Ne întoarcem la viaţa de dinainte de 89… Cel puţin din punctul de vedere al energiei termice, ne spun reprezentanţii Asociaţiilor de Proprietari. Scumpirea din primăvară a preţului gigacaloriei (dar care nu a fost puternic resimţită de populaţie, deoarece în scurt timp după aceea s-a sistat furnizarea energiei termice) va avea mai multe posibile efecte în noiembrie, după ce va începe furnizarea căldurii, spun reprezentanţii administratorilor de bloc. Mai exact, fie consumatorii nu vor avea cu ce să plătească pentru încălzire, fie vor achita facturi de sute de euro, fie vor sta, voluntar, în frig… lucru neplăcut, dar ieftin!
Chiar şi 1.000 de lei
Proprietarii care au un salariu cel puţin cât salariul mediu pe economie, s-ar putea să îşi permită să-şi plătească cheltuielile care ar putea ajunge, în total, la un apartament cu trei camere chiar şi la 1.000 de lei, sau, închidem robinetul şi stăm cu multe haine pe noi, ca înainte de Revoluţie. Potrivit informaţiilor primite de la ULALA, „faţă de anul 2008, estimăm în această iarnă o majorare a cheltuielilor la întreţinere cu aproximativ 20-25%. La un grad de utilizare a repartitoarelor pentru încălzire de 80%, cheltuielile cu încălzirea se vor ridica: la un apartament cu o cameră: între 300 – 400 lei; la un apartament cu două camere: între 450 – 600 lei; la un apartament cu trei camere: între 600 – 800 lei”. Acestor sume li se adaugă, bineînţeles, şi celelalte costuri care se plătesc în cadrul asociaţiei. „S-ar putea ajunge, astfel, la o sumă de 10 milioane de lei vechi pentru un apartament cu trei camere. Vor fi multe cazuri în care oamenii îşi pune repartitoarele la minim şi îşi vor mai pune haine pe ei. Ne întoarcem la vremea de dinainte de 89”, ne-a dezvăluit Vasile Arion.
Devenim rău-platnici?
Cetăţenii Aradului sunt cunoscuţi ca fiind unii dintre cei mai buni platnici ai dărilor către stat şi pentru servicii. Inclusiv în ceea ce priveşte căldura, 90 la sută dintre arădeni plătesc la timp şi nu au restanţe. Dar, prin prisma actualei crize economice şi a majorării preţului gigacaloriei, există o mare posibilitate ca şi arădenii să devină restanţieri cu acte în regulă, fapt de care este conştientă chiar şi conducerea Centralei Electro-Termice arădene. „Suntem conştienţi de actuala situaţie economică şi mai suntem conştienţi de faptul că restanţierii vor fi mult mai mulţi decât înainte. Cu toate acestea, noi sperăm să avem încasări regulate şi la timp de la 70 la sută dintre arădenii racordaţi la CET”, a ţinut să sublinieze Secianschi.
Scumpirea, degeaba?
În ceea ce priveşte preţul actual al gigacaloriei, managerul CET spune că banii în plus vor ajuta şi nu prea. „Într-adevăr, noi avem un împrumut luat din bancă pe care îl vom achita cu banii primiţi pe căldură. Cu toate acestea, suma încasată pe gigacalorie este mult mai mică decât cheltuielile de producţie. Dacă noi vindem gigacaloria cu 229 de lei, pierdem 73 de lei deoarece preţul producţiei este de 302 lei. Singura soluţie prin care CET ar putea deveni rentabil este o investiţie gigant în utilaje şi instalaţii”, a declarat Cornel Secianschi.
Kamikaze
Reprezentanţii administraţiei locale au primit, în nenumărate rânduri, invitaţia de a participa la încasările întreţinerii din aceasta iarnă. „În fond, arădenii trebuie să mulţumească personal celor responsabili de scăderea nivelului de trai şi sperăm că aceştia (reprezentanţii autorităţilor locale) vor avea curajul să participe. Am ajuns în situaţia că este foarte riscant să fii administrator de bloc. Administratorul este kamikaze pe timp de iarnă, deoarece toate se sparg în capul lui. Eu, ca administrator, sunt un agent de legătură între proprietari şi autorităţi. Dar lumea mă înjură pe mine, pentru deciziile autorităţilor”, spune Arion.
CET aşteaptă frigul…
Compania de termoficare a achiziţionat deja 250.000 de tone de cărbune de la SNLO Oltenia, urmând să mai primească încă două tranşe de câte 150.000 de tone în lunile care urmează. Pregătirile pentru sezonul rece au intrat deja pe ultima sută de metri, după cum a declarat directorul CET, Cornel Secianschi. „În data de 27 septembrie, vom efectua probe ale reţelelor, urmând ca din 4 octombrie să putem furniza energie electrică şi termică oricând ne vor cere asociaţiile de proprietari”, spune Secianschi.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!