ARAD. După ce în perioada aprilie 2013-iulie 2014, s-au acordat servicii stomatologice exclusiv contra-cost, din vara acestui an Casa de Asigurări de Sănătate a încheiat din nou contracte cu medicii dentişti. „Contractul-cadru privind acordarea asistenţei medicale pentru anii 2014-2015 aprobat prin HG 400/2014, a redeschis posibilitatea accesului asiguraţilor noştri la servicii medicale în asistenţă medicală dentară, furnizori cu care au fost încheiate 135 de contracte începând cu 1 iulie 2014. Contractele s-au încheiat pentru perioada 1 iulie-31 decembrie 2014, cu posibilitatea prelungirii în cazul în care aplicabilitatea actelor normative în baza cărora s-au încheiat va fi prelungită” – spune Bianca Găicean, director contractări în cadrul CAS Arad. Suma alocată pentru serviciile de medicină dentară, la nivelul judeţului nostru, se ridică la 2.009.000 lei.
Plafon pentru medici
Banii au fost repartizaţi celor 135 de furnizori (142 de medici) de servicii stomatologice ţinându-se cont de gradul profesional al medicilor (specialist sau primar), dar şi de mediul în care îşi practică meseria (rural sau urban). Pentru medicii primari, suma alocată s-a majorat cu 20%, iar pentru medicii care nu au obţinut un grad profesional această sumă s-a diminuat cu 20%. Pentru medicii din mediul rural suma alocată s-a majorat cu 50%.
În cifre exacte lucrurile se prezintă astfel: „Plafonul lunar stabilit pentru un medic dentist din mediul urban este de 1.955 lei, iar din mediul rural 2.933 lei. Pentru medicul specialist din mediul urban, plafonul lunar este de 2.444 lei. În ceea ce-i priveşte pe medicii primari, plafonul lunar este de 2.933 lei pentru cei din mediul urban şi de 4.410 lei pentru cei din rural” – precizează Bianca Găicean.
Dintre cei 142 de medici dentişti care oferă servicii prin CAS Arad, 98 sunt fără grad profesional (73 la oraş şi 25 la ţară), 24 sunt specialişti (toţi în mediul urban) şi 20 sunt medici primari (19 în urban, 1 în rural).
Potrivit contractelor încheiate cu CAS Arad, doar trei ore din programul de lucru zilnic al medicilor dentişti se desfăşoară în contul asigurărilor de sănătate.
Beneficiari
Copiii şi tinerii de până la 18 ani sunt principalii beneficiari ai serviciilor stamatologice gratuite. Casa de Asigurări de Sănătate decontează 100% consultaţiile de specialitate (nu mai mult de una pe an), tratamentul cariei simple, tratamentul afecţiunilor pulpare cu anestezie prin infiltraţie, pansament calmant/drenaj endodontic, tratamentul gangrenei pulpare, tratamentul paradontitelor apicale (prin incizie) cu anestezie prin infiltraţie, tratamentul afecţiunilor parodonţiului cu anestezie prin infiltraţie, extracţia la dinţii temporari cu anestezie prin infiltraţie, extracţia la dinţii permanenţi cu anestezie prin infiltraţie, decapuşonare, reducerea luxaţiei articulației temporo-mandibulară, element acrilic, element metalo-acrilic, reconstituire coroană radiculară, tratamentul angrenajului invers prin exerciţii cu spatula/şedinţă, aparate şi dispozitive utilizate în tratamentul malformaţiilor congenitale, şlefuirea în scop ortodontic/dinte etc.
Beneficiarii legilor speciale beneficiază, de asemenea, de o serie de gratuităţi, în timp ce pentru asiguraţii cu vârste peste 18 ani, CAS decontează 60% sau 100% din costul anumitor servicii terapeutice acordate de stomatologi.
Comparaţie
Dacă în privinţa numărului furnizorilor de servicii stomatologice aflaţi în relaţie contractuală cu CAS, cifrele de acum sunt aproape identice cu cele din 2012 (135:136), în ceea ce priveşte bugetul, datele diferă: pe jumătate de an din 2014 s-au alocat mai mulţi bani decât pe întreg anul 2012 (2.009.000 lei:1.955.000 lei).
Citiți principiile noastre de moderare aici!