ARAD. Asociaţia Studenţilor Informaticieni (ASI) din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” a participat, recent, la Bucureşti, la Palatul Parlamentului, la cea de-a VI-a ediţie a Congresului Studenţilor din România. Evenimentul a fost organizat de Uniunea Studenţilor din România, unde au participat peste 600 de studenţi din 17 centre universitare.
Congresul Studenţilor, care a devenit deja un eveniment de tradiţie şi prestigiu, s-a desfăşurat sub deviza „Un nou model de societate pentru tineri”, cu accent pe trei paliere: legea internship-ului, sistemul educaţional şi elaborarea unui model de creştere economică pentru România.
În cadrul evenimentului, s-a desfăşurat şi Adunarea plenară, care i-a avut ca invitaţi pe Mihnea Costoiu, Ministrul delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, Nicolae Bănicioiu, Ministrul Tineretului şi Sportului, profesori, deputaţi – membrii în comisii parlamentare, care au oferit prin prisma experienţei lor păreri şi recomandări în legătură cu tema abordată de congres în acest an.
La eveniment au mai luat parte şi Liviu Marian Pop – preşedintele Comisie pentru Muncă, Familie şi Protecție Socială din Senatul României; Gabriel Ispas – Secretar General Adjunct în cadrul Ministerului Educaţiei; prof. univ. dr. Moisă Altăr – ASE Bucureşti, lect. univ. dr. Anca Gherman din partea AGER şi deputaţii Varujan Pambuccian, Costel Alexe şi Mihai Sturzu.
Studentul Radu Brănişcan, preşedintele ASI UVVG, ne-a declarat că „la congres s-au prezentat pe scurt cele mai importante recomandări selectate din Barometrul de opinie a Studenţilor – un sondaj privind opinia studenţilor asupra sistemului de învăţământ superior din România, unde noi, ASI UVVG, am ajutat la promovarea sondajului în rândul studenţilor de la universitatea noastră. Rezultatele cercetării vor fi publicate cu ajutorul Institutului Naţional de Statistică, iar în perioada imediat următoare va fi transmis către universităţi şi instituţiile de resort”.
Un punct cheie al evenimentului l-a constituit prezentarea propunerii USR de Lege a Internshipului, rezultat al muncii departamentului juridic din cadrul Uniunii Studenţilor din România. „S-a lansat „Propunerea legislativă pentru reglementarea internship-ului”, care îi va ajuta pe elevii de liceu să aleagă o facultate în funcţie de ce oportunităţi de angajare le sunt oferite după absolvire”, a precizat studentul Radu Brănişcan.
Legea Internshipului, în viziunea USR, ar trebui să creeze o punte de comunicare între mediul universitar şi instituţiile private şi să reglementeze derularea internshipurilor de o manieră avantajoasă pentru student, cât şi pentru angajatori şi instituţiile de învăţământ superior. Propunerea a fost subiectul preferat al invitaţilor, care i-au asigurat pe studenţii prezenţi că susţin demersul USR şi că acordă Uniunii sprijinul necesar pentru transformarea acestei propuneri în lege.
Al treilea palier al Congresului Studenţilor din anul 2013 a fost reprezentat de domeniul economic, domeniu în care Uniunea Studenţilor din România a tratat subiectul necesităţii unui model de creştere economică pentru o Românie competitivă.
Toate cele trei segmente de discuţie au trezit interesul participanţilor, care au avut şi ocazia de a participa la un sondaj live. Întrebaţi în ce direcţie consideră că se îndreaptă sistemul educaţional universitar din România, 49,20% dintre respondenţi au mărturisit că sistemul se îndreaptă într-o direcţie greşită, în timp ce 28.20% apreciază direcţia ca fiind bună iar 22,60% nu pot aprecia acest trend.
„În perioada următoare se vor organiza workshop-uri naţionale în cele 5 regiuni ale ţării (Vest, Est, Centru, Sud-Est şi Sud-Vest), care sunt structurate astfel încât să ofere studenţilor ocazia de a-şi exprima deschis părerile şi problemele cu privire la cele trei subiecte abordate în cadrul congresului. La aceste ateliere vor participa deopotrivă studenţi şi invitaţi speciali, reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai mediului non-guvernamental şi al celui academic”, a precizat Radu Brănişcan, preşedintele ASI UVVG.
Citiți principiile noastre de moderare aici!