La Lipova: Adio arme! Parafrazând celebrul roman al lui Ernest Hemingway, aşa gândesc astăzi toţi cei care au cunoscut şi au apreciat armata de la Lipova.
După mai bine de 70 de ani, finalul anului 2015 a adus cu el desfiinţarea ultimei unităţi militare din a doua garnizoană a judeţului Arad.
Nedoritul eveniment a întristat mii de oameni, fie ei cadre şi personal civil care încadrau unitatea, cetăţenii oraşului-mândri de tradiţiile militare lipovane, până la veteranii de război, rezerviştii militari sau români din toată ţara şi chiar din lume, care şi-au satisfăcut aici stagiul militar în termen sau cu termen redus, încluzând multe personalităţi cunoscute care, în diverse ocazii, îşi amintesc cu nostalgie de milităria de la Lipova.
Dar raţiunile geostrategice şi interesele actuale ale armatei române primează în faţa tradiţiilor, aşa că UM 01221 – Batalionul 185 Sprijin Logistic „Mureş” – a fost mutat la Timişoara, în bătrâna cazarmă din Radna rămânând doar un mic nucleu de militari care să conserve şi să păzească spaţiile şi materialele rămase încă acolo.
Lt.col. Găman Eliodor, comandantul UM 01221, ne-a declarat: „Odată cu plecarea noastră se întoarce o pagină importantă din viaţa Lipovei, dar şi din istoria armatei române. Noi plecăm, însă amintirea militară a garnizoanei de la poalele Cetăţii Şoimoş şi din umbra turnurilor Basilicii Maria Radna va rămâne permanent în memoria localnicilor. Din Timişoara, vom da tot concursul nostru autorităţilor locale şi Subfilialei ANCMRR din oraş, pentru a cinsti aşa cum se cuvine, ca în fiecare an, Ziua Eroilor şi comemorarea celor căzuţi în 1944 în luptele de la Păuliş”.
Localul va fi preluat de comunitatea locală, care-i va da o destinaţie utilă, probabil aceea de campus şcolar.
Cât priveşte Sala Tradiţiilor (muzeul Detaşamentului Păuliş), Primăria Lipova, ca şi Primăria comunei Păuliş, şi-au manifestat interesul şi intenţia de a prelua toate exponatele din muzeu, precum şi monumentul şi troiţele din curtea unităţii, ele urmând a fi expuse în locaţii potrivite unui rol istorico-turistic.
„Militarii în rezervă care locuiesc în Lipova şi în localităţile apropiate regretă plecarea armatei active din această garnizoană de tradiţie a Aradului şi a ţării. De-a lungul anilor, am devenit cu toţii lipovani, indiferent din ce colţ de ţară ne-a adus cariera armelor în cele două unităţi militare din oraş. Aici am muncit zeci de ani, aici ne-am întemeiat familii şi ne-am crescut copiii, aici am rămas după pensionare cei mai mulţi dintre noi şi tot aici vom fi conduşi pe ultimul drum spre veşnicie. Subfiliala asociaţiei cadrelor militare în rezervă şi în retragere din Lipova va continua să ţină sus drapelul tricolor şi să cinstească amintirea celor care ne-au făcut un nume de legendă prin lupta şi jertfa lor eroică” ne spune col. (rez.) Ion Nedelcea, preşedintele ANCMRR Lipova.
La rândul său, preşedintele Filialei Judeţene „Ziridava” Arad a ANCMRR, gl.mr.(rez) Heredea Vasile-Ionel, a precizat: „Tradiţia militară a garnizoanei Lipova este una deosebită. Ea pleacă de la Şcoala de Subofiţeri de Rezervă Infanterie Radna – care a fost principala forţă a eroicului Detaşament Păuliş, continuă cu Şcoala de Ofiţeri de Rezervă care a participat la victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 şi se încheie acum – sperăm că nu pentru totdeauna – cu Batalionul 185 Sprijin Logistic Mureş, unitate de elită din compunerea Brigăzii 18 Banat. Remarc modul fructuos în care am colaborat cu personalul şi comanda unităţii de aici în toate acţiunile dedicate cinstirii eroilor neamului şi apărării intereselor rezerviştilor militari şi vom continua să sprijinim subfiliala noastră de la Lipova, pentru ca locuitorii oraşului să nu uite frumoasele tradiţii militare ale locului” .
Citiți principiile noastre de moderare aici!