Discrepanțe uriașe între cele mai mici și cele mai mari „ultime medii” de anul trecut. Este vorba despre media avută de ultimul admis la fiecare specializare în parte din județul Arad. Conform datelor publicate de Ministerul Educației pe admitere.edu.ro, în județ vor fi disponibile anul acesta 2.144 de locuri la liceu, filiera de învățământ la zi.
Cea mai mică medie de admitere a avut-o anul trecut un absolvent de gimnaziu care s-a înscris – și a fost admis – la Liceul Tehnologic „Ion Creangă” din Curtici. Următoarele pe listă sunt Liceul Teoretic Cermei – cu ultima medie 2,49, Liceul Tehnologic „Stefan Hell” Sântana – cu ultima medie 2,53 și Liceul Tehnologic „Francisc Neumann” Arad – cu ultima medie 2,85. La alte 8 licee din Arad s-a intrat cu medii între 3 și 3,99, iar la alte 7 s-a intrat cu medii între 4 și 4,99.
Cele mai mari medii
În cealaltă parte a clasamentului se află Colegiul Național „Moise Nicoară”, unde la clasa de Științe ale Naturii bilingv engleză s-a intrat, în 2020, cu ultima medie 9,37. Urmează clasa de Mate-Info de la același liceu, cu ultima medie 9,35. Pe locul 3 se află clasa de Matematică-Informatică de la Colegiul Național „Preparandia-Dimitrie Țichindeal”, cu ultima medie 9,31 și clasa de Științe ale Naturii de la „Moise Nicoară”, cu ultima medie 9,14.
Din afara municipiului, cea mai mare ultimă medie de admitere anul trecut a fost înregistrată la Colegiul „Mihai Viteazul” Ineu, la clasa de Matematică-Informatică, unde s-a intrat cu ultima medie 8,40.
Calendarul admiterii
Admiterea la liceu, anul acesta, va începe pe 15 iulie cu afișarea ierarhiei județene a elevilor. Între 16 și 22 iulie, părinții absolvenților de a VIII-a vor completa opțiunile în fișele de înscriere, la unitatea de învățământ absolvită sau prin formular transmis electronic. Repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților de gimnaziu va avea loc pe 24 iulie. Dosarele celor admiși vor fi depuse sau transmise la licee între 25 și 28 iulie.
Notele de la Evaluare
Anul acesta, în urma Examenului de Evaluare Națională a absolvenților clasei a VIII-a, în județul Arad au fost 651 de elevi care au avut mediile între 1 și 4,99. Cea mai mică medie a fost înregistrată la Școala Gimnazială Vladimirescu – 1,25. În calculul mediei de admitere la liceu, media de la Evaluarea Națională reprezintă 80% din total, restul fiind reprezentat de media celor patru ani de gimnaziu.
Trimite articolul
XPai cu media de 2,21,loaza e buna de promovat in PSD sau PNL sau URS…Ei asemenea oameni de valoare cauta,apoi merg catre parlament si fac legi….
Cum naiba sa inscriu in liceu elevi cu medii sub 4 ? Este inacceptabil ! Sintem ca pe vremea “Raposatului”, cind promovarea era obligatorie. De aici ..ies “tampiti cu studii”
-
Dar pe vremea raposatului nu au fost asa multi tampiti, oamenii erau totusi mai inteligenti (indiferent cum au terminat scoata). Mai demult daca iti cumparai o Dacie, manualul tehnic al acestuia te invata cum sa repari masina… Mai nou daca cumperi o masina, in manual scrie sa nu bei lichidul din baterie si sa nu bei lichidul de curatat parbrizul…
-
Da, așa am evoluat. O dată orice diplomă era recunoscută peste tot, chiar și leul era apreciat.
-
-
Stefan, ,,pe vremea Raposatului,, cum te exprimi tu, si inca mult inainte,la licee se intra doar cu media peste 8,50. La cele de elita, trebuia sa ai catre 9-10.Iar cel ce termina liceul stia sa scrie corect si intelegea ce a citit pe o pagina.
Vai si amar , suntem de râsul curcilor ! Ce naiba de note sunt astea ? 2 ,49 ….
2,53 …..2,85 .Pe vremuri rãmâneai repetent , acum esti declarat admis…..dezastru ….
-
Situația asta este de zeci de ani! Pe vremea lui Ceaușescu trebuia sa mergi la scoala ca dacă erai prins dimineața pe la cofetarii te luau urgent la întrebări și ii luau și pe părinți , dar in multe scoli și licee se făcea putina scoala, dar dacă terminai la un liceu industrial erai repartizat direct in producție! Acum ar trebui sa nu mai fie plătite de la buget liceele care nu fac performanța , profesorii ori devin dascăli adevărați ori se reorientează și se fac la fel ca elevii pe care ii pregătesc câtva ani degeaba , adică muncitori necalificați in cel mai bun caz! Nu ar trebui acceptați și promovați elevi de nota 2! Cu toate astea chiar și Slavici actualul Moise a acceptat elevi după treapta 1 in 1984 cu nota 2 și ceva !
Si nu erau bune școlile profesionale?
-
Erau excelente si multi meseriasi de elita au absolvit acolo. Dar dupa 1990, plecand multe familii, scolile au pierdut elevi, iar dascalii de teama sa nu piarda postul si salariul au coborat inadmisibil de mult nivelul. In plus multe licee si universitati sunt doar fabrici de diplome fara rezxultate in educarea si dezvoltarea copiiilor si a tinerilor.dai copilul la scoala educat bine de acasa si dupa patru ani te trezesti ca ai acasa un derbedeu ce vorbeste murdar, poate bea sau se intoxica cu substante interzise, ca asa vede la colegi, ca scolile su elevi toxici care au devenit vanzatori de drog adus de tigani din vest.
Nu toti au inclinatie spre studiu, sunt multi cu o buna inclinatie spre lucrul practic. Si daca sunt bine dirijati pot deveni meseriasi de elita, ce se vor mandri cu priceperea si lucrul iesit din mainile lor. reanfiintati scolile de meserii si dirijati-i pe cei cu note mici la studiu teoretic spre scoli de meserii
Reanfiintati scolile de meserii. E nevoie acuta de meseriasi priceputi . Iau foc cladiri si spitale si din lipsa de electricieni care sa stie si sa inteleaga cu ce lucreaza si cum se cere sa fie facute lucrurile. Iau foc case si hoteluri pentru ca nu mai sunt sobari care sa stie cum se face un cos sigur de fum, sau un semineu care sa functioneze asa cum trebuie, fara sa primejduiasca oameni. Nu mai sunt ucenici cizmari sau pielari care sa stie sa repare frumos un pantof, o geanta, o haina din blana. sau din piele.
Aproape ca nu mai sunt croitori/croitorese care sa stie bine despre tesaturi, croi, cum se lucreaza ele, ce si cum i se potriveste clientului/clientei. Abia de reusesti sa afli despre un instalator care sa faca o instalatie de apa adevarata si sigura, fara ,,las ca-i nine si-asa,, .
Vanzatorii din mai toate magazinele nu au habar ce fac si cum arata un comert orientat spre client. De mergi la restaurant, prea putini chelneri, ospatari ori piccoli stiu cum se serveste clientul, care trebuie sa fie atuitudinea lor, Si cate altele…
E nevoie pentru oamenii normali, obisnuiti, de meseriasi, nu atata de paznici unde nu ar fi nevoie,, stiliste, frizeri-barbieri bucatari de fite care-scolarizati gratuit si subventionati-o sterg in vest
Trebuia repartizat numărul de elevi peste 5 în ordinea mediilor,pentru toate liceele.Indiferent de opțiunea inițială.Era mai echitabil.Nu e corect sa se pice cu 8.50 la un liceu și sa se intre cu 2.70 la altul.