ARAD. Digitalizarea este, în continuare, doar un vis pentru mai mult de jumătate din administrațiile din județ, cel puțin atunci când vine vorba de plata taxelor și impozitelor locale. Proiectul, început și derulat de Autoritatea pentru Digitalizarea României și Asociația de Plăți Electronice din România – ghiseul.ro, a avut succes în doar 36 de primării din cele 78 din întreg județul. Practic, platforma își propune să fie o interfață pentru contribuabilii care vor să își plătească online cu cardul, parțial sau total, taxele și impozitele locale, precum și amenzile existente. Și chiar dacă în contextul pandemic acest instrument ar fi fost mai mult decât necesar, totuși în Arad deschiderea spre online a fost limitată. Potrivit datelor publicate pe pagina ghiseul.ro, în județul Arad sunt înrolate 38 de instituții, dintre care 36 sunt primării, iar celelalte două sunt Agenția Națională de Administrare Fiscală – ANAF și Inspectoratul Județean în Construcții Arad. Așadar, mai puțin de jumătate din primării sunt prezente pe platforma online.
Pentru primăriile înscrise pe platformă se pot face plăți pentru impozitele și taxele locale, dar pot fi achitate și amenzile contravenţionale cu deducerile aferente plăţii în 15 zile calendaristice. Așadar, lista instituțiilor digitalizate este deschisă de municipiul Arad, urmat de: Beliu, Bocsig, Buteni, Cărand, Chișineu-Criș, Conop, Covăsânț, Curtici, Dorobanți, Fântânele, Frumușeni, Ghioroc, Hășmaș, Iratoșu, Macea, Mișca, Nădlac, Păuliș, Pecica, Șagu, Sântana, Săvârșin, Sebiș, Seleuș, Sintea Mare, Șiria, Socodor, Șofronea, Semlac, Vinga, Zăbrani, Zădăreni, Zărand, Zerind și Zimandu Nou. Contribuabilii care își deschid cont pe această platformă pot efectua și „plăţile aferente prestării oricărui serviciu public, inclusiv oricărui serviciu comunitar de utilitate publică, precum şi orice plăţi aflate în legătură, directă sau indirectă, cu prestarea respectivului serviciu public”, după cum se specifică pe pagina ghiseul.ro. Toți cei care vor efectua plăți online vor primi o dovadă pe e-mail în doar câteva minute de la plata efectivă.
Cum se deschide un cont?
Pentru a deschide un cont pe ghiseul.ro sunt două variante: *primăria unde aveți obligații de plată vă poate genera datele de logare în urma unei solicitări făcute de dumneavoastrăîn acest sens. Puteți solicita date de acces (utilizator și parolă) de la instituția publică la care aveți obligații de plată, dacă instituţia este înregistrată în sistem şi este activă pentru plata cu autentificare. Datele de contact ale Instituţiei publice le puteţi accesa prin „click” pe denumirea instituţiei în Secţiunea Instituţii înrolate; *metoda online de obținere a datelor de logare – accesați secțiunea „SOLICITĂ DATE DE ACCES” de pe prima pagină ghiseul.ro și parcurgeți etapele: verificare CNP- validare card – trimitere e-mail cu datele de logare.
Trebuie precizat că pentru cei care deţin bunuri mobile sau imobile în mai multe localităţi, oricare dintre acestea vă poate pune la dispoziţie datele de acces în ghiseul.ro. Așadar, odată eliberate datele de acces de către o instituţie publică nu mai puteţi apela la o altă instituţie publică pentru o nouă eliberare (exemplu – dacă se eliberează datele de autentificare de către Primăria Arad, acestea vor fi valide și în cazul autentificării pentru plăți către alte instituții publice din sistem).
Plăți fără autentificare
Pe lângă plățile de taxe și impozite cu autentificare pentru fiecare utilizator, pe platformă se pot face și o serie de plăți care nu necesită date de acces: plata amenzilor, plata amenzilor COVID-19, plata contravaloare pașaport, permise auto/certificate de înmatriculare/autorizație provizorie, plată contravaloare plăcuțe de înmatriculare.
În mod cert, ghiseul.ro este un prim pas făcut din partea instituțiilor și administrațiilor de a elimina eternele cozi de la ghișee pentru plata impozitelor locale, cozi care încă au mai rămas o „tradiție” la început de an.
Fără comisioane
În vara anului trecut, Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a transmis un comunicat în care preciza că toate serviciile ghiseul.ro sunt gratuite, fără a fi încasate comisioane.
„Ghișeul.ro este singura platformă de plăți online pentru amenzi, taxe și servicii publice care nu percepe comision. Facem apel către cetățeni și companii să utilizeze acest serviciu și să nu se lase înșelați de site-urile care folosesc facilitățile Ghișeul.ro pentru a percepe comisioane de până la 50 de lei la fiecare plată”, transmitea la acel moment Octavian Oprea, președintele ADR.
Citiți principiile noastre de moderare aici!