S-a vorbit foarte mult, în ultimii doi-trei ani, despre recesiune şi criză economică şi, mai ales, despre efectele extrem de neplăcute ale acestora pentru populaţie. Printre cei mai vitregiţi au fost amintiţi, de fiecare dată, pensionarii. Veniturile lor (ale majorităţii dintre ei) erau oricum mici sau foarte mici, iar criza nu a făcut decât să le adâncească sărărcia, ducându-i pe bătrâni la limita supravieţuirii.
Datele oficiale vin să contrazică, oarecum, această situaţie. Conform informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Statistică, în timpul recesiunii, pensiile au crescut în întreaga ţară!
Iar Aradul nu face excepţie. În judeţul nostru, creşterea medie a pensiilor a fost de 7,6%, de la începutul până la sfârşitul recesiunii!
Majorarea pensiilor nu ţine, însă, cont de evoluţia economică a judeţelor României. Deşi Aradul stă foarte bine la capitolul dezvoltare economică (locul 5 pe ţară), în privinţa creşterii pensiilor ne situăm pe locul 5 de la coadă!
Într-un top naţional privind evoluţia pensiei în timpul recesiunii, creşterea medie de 7,6% plasează judeţul nostru de-abia pe locul 37, la egalitate cu Ialomiţa; pe locurile următoare se află Cluj (7,5%), Harghita (7,3%) şi Covasna (6,8%). Cea mai profundă creştere a pensiei s-a înregistrat în judeţul Galaţi (10,8%), acestuia succedându-i Constanţa (10,6%), Vâlcea (10,2%), Argeş şi Teleorman (cu câte 10,1%).
Recesiunea înseamnă descreştere economică. Punctul de începere a recesiunii în România a fost stabilit pentru trimestrul al patrulea din 2008, când valoarea pensiei medii era de 647 de lei în judeţul Arad. Punctul final al recesiunii îl constituie trimestrul al patrulea din 2010, perioadă în care pensia medie a arădenilor era de 696 lei. Variaţia dintre aceste momente este de 7,6% (în bani, aproximativ 50 de lei).
Desigur, există şi explicaţii pentru această situaţie. Directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Arad, Mihaela Vasil, ne oferă detalii.
Explicaţie
„Cred că creşterea pensiei medii la nivel naţional şi, implicit, la nivelul judeţului Arad se datorează acordării acelor punctaje suplimentare pentru cei care au lucrat în grupa I şi grupa a doua de muncă pe perioada activităţii şi care au primit punctaj suplimentar atât pe Ordonanţa 100, în 2008 şi 2009, cât şi diferenţe începând cu ianuarie 2011. O altă explicaţie ar putea să fie şi recalcularea pensiilor sistemelor neintegrate sistemului de asigurări sociale, adică acelea de la Ministerul de Interne, Ministerul Apărării Naţionale, SRI etc., pensii care au crescut în urma recalculării pe baza actelor aduse de foştii angajaţi, actualii pensionari din aceste sisteme” – susţine Mihaela Vasil.
În ceea ce priveşte prima parte a explicaţiei directorului CJP Arad, ar fi de precizat că în judeţul nostru, aproximativ 27.000 de pensionari (23% din totalul pensionarilor) au beneficiat de punctaj suplimentar pentru că au lucrat în grupa I şi grupa a II-a de muncă. „Creşterile pentru aceste categorii de pensionari au fost mai mari decât 7,6%, dar raportate la numărul total al pensionarilor – aproximativ 116.000 –, ar putea rezulta o creştere medie de 7,6%” – precizează Mihaela Vasil.
Fără legătură
Aşa cum o demonstrează şi statisticile, directorul CJP Arad subliniază că „creşterea economică din ultima perioadă nu are nicio legătură cu creşterea pensiilor pentru că, după cum se ştie, pensia se calculează pe toată activitatea unei persoane, de la angajare şi până la pensionare. Or, aici nu vorbim de creşterea salariului mediu brut sau de creşterea veniturilor şi câştigurilor salariale, ci este vorba de o creştere a pensiilor aflate în plată. Deci, nu are nicio legătură cu creşterea economică, ci cu acordările de punctaje suplimentare pentru grupele de muncă”.
Cele mai mari pensii medii
În ceea ce priveşte cuantumul pensiei, valorile cele mai ridicate se înregistrează la Bucureşti (unde pensia a crescut de la 864 lei, cât era la finele lui 2008, la 947 lei, la finele lui 2010). Pe locurile următoare se situează judeţele Hunedoara (cu o evoluţie de la 823 lei la 899 lei) şi Braşov (unde pensiile s-au majorat de la 820 lei la 894 lei).
Mihaela Vasil: “Creşterea economică din ultimul timp nu are legătură cu creşterea pensiilor”
diana.dutu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!