În cazul bărbatului menționat, soluția pe scurt a Tribunalului Arad arată că instanța „admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei, încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Arad, cu inculpatul TOMA MARIUS EMANUEL, cu privire la săvârşirea infracţiuni de constituirea unui grup infracţional organizat având ca scop infracțiunea de trafic de migranţi (…)”. Bărbatul a fost condamnat la o pedeapsa de 1 an şi 2 luni închisoare, pentru care instnața a dispus „suspendarea executării pedepsei sub supraveghere” pe „un termen de supraveghere de 2 ani”.
„Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul va presta 60 zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Consiliului Local Sântana sau într-o unitate stabilită de Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Arad”, arată soluția pe scurt a Tribunalului.
Alți doi membri
În urmă cu o lună, Tribunalul Arad arăta că alți doi membri ai grupului – Augustin Balint și Marius Bumbu – au semnat acorduri de recunoaștere. Augustin Balint s-a ales cu o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare, pe un termen de supraveghere de 4 ani. Cel de-al doilea, Marius Bumbu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare, însă fiind în termenul de supraveghere al unei condamnări mai vechi – pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului – acestuia nu i-a fost suspendată pedeapsa, astfel că va avea de executat doi ani şi zece luni închisoare.
„La Familia”
Revenind la grupul din care toți trei au făcut parte, conform rechizitoriului publicat pe rejust.ro, s-a reţinut că grupul infracţional organizat „La Familia”, a fost iniţiat şi constituit în perioada octombrie – noiembrie 2022, de către un bărbat „(tatăl, născut în 1970) împreună cu membrii de familie, rude, prieteni, inculpaţii (…) (fiul, născut în 1990), (…) (nepotul, născut în 2002)” și alte 8 persoane, „grup infracţional la care au aderat în perioada noiembrie 2022 – februarie 2023” alte 24 de persoane.
Conform rechizitoriului, membrii grupării acționau „în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi, în zona de vest a României, judeţele Arad, Timiș, Satu Mare sau în străinătate, după care au început executarea acţiunilor specifice prevăzute în conţinutul laturii obiective a infracţiunii de trafic de migranţi, inculpaţii întocmind planul de acţiune, stabilind rolul fiecăruia, primind pe telefon locaţiile unde se află migranţii, închiriind microbuze, mergând cu ele în străinătate, folosind şi autoturismele personale pe post de antemergători, făptuitorii săvârşind în perioada noiembrie 2022 – februarie 2023, mai multe acte materiale de racolare, transport, îndrumare şi călăuzire, a mai multor grupuri de migranţi în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României, în baza aceloraşi rezoluţii infracţionale, folosind aceleaşi moduri de operare, rolul fiecărui membru al grupului (lider, şofer, intermediar) fiind bine stabilit”.
De la Timișoara în Austria
În rechizitoriu se arată că migranții intrau ilegal în România din Serbia și erau transportați de către membrii grupării în diferite locuri de cazare din Timișoara. De acolo, erau îndrumați să treacă ilegal frontiera pe fâșie, între punctele de trecere, după care, din Ungaria, erau preluați de către membrii grupării cu microbuze și erau transportați către Austria. Fiecare membru al grupului infracțional avea rolul său bine stabilit de către liderii grupului „La Familia”.
„Liderii grupului infracţional au racolat alţi făptuitori pe care i-au folosit ca şi şoferi la transportul migranţilor, au asigurat şi sumele de bani necesare închirierii microbuzelor folosite în activitatea infracţională, au participat activ la activitatea de transport a migranţilor prin asigurarea efectuării în siguranţă şi supravegherea transporturilor, îndeplinind rolul de antemergători, folosind autoturismele personale”, se arată în rechizitoriu.
Ascunși printre mărfuri
Migranții erau trecuți granița nu doar pe fâșia verde, ci și în mod „clasic” – ascunși în autoturisme și tiruri.
„Trecerea frauduloasă a migranților peste frontiera de sat a României s-a realizat prin principalele moduri de operare folosite în comiterea acestui gen de infracțiuni, respectiv prin ascunderea acestora în autoturisme închiriate sau tiruri, după care migranţii sunt preluaţi de către ceilalţi membri ai grupului infracţional organizat şi transportaţi la frontiera de stat a României cu Ungaria, fiind călăuziţi în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat. Activităţile infracţionale sunt realizate de către membrii grupului infracţional în scopul de a obţine importante beneficii materiale”, se arată în rechizitoriu.
Pentru a avea certitudinea că migranții au ajuns la destinație, liderul grupării primea de la membrii grupului filmări cu momentul descărcării migranților, conform procurorilor.
Limbaj codat
În încercarea de a-și masca activitatea infracțională, membrii „La Familia” foloseau un limbaj codat, au notat procurorii în rechizitoriu. De pildă, migranții erau „cai, oi cu două picioare, negri”, minorii români fără împuterniciri notariale sau acte de identitate erau „mânji”, cetățenii români majori fără acte de identitate erau „cal mare, cohan”, iar acțiunea de a îi trece în mod ilegal frontiera de stat a României era denumită „a potcovi”. Prețurile stabilite de liderul grupului infracțional erau de 500 de euro pentru minori, 400 de euro pentru majori și 1.000 de euro pentru migranți.
Ierarhie bine stabilită
Din actele de urmărire penală s-a stabilit că grupul infracțional este constituit pe mai multe paliere, având o ierarhie bine stabilită, în vârful piramidei fiind șase persoane.
„S-a arătat că rolul inculpaţilor este de a organiza şi coordona activitatea infracţională, de a pune la dispoziţie locațiile de îmbarcare şi debarcare a migranților, de stabilire a prețului oferit per migrant transportat, în funcție de numărul de km pe care migrantul îi parcurge, de încasarea banilor proveniți din traficul de migranți, de plata şi racolarea şoferilor, de racolare a unor călăuze pentru migranţi”, se arată în rechizitoriu.
Din grup făcea parte și un cetățean sirian cu domiciliul în Timișoara, care avea ca sarcină racolarea de migranți aflați în București, pe care îi aducea la Timișoara.
Prins de vameși
Totul a mers ca uns în cadrul grupării, fiecare detaliu – de la racolarea migranților până la cazarea lor, îmbarcarea în mașini și debarcarea în state aflate în Schengen – fiind bine pus la punct. În decembrie 2022, însă, unul dintre șoferii grupării a avut ghinionul să fie prins de polițiștii de frontieră în timp ce încerca să treacă frontiera cu câteva șase ascunse în mașină.
„În jurul orelor 03:00, migranţii au fost depistaţi de către organele poliței de frontieră, fiind întocmit dosar al PT Satu Mare, inculpatul fiind arestat preventiv şi trimis în judecată pentru săv infr de trafic de migranţi în formă calificată (în scopul de a obţine un folos material) prev. de art. 263 alin.1 rap. la alin. 2 lit. a C.p. Declaraţiile celor 6 migranţi şi datele obţinute din percheziţia informatică efectuată asupra telefoanelor inculpatului confirmă participarea la activitatea infracţională a inculpaţilor. Localizările GPS şi convorbirile telefonice dintre inculpaţi sunt relevante”, se arată în rechizitoriu.
Șoferul și-a recunoscut vina
Ulterior, prin mai multe ordonanțe, s-a dispus începerea, respectiv extinderea urmării penale „in rem” și „in personam”, punându-se în mișcare și extinzându-se acțiunea penală față de inculpatul T.M.E., născut în Chișineu-Criș, pentru săvârșirea infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat. În februarie 2023, bărbatul a fost reținut preventiv.
Acord de recunoaștere
„Fiind audiat în calitate de inculpat în prezenţa apărătorului din oficiu, inculpatul a declarat expres că: «recunosc comiterea faptei şi accept încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală împotriva mea, adică săvârşirea infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat, având ca scop infracţiunea de trafic de migranţi prev.de art.367 alin.1 C.p.; Sunt de acord să prestez muncă neremunerată în folosul comunităţii. Solicit încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei»”.
Iar acest acord de recunoaștere semnat de bărbat i-a adus acum o pedeapsă destul de ușoară – un an și 2 luni cu suspendare.
Trimite articolul
XSi va mai intrebati atunci de ce nu intram in Schmengen.
Halal Justitie , deci recunoaste cá au fácut bani fraudulos cu sacul si primeste… 1an cu suspendare ??
LA ANU si La Multi Ani SCHENGEN… dar fárá ROMAnica.
Deci miticii îi baga pe migranți în Ro și nu pățesc nimica,iar cei care îi expediază pe ilegali de aici sunt condamnați. Unde e justiția?