În toamnă, instit. Hoaghea Maria a luat, pe drumul cunoașterii, ultima generație de boboci (a zecea) pe care-i va pregăti până în clasa a IV-a, când va ieși la pensie. O viață de om la catedră pe care doamna o „așează” în câteva gânduri:
„Timpul îşi desface ghemul cu repeziciune. Când au trecut 36 de ani la catedră? Parcă ieri am început cariera didactică în Borşa, Maramureş, unde eram «domnuca noastră», apoi am devenit, la Arad, «tovarăşa», ca să fiu apoi «doamna».
Nouă generaţii de copii au trecut prin mâinile, mintea şi mai ales prin inima mea. Îmi place să spun că inima unui dascăl este mereu tânără: o dată pentru că i se măsoară vârsta din 4 în 4 ani, apoi pentru că doar fiind trup şi suflet alături de copii, le câştigi dragostea şi respectul şi nu în ultimul rând trebuie să «te copilăreşti» uneori, pentru a-i înţelege mai bine şi pentru a le câştiga încrederea.
Barometrul unui dascăl este clasa lui de elevi. Nu te poţi preface. Ei văd, aud, înţeleg şi mai ales, simt prin tine. Oare suntem conştienţi de marea responsabilitate pe care o avem prin ceea ce facem? Clădim caractere, modelăm suflete, punem piatra de temelie a ceea ce se cheamă OM. E uşor? E greu? Şi una şi alta. Dar mai ales e ceva demn, nobil, preţios.
Mă aflu la început de… ultimă generaţie. Îi iubesc. Sunt frumoşi la minte, la trup şi… sunt ai mei, iar eu, «doamna lor»”.
Daruri de Mărțișor
Pe lângă lecțiile obișnuite, instit. Maria Hoaghea îi învață pe copii și cum să se comporte în viață, cu semenii. Astfel, de 1 Martie, băieţii au oferit colegelor şi, cu toţii, mămicilor, mărţişoare create de mâinile lor. Pe 8 Martie și-au sărbătorit mamele, bunicile – dar şi pe doamna – printr-o serbare emoţionantă dovedindu-le – prin poezii, cântece, dans, surprize – dragostea pe care le-o poartă.
„Ne place împreună şi ne simţim ca-ntr-o familie” – Hoaghea Maria
Citiți principiile noastre de moderare aici!