei termice pentru populație, la valoarea de 273,85 lei/Gcal (inclusiv TVA) – aşa cum acesta a fost aprobat prin HCLM 504/21.12.2017. De asemenea, a fost aprobată subvenția pentru acoperirea diferenței dintre prețul total de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrată populației și prețul local al energiei termice facturată populației, la valoarea de 184,94 lei/Gcal (inclusiv TVA).
Falcă: „E bine să dormim liniştiţi”
După vot, a luat cuvântul primarul Gehorghe Falcă, precizând că Asociaţia Municipiilor din România a solicitat discuţii pe această temă cu Ministerul Finanţelor şi Ministerul Dezvoltării. Edilul şi-a exprimat (din nou) speranţa ca parlamentarii de Arad să nu se opună unei eventuale alocări de fonduri de la guvern pentru energia termică.
Apoi, primarul a dat citire, în plenul CLM, unui mesaj pe care l-ar fi postat pe Facebook ministrul Apărării, senatorul PSD Arad, Mihai Fifor. Mesaj care în scurt timp ar fi fost şters. Iată-l: „Am discutat cu ministrul Finanţelor Publice, domnul Eugen Teodorovici, informându-l despre situaţia reală a termiei la Arad şi solicitând totodată sprijin pentru depăşirea problemelor cu încălzirea în această iarnă. Nu putem lăsa pe mâna unui impostor această problemă spinoasă. Pentru că nouă chiar ne pasă de soarta miilor de arădeni aduşi în cea mai umilitoare situaţie, aceea de a nu avea căldură la iarnă, de un personaj sinistru, încă primar.”
„Domnilor, aveţi răspunsul: problema este rezolvată. Domnul Fifor a spus că eu sunt impostor… Dar domnul Fifor a rezolvat-o. Aşteptăm banii domnului ministru, avem încredere în capacitatea dânsului de a rezolva problema. Eu cred că e bine să dormim liniştiţi pentru că un ministru veghează asupra noastră şi ne aduce linişte” – a conchis, ironic, Gheorghe Falcă.
5 milioane pentru pierderi
Tot cu unanimitate a fost aprobată şi „acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului public de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat şi neacceptate în preţ/tarif, pentru operatorul de termoficare SC CET Hidrocarburi SA Arad, cu suma de 5.157.434,10 lei, cu respectarea schemei de ajutor de stat aprobată prin Ordinul comun nr.1.121/1.075/2014 al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi al Ministerului Finanţelor Publice”. Suma se asigură din excedentul bugetului local al Municipiului Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!