„Lada cu zestre” este un amplu proiect derulat de Consiliul Județean Arad împreună cu Centrul Cultural Județean Arad, care vizează identificarea valorilor culturale ce dau identitate zonei arădene și încărcarea lor pe o platformă online cu același nume. Responsabil de proiect este etnologul Rodica Elena Colta.
În această perioadă, echipa de proiect a plecat prin județ, la cules de noi povești despre meșteșuguri și meșteșugari. Au făcut, în ultima săptămână, opriri la Sântana, Nădlac și Craiva, însă periplul acestora prin zona Aradului continuă, pentru a aduna informații despre obiceiuri și tradiții, ocupații, meșteșuguri și mitologie populară, de la locuitorii din zonă.
Portul șvabilor
Prima oprire a fost la Sântana, unde s-au întâlnit cu Adelhaida Wild, care duce tradiția populară mai departe, prin recrearea costumelor populare și a podoabelor de cap ale etnicilor germani. În județul Arad este singura care duce mai departe tradiția. Lucrează și pentru județele Satu Mare, Timiș, Caraș-Severin, dar și pentru etnicii germani plecați în Germania.
Expoziție privată
Tot la Sântana, cei de la Centrul Cultural Județean au ajuns în casa lui Cristi Lucoaie, unde au vizitat expoziția privată amenajată, în anul 2000, în două anexe (colne) ale gospodăriei acestuia. „Colecția conține o mulțime de ștergare, primite ca vornic la nunți, piese de port popular din Țara Zărandului, din Bistrița și Moldova, instalații țărănești, căruță, sanie, obiecte casnice gospodărești”, spun cei de la CCJ.
Singurul care brodează
Câteva zile mai târziu, „Lada cu zestre” a ajuns și la Nădlac, la talentatul artizan Ioan Keleș, singurul bărbat din vestul țării care brodează. „Acesta îşi aduce aminte că a vrut să devină pictor, însă la patru ani şi-a dat seama că este talentat la realizat broderii”, notează echipa „Lada cu zestre”. Ioan Keleș spune că a furat meserie de la mama lui care, cât era ziua de lungă, fie broda, fie împletea diferite articole de îmbrăcăminte din lână.
Mituri populare
Ultima oprire din aceste zile a fost în satul Mărăuș, din comuna Craiva, unde Catița Cotuna, care în acest an a împlinit 90 de ani, a povestit cum era viața în sat pe vremuri, dar și despre câteva mituri populare din zonă. „Proiectul Lada cu zestre continuă, în această perioadă, cu cercetare în teren. O echipă de la Centrul Cultural Județean Arad se deplasează în județ pentru a aduna informații despre obiceiuri și tradiții, ocupații, meșteșuguri și mitologie populară, de la locuitorii din zonă”, notează echipa proiectului.
Arhiva, online
O parte din munca depusă de echipa „Lada cu zestre” poate fi consultată pe site-ul www.ladacuzestrearad.ro, unde, pe măsură ce sunt culese și prelucrate, informațiile sunt încărcate. Site-ul este structurat pe mai multe categorii, cum ar fi portul popular, dansurile populare, meșterii populari, melodiile tradiționale sau muzeele și colecțiile private.
Citiți principiile noastre de moderare aici!