ARAD. Nu mai e grevă la Filarmonică. Nu e nici pace. Nu e nici război. E un armistițiu de dragul melomanilor. Un armistițiu care a readus muzica în sala de concerte spre bucuria publicului arădean. Spiritul războiului însă mocnește și izbucnește în declarații la orice întrebare legată de conflictul dintre angajați și conducerea instituției. Întrebări obligatorii în condițiile în care a fost anunțat deja programul de concerte al lunii ianuarie iar sindicaliștii anunțaseră că din 12 ianuarie vor relua greva.
Răspunsuri și replici
Directorul Filarmonicii arădene, Alin Văcean, a declarat, la întrebarea Jurnal arădean legată de stadiul negocierilor dintre cele două părți, că acestea ar putea fi reluate dacă liderul sindicaliștilor, Mihai Dogariu, nu ar fi „la ciubuc, prin Anglia”. „Nu este la serviciu de trei zile. Noi am dat convocatoare pentru reluarea negocierilor. Pentru noi este o prioritate semnarea acestui contract colectiv de muncă dar răspunsul primit de la bravul sindicat care a declanșat acest conflict de muncă a fost următorul: Nu putem și cerem sistarea amânarea acestor negocieri pentru ca liderul nostru sindical nu este în țara. Așadar, după ce a inițiat o grevă, a încurajat colegii să vină la o grevă, tu pleci în Anglia și îți rezolvi problemele tale personale și lași Filarmonica pentru care lupți atâta, o lași ca o insulă”, a încheiat puțin poetic, directorul.
Riposta sindicatului
Reprezentanții sindicatului au ripostat, însă, la aceste declarații pe pagina lor de facebook: „Greva de la Filarmonică a fost suspendată doar din respect față de publicul nostru, care ne susține cu 1.700 de semnături postate pe petiția online Salvați Filarmonica Arad. Cele două comisii desemnate de către Primărie să cerceteze situația insuportabilă de la Filarmonică continuă să lucreze și e firesc să se instituie un armistițiu pe perioada cercetărilor. Problema de la Filarmonică depășeşte demult cadrul „marelui” sindicat. Cele două formații artistice, cu o covârșitoare majoritate, cer categoric îndepărtarea mangerului. Toate revedicările exprimate cu ocazia declanșării grevei rămân în actualitate. Negocierile nu au fost oprite, s-a solicitat doar o amânare din motive de sănătate apărute la doi membri ai delegației Sindicatului. Delegația Sindicatului este în măsură să continue negocierile în momentul când se vor rezolva problemele de sănătate apărute”, se arată în postarea sindicaliștilor.
În ceea ce privește acuzele aduse liderului de sindicat, se precizează: „Liderul de sindicat a obținut acordul verbal al managerului pentru o colaborare (nu, ciubuc) cu o orchestră de prestigiu pentru câteva concerte la Londra. Există martori. A depus și o cerere scrisă în acest sens!”, susțin sindicaliștii.
În spatele scenei
Conflictul este departe de a se încheia, aşadar. Disputa dintre cele două tabere se duce acum doar în spatele scenei, fără eleganță. În aceste condiții, va fi greu să readuci pacea între taberele beligerante din cadrul instituţiei de cultură.
Citiți principiile noastre de moderare aici!